ManşetDoğa MücadelesiKazdağları GünlüğüYerel

Kazdağları nöbetçileri verilen cezalara karşı suç duyurusunda bulundu

0
Fotoğraf: Her Yer Kazdağları

Kazdağları’nda maden faaliyetlerine karşı Kirazlı Balaban mevkiinde çadır nöbeti tutan eylemciler nöbete yönelik baskı, gözaltı ve para cezası uygulamalarına karşı kamu görevlileri hakkında “kanunsuz görev yapmak” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Eylemciler, 1 Haziran itibariyle normalleşmeye geçilmesinin ardından yeniden başlattıkları maden alanına yürüyüş için ‘Orman yasağı var’ denilerek yine idari para cezası kesildiğini söyledi.

Daha önce de Çanakkale İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu‘nun, salgın sırasında ormanlarda piknik yapmanın, konaklamanın, dron uçurmanın yasaklanmasını içeren kararı gerekçesiyle 57 bin lira ceza kesilmiş, bu cezaya itiraz edilmişti.

‘Eylemimiz ifade özgürlüğü kapsamında’

Her Yer Kazdağları tarafından yapılan paylaşımda yaptıkları itirazın gerekçeleri olarak şunlar söylendi:

  • Kazdağları’nı yok edecek altın projesine karşı tuttuğumuz nöbet, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ve ifade özgürlüğü kapsamındadır.
  • Çanakkale İl Umumi Hıfzıssaha Kurulu’nun; ‘ormana giriş yasağı’ kararı, kurulun olağan dönemde belirli bir yerleşim yerinde yerleşimi yasaklamak, giriş-çıkışları sınırlandırmak, yerleşim yerini boşaltmak veya başka yere nakletmek yetkisi bulunmadığı için yok hükmündedir.

‘Önceki karar normalleşmeyle ilga edildi’

  • İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun orman yasağını içeren Nisan ayındaki kararı, normalleşmeye geçişte yayınlanan İç İşleri Bakanlığı’nın genelgesi ve kurulun Haziran tarihli yeni kararları ile ilga edilmiştir.
  • İlgili tedbirleri alan ve uygulayan Sağlık Bakanlığı’na bağlı olan İl Hıfzıssıhha Kurulu’dur. Cezanın İçişleri Bakanlığı’na bağlı valilikçe kesilmesi hukuksuzdur.
  • Kişi başı verilen 3.180,00 TL’lik cezanın miktarının belirlenişi de hukuksuzdur. Kabahatler Kanunu’nda gösterilen limitler dışında ceza belirlenmiş olması, ifade özgürlüğüne karşı tahammülsüzlüğün bir başka göstergesidir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.