DünyaManşet

Kayıp tabloların esrarı büyüyor

0



Geçtiğimiz hafta Naziler tarafından Yahudi koleksiyonculardan çalınan ya da “soysuz” bulunarak toplatılan bin 500 ünlü tablo Münih’teki bir evde bulunmuşu.

Sanat tarihçisi Meike Hoffmann salı günü düzenlenen basın toplantısında, Münih’te Cornelius Gurlitt’in evinde bulunan ve Naziler tarafından gasp edilmiş olduğu anlaşılan tablolar arasında Otto Dix ve Marc Chagall’a ait tablolar da bulduklarını açıkladı.

Hoffmann, Chagall’a ait tablonun 1920 yılından olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti. Gurlitt’in evinde bulunan yaklaşık bin 285 çerçeveli ve 121 çerçevesiz tablonun, sadece Nazi dönemine ait olmadığını, 16. yüzyıl sanatını da barındırdığı belirtildi. Meike Hoffmann, tabloların sahte olabileceğine dair hiç bir iz bulunmadığını ve gerçek olduklarını düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Münih Başsavcısı Reinhard Nemetz, 80 yaşındaki Cornelius Gurlitt’in vergi kaçırmanın yanı sıra bir de zimmet ile suçlandığını ancak soruşturmanın zor olacağını kaydetti. İkameti Avusturya’da olan Gurlitt’in Almanya’da kaydı olmadığı bildiriliyor. Yetkililer, basında yer alanın aksine 2011 yılında değil 28 Şubat 2012’den, 2 Mart 2012’ye kadar Gurlitt’in evinde arama yaptıklarını ve bu nedenle farklı bir yerde daha tablo sakladığına ihtimal vermediklerini belirttiler.

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi açıklama bekliyor

Gurlitt’in evinde, Nazi Dönemi’ne ait olduğu anlaşılan tabloların bulunmasının ardından, Almanya Yahudiler Merkez Konseyi, tabloların kimlere ait olduklarının anlaşılabilmesi için titiz bir araştırma yapılmasını talep etti.

Tabloların gerçek sahiplerinin anlaşılabilmesi için tarihi yolculuklarının tam olarak incelenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Konsey Başkanı Dieter Graumann, 1998 yılında Washington Konferansı’nda sanat eserleri üzerine alınan karara atıfta bulunarak, gasp edilmiş sanat eserlerinin de, zaman aşımına rağmen hukuki yollardan geri alınabileceğini ifade etti.

Deutsche Welle Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.