Ankara’da akülü aracıyla evine dönen cam kemik hastası Nevzat Özyavuzer engeli nedeiyle yüksek kaldırıma çıkamadı. Çöp kamyonu şoförünün karanlıkta akülü aracını göremeyip çarpması sonucu Özyavuzer yaşamını yitirdi.
Ankara, Keçiören’de ikamet eden 28 yaşındaki Nevzat Özyavuzer önceki akşam arkadaşlarından ayrıldıktan sonra, akülü aracıyla, General Dr. Tevfik Sağlam Caddesi üzerinden evine dönmeye çalıştı.
Özel akülü aracıyla yüksek olan kaldırıma çıkamayan Özyavuzer, yol kenarındaki araçların yanlış şekilde park etmeleri yüzünden kaldırımdan değilde yoldan gitmek zorunda kaldı. Bu sırada, Ramazan E.’nin kullandığı Keçiören Belediyesi’ne ait çöp kamyonu, Özyavuzer’e çarptı. Özyavuzer olay yerinde hayatını kaybederken, çöp kamyonu sürücüsü Ramazan E. de gözaltına alındı.
CAM KEMİK HASTASI
Annesi ve babasını kaybeden Özyavuzer’in, ablası Selma Uyanık ile birlikte yaşadığı öğrenildi. Özyavuzer’in, 6 aylıkken halk arasında “Cam kemik hastalığı” olarak bilinen kemiklerde kolay ve sık kırılma hastalığına yakalandığı belirtiliyor. Nevzat Özyavuzer’in kullandığı özel akülü aracın 4 yıl önce işadamınca kendisine hediye edildiği öğrenildi.
GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜM
Kardeşinin ölümüyle yıkılan abla Selma Uyanık, “O benim göz bebeğimdi. Elimde büyüdü, canı yanmasın, bir tarafı kırılmasın diye el bebek gül bebek baktım ona” diye gözyaşı döktü. Kardeşinin göz göre göre öldüğünü söyleyen abla Uyanık, “Engelli yolu olsaydı ölmeyecekti. Kardeşim kaldırıma çıkabilseydi, kaldırımda akülü aracını kullanabilseydi bu kaza olmayacaktı. Sorumlulardan bunun hesabını soracağım. Keçiören Belediyesi’nden de şikâyetçi olacağım, hukuki bütün haklarımı sonuna kadar kullanacağım.” diye isyan etti.
Özyavuzer’in diğer ablası Semra Yıldırım ise kardeşinin akülü aracı aldığında çok sevindiğini belirterek, “Dünyalar onun olmuştu. Artık kimseye ihtiyaç duymadan rahat rahat geziyordu. Çok sevdiği akülü aracı ölümü oldu” diyerek gözyaşı döktü.
Yasa ne diyor
7 TEMMUZ 2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasası, “Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, tüm yollar, kaldırımlar, yaya geçitleri, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile umuma açık her türlü özel yapılar özürlülerin erişebileceği uygun duruma getirilmesini; büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içi hizmetleri ile toplu taşım araçlarını özürlülerin erişebilirliğine hazırhale getirilmesini” öngörüyor.
(Hürriyet)