KentManşetUlaşım

KAVŞAK Ağı, kent içi sürdürülebilir ulaşım için yeni katılımcılarını bekliyor

0

Türkiye’nin bir çok şehrinden kent içi ulaşım alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, toplu taşıma hizmeti sağlayan iştirakler, yazılım şirketleri, bağımsız araştırmacılar, mühendisler, şehir plancıları gibi her meslekten ulaşım uzmanları KAVŞAK Ağı (Türkiye Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı) ile bir araya geliyor.

260 üyesi bulunan ağ, şimdiye dek üyelerinin kapasitelerini geliştirmek, ulaşım sektörünün farklı bileşenlerini bir araya getirmek, teknik çalışmalar yürütmek, sürdürülebilir ulaşım projelerine hibe vermek, yurt dışında çalışma ziyareti gerçekleştirmek gibi çeşitli faaliyetler yürüttü.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen “Sivil Toplum Aracı ve Medya-Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı” kapsamındaki Türkiye Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı’nın koordinasyonunu WRI Türkiye (Dünya Kaynakları Enstitüsü Türkiye) üstleniyor ve ortakları arasında Aktif Yaşam Derneği, UITP (Union Internationale des Transports Publics), UCLG – MEWA (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı)  ve YADA (Yaşama Dair Vakıf) yer alıyor.

İlk hedefler bisikletli ulaşım ve toplu taşıma

Ağ çalışmaları kapsamında, şimdiye dek sürdürülebilir kent içi ulaşımı geliştirmek amacıyla hazırlanan dört projeye toplamda 12.000 € finansal destek sağlandı.  İstanbul, Maltepe’de kadınların toplu taşımaya erişiminin geliştirilmesi, İzmit Çarşı’sında bisikletli kurye ağı kurulması, Sakarya’da bisikletli ulaşımın farkındalığını artırmak için toplu taşıma şoförlerine empati eğitimi verilmesi ve İzmir, Bayraklı’da çocukların oyun alanlarına güvenli bir şekilde ulaşması için hazırlanan projeler tamamlandı.

KAVŞAK Ağı üyeleri ve proje ortaklarıyla birlikte Barselona’ya düzenlenen çalışma ziyaretinde, kentteki toplu taşıma ve aktif ulaşım sistemleri ile ilgili bir çok kamu kurumu, kamu iştiraki ve sivil toplum kuruluşları ziyaret edildi;  ve Barselona’nın kent içi ulaşım sistemi kapsamlı biçimde incelendi. Alınan dersler bir rapor halinde internet sitesinde erişime açıldı. İkinci çalışma ziyareti ise 2023’te Brüksel’e gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin yedi  bölgesinde gerçekleştirilecek çalıştaylarla ağı tanıtan ve kent içi ulaşım alanında yaşanan sorunların tespit edildiği etkinlik serisi ise 2023’te tamamlanacak. Çalıştayların çıktılardan oluşturulacak strateji belgesinin merkezi yönetim temsilcilerine sunulması planlanıyor.

Sürdürülebilir ulaşım için 10 e-modül 

Sürdürülebilir ulaşım kavramının temellerinden fon kaynakları geliştirmeye, teknik projelerin görünürlük çalışmaları yönetiminden politika izlemeye, ulaşım sektörünü direkt ve dolaylı olarak geliştirecek 10 e-modül kavsak.net internet adresinde erişime açıldı. E-modüllerde işlenen konular çerçevesinde uzmanlarla yapılan webinarlara da yine siteden ulaşılabiliyor.

KAVŞAK Ağı’na kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren özel şirketler, STK’lar, belediye iştirakleri, araştırma merkezleri, medya kuruluşları ile büyükşehir ve ilçe belediyeleri; bununla birlikte bu alanda çalışan uzmanlar, araştırmacılar, her meslek grubundan ilgililer üye olabiliyor. Bunun için sitenin internet sitesinde yer alan üyelik formunu doldurmak gerekiyor.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.