Kazım Koyuncu’yu anıyoruz

Bu arada; hiç başımızdan eksik olmayan gökyüzüne, günün karanlık saatlerine, ara sıra kopsa da fırtınalara, bir gün boğulacağımız denizlere, eski günlere, neler olacağını bilmesek de geleceğe, kötülüklerle dolu olsa bile tarihe, tarihin akışını düze çıkarmaya çalışan tüm güzel yüzlü çocuklara, Donkişotlar ‘a, ateş hırsızlarına, Ernesto “Çe” Guevara’ya, yollara-yolculuklara, sevgililere, sevişmelere, sadece düşleyebildiğimiz olamamazlıklara, üşürken ısınmalara, her şeyden sıcak annelere, babalara ve tadını bütün bunlardan alan şarkılara kendi sıcaklığımızı gönderiyoruz. Kötü şeyler gördük. Savaşlar, katliamlar, ölen-öldürülen çocuklar gördük. Kendi dilini, kendi kültürünü, kendisini kaybeden insanlar, topluluklar gördük. Yanan köyler, kentler, ormanlar, hayvanlar gördük. Yoksul insanlar, ağlayan anneler, babalar, her gün bile bile sokaklarda ölüme koşan tinerci çocuklar gördük. Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya.”

Bu sözlerin sahibi ve kendi tanımıyla bir müzisyen, Karadenizli ve devrimci olan Kazım Koyuncu‘yu altı yıl önce bugün kaybetmiştik.

Koyuncu, 7 Kasım 1971’de Artvin’in’ Hopa ilçesine bağlı Sugören Köyü’nde doğmuştur ancak nüfusa geç kaydedilmesi nedeniyle resmi doğum tarihi 10 Mayıs 1972’dir. Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başlamış, çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınan Yaşar Turna‘nın yanında türkü dinleyerek geçmiştir. İstanbul’a üniversite eğitimi için geldikten sonra yoğun olarak müzikle uğraşmaya başlamıştır. İstanbul Üniveristesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden siyasi nedenlerle ayrılmış ve 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atılmıştır. Sanatçıya 2004’ün sonlarında kanser teşhisi konulmuş ve 25 Haziran 2005’ de, 33 yaşında, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir.

Çevre sorunlarına karşı her zaman duyarlı olan Koyuncu, Karadeniz Sahil Yolu inşaatına karşı Rize’de düzenlenen eylemlere destek vermiştir.

Anma Etkinlikleri

Kazım Koyuncu Kültür Merkezi’ince düzenlenen ve 25-26 Haziran günlerinde devam edecek olan Üreterek Anıyoruz başlıklı etkinlikler bugün “Sokağa Kazım Koyuncu Şarkıları Söylüyoruz” yürüyüşüyle başlayacak. Yarın ise hem Kadıköy sokaklarında hem de Kültür Merkezi içerisinde etkinlikler düzenlenecek.

25 Haziran 2011 Cumartesi

15.30 KKKM’de buluşma

Üreterek Anıyoruz yürüyüşü
Kilise önü sokak etkinliği

18.00 KKKM binası içerisinde atölye etkinlikleri

26 Haziran 2011 Pazar

16.00 Bahariye Süreyya Operası önünde sokak etkinliği

18.00 KKKM binası içerisinde atölye etkinlikleri

Bilgi için: Kazım Koyuncu Kültür Merkezi.
Caferağa Mah. Mühürdar Cad. No 95 / A Caferağa / Kadıköy /İstanbul
0 216 418 58 60

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR