İklim KriziManşet

Kayseri’deki Yay Gölü kurudu

0
Fotoğraf: Yasin Dalkılıç/DHA

Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde bulunan ve 20 kilometre alana sahip Yay Gölü, insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle yağışların azalması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucunda kurudu.

Barındırdığı 301 kuş türüyle Manyas Gölü‘nden sonra Türkiye’nin ikinci önemli kuş cenneti olan Sultan Sazlığı‘nın yakınındaki Yay Gölü, susuz kaldı.

‘Flamingoların yüzde 70’i göç etti’

Yeşilhisar Sultan Sazlığı Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Atasoy, DHA’ya yaptığı açıklamada “Şu an geçen yıllara oranla küresel ısınma ve yağmurların olmaması nedeniyle doğal bir kuraklık var. Bundan dolayı da Yay Gölü, yüzde 100 etkilendi ve kurudu. Yay Gölü çevresinde su olmaması nedeniyle flamingoların yüzde 70’i suların olduğu bölgeye göç etti. Geçen yıllara oranla su noksanlığı var. Son 5 yıl içinde göl ilk kez kurudu. Kurumasının temel nedeni de yağışların bölgede olmaması” dedi.

Yaşanan kuraklığı yetkililere bildirdiklerini söyleyen Atasoy, “İstişarelerimiz oldu. Yetkililer bölgede yağışın olmaması, tarım alanının çok fazla olması nedeniyle bölgeyi etkilediğini söylediler. Son 5 yıldır bölgemizde istenilen düzeyde yağış olmadı. Bu da beraberinde kuraklığı ve göllerde kurumayı getirdi. Yay Gölü yakınındaki Sultan Sazlığı, risk altında değil ancak su seviyesi geçen yıllara oranla daha az” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.