ManşetDünya

Kazakistan’da ulusal yas ilan edildi

0

1991’de bağımsızlığını ilan etmesi sonrası en büyük gösterilere sahne olan Kazakistan‘da bugün ulusal yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan Cumartesi günü yapılan açıklamada, “Kazakistan’da işlenen terör eylemleri sonucunda insanların ölümüyle ilgili olarak, 10 Ocak 2022’de ülke çapında yas ilan edilecek” denilmişti.

Kazakistan‘da akaryakıt fiyatların yapılan zamların ardından başlayan ve ülke çapına yayılan protestoların ikinci gününde başlayan çatışmalarda polis onlarca protestocu hayatını kaybettiğini açıklamış, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise Rusya‘dan yardım istemişti.

Almatı’da internet erişimi yeniden sağlandı

BBC Türkçe‘de yayımlanan habere göre, Kazakistan’ın en büyük kenti Almatı‘da 5 gün kesik olan internete bugün itibarıyla erişim sağlandı.

Ülkenin yaklaşık 1 milyon 800 bin nüfuslu eski başkenti ve finans merkerinde, yerli ve yabancı internet sitelerine yeniden girilebiliyor.

Kazakistan’da 2 Ocak’ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamların protesto edildiği gösteriler hızla büyümüş, Almatı’da Çarşamba günü internete erişim kesilmişti.

’44 kişi öldü, 7 bin 939 kişi gözaltına alındı’

Kazakistan İçişleri Bakanlığı geçen haftaki protesto gösterileriyle ilgili olarak şu ana kadar 7 bin 939 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığından dün yapılan açıklamada ise gözaltına alınanlar arasında “önemli sayıda yabancının” da olduğu belirtilmişti.

Kazakistan Enformasyon Bakanlığı, gösterilerde ölenlerin sayısını 44 olarak açıkladı.

Başkent Nursultan‘daki BBC muhabiri Steve Rosenberg, şehirde güvenlik önlemlerinin artırıldığını, Cumhurbaşkanlığı Sarayı‘na girişlerin durdurulduğunu aktardı.

OHAL ve sokağa çıkma yasağı sürüyor

Kazakistan’da olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı sürüyor.

Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkeleri Kazakistan’a, kamu düzeninin tesisi içina asker göndermiş; Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev “20 bin haydut Almatı’ya saldırdı. Güvenlik güçlerine, bu teröristlere uyarıda bulunmaksızın ateş açma talimatı verdim” demişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tokayev’i talimatı nedeniyle eleştirdi.

ABC News‘a konuşan Blinken, talimat için, “Yanlış bir karar ve geri alınmalı” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.