ManşetYerel

Kazdağı’nın kadınları suyuna sahip çıkıyor!

0

Kazdağı’nın kadınları “Kazdağı’nın kadınları suyuna sahip çıkıyor” toplantısında bir araya geldi.

Çanakkale Çevre Platformu tarafından 22 Mart  Dünya Su Günü’nde Bayramiç’in Evciler köyü düğün salonunda düzenlenen toplantıya Evciler, Kızılelma, Şahinli ve civardaki diğer köylerden 250’ye yakın kadın katıldı.

Çanakkale ÇEP dönem sözcüsü Hicri Nalbant’ın açış konuşmasını yaptığı toplantıya kadınların ilgisi büyük oldu. Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer, kadınların altın madenciliğine karşı verilen mücadelede çok önemli olduğunu, kendisinin de bu mücadeleye her zaman destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Özer Akdemir’in hazırladığı “Altın Madenciliği bilgilendirme videosu” izlenmesinin ardından Prof. Dr. Murat Türkeş, bölgenin coğrafyası, depremsellik durumu ve olası bir depremde altın madenciliği atık havuzlarının yaratacağı zararlarla ilgili bilgi verdi.

Ege Üniversitesi’nde Halk Sağlığı Uzmanı olan Prof. Dr. Ali Osman Karababa, altın madenciliği faaliyetleri sırasında havaya salınan toz zerreciklerinin, kullanılan siyanürün ve madencilik atıkları nedeniyle ortaya çıkacak arsenik vb. ağır metallerin çeşitli kanserlere, erken ve anormal doğumlara yol açacağını belirlerek Bergama ve Kışladağ altın madenlerinin bölgedeki insanlar, hayvanlar ve içme sularında yol açtığı zararları anlattı.

İnay köyünde anormal görünümlü ve ölü doğan kuzuların fotoğrafları köylü kadınları çok etkiledi.

Ziraat Mühendisleri Odası’ndan  Ali Atalık’ın  altın madenciliğinin zararlarını anlattığı toplantı, Prof. Dr Beyza Üstün’ün birlik, dayanışma ve direnmenin ve bu mücadelede kadınların yerinin önemini vurgulayan ve çeşitli yerlerdeki kadınların direniş örnekleyen konuşmasıyla devam etti.

Panelin sonunda Evciler, Kızılelma ve Şahinli’den kadınlar da mücadelede kararlılıklarını gösteren konuşmalar yaptılar.

Kazdağı kadınlarıyla dayanışmak amacıyla Küçükkuyu’dan gelerek panele katılan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıları Koruma Derneği üyesi kadınlar da bölgelerindeki altın madenciliği mücadeleleri ile ilgili bilgi vererek, birlik ve dayanışmanın önemin vurguladılar.

Köylerden gelen kadınlardan temsilciler oluşturularak, iletişim bilgileri toplandı.

Tüm konuşmacıların üzerinde ortak olduğu bir konu vardı: “Bir mücadelede kadınlar varsa mücadelenin başarıya ulaşma şansı daha fazladır. Kadınlar daha duyarlı ve kararlıdır”

 

Haber: Süheyla Doğan

(Yeşil Gazete)

Fotoğraflar Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği facebook sayfasından alınmıştır.

 


 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.