Ekonomiİklim KriziManşet

‘Karbon nötr’ iddialarının sonu geldi mi?

0
Çin'in Wuhan kentinde satışa sunulan KitKats, 3 Nisan 2021. Kredi: Keitma / Shutterstock.com

Yazan: David Burrows

Yeşil Gazete için çeviren: Ece Özen İldem

*

Avrupa Birliği (AB) sahte “yeşil iddialar”dan kurtulmak istiyor: Avrupa Yeşil Anlaşması’ndan sorumlu başkan yardımcısı Frans Timmermans, mart ayında “yeşil yıkama“yla ilgili baskıyı ortadan kaldırmak için teklifler sunarken bunların bir çoğunun “hiç bir şekilde hiç bir kanıt ve gerekçe olmadan,” yapıldığını söyledi.  Tartışmalı metriklerin kullanımını içeren “karbon nötr”, en çok eleştirilen iddialardan biri haline geldi ve raflardan tamamen kaybolabilir.

DWF hukuk firmasının ortağı Dominic Watkins, “Dengeleme destekli karbon nötr iddiaların günleri sayılı” diyor. Bunun davalarla ilgili olduğu kadar kampanyacıların artan düzenleme ve incelemeleriyle de ilgisi var. Grantham Araştırma Enstitüsü tarafından geçtiğimiz haftalarda yayınlanan araştırmada, iklim hakkında yeşil yıkama vakalarında, ABD’de 1590 tane ile bir patlama olduğu belirlenmişti. Watkins, herhangi bir çevresel iddiada bulunmanın riskinin “gün geçtikçe artacağını” ekliyor.

Öte yandan Avrupa’da regülasyonlar AB yeşillerinin iddialarına yaklaşıyor: Avrupa Parlamentosu karbon nötr iddiasını yasaklama lehine oy kullanırken ne AB Konseyi ne de Avrupa Komisyonu bu kadar ileri gitmek istemiyor: Daha çok  karbon nötr iddiasının hem emisyonları içeren hem de son tüketiciyle detaylı şekilde konuşulup mutabık kalınmış metrikler dahilinde kanıtlanabilir olmasını istiyorlar. Bunu bir kahve kutusunda ya da çikolata kağıdında nasıl ifade edeceğinizi de önemsemiyorlar.

Brüksel merkezli kar amacı gütmeyen Carbon Market Watch yöneticileri, ‘karbon nötr olduğunu iddia etmek hiç bir sorumluluk almadan çevreye zarar vermeye devam etmek isteyen şirketlerin yeşil yıkama için kullandıkları popular bir pazarlama stratejisi haline geldi” diyor.”

Yiyecek ve içecek işletmeleri ise zor durumda. Karbon nötr kavramı, birçok markanın hem ürünlerinde hem de üretim tesisleri ile ilgili kullandığı çok etkili bir iletişim terimi haline geldi. Diagero, Kanada’da karbon nötr bir imalathane inşa ederken, BrewDog biralarının karbon negatif olduğunu (saldıkları karbonun 2 katını dönüştürdüklerini) iddia ediyor. Mars Wrigley, Mars barlarının Birleşik Krallık, Kanada ve İrlanda’da bu yılın başlarında satılmasıyla karbon nötr unvanını kazandı.

Pazarlamacılar karbon nötr gibi dört başı mamur sloganları çok seviyorlar. Ancak bunların arkasında karma karışık ve şüpheli metrikler, kötü hesaplanmış emisyonlar ve yanlış yönlendirilmiş tüketicileri ve yatırımcıları etkileme çabası var. “Karbon nötr olduğunu iddia etmek hiç bir sorumluluk almadan çevreye zarar vermeye devam etmek isteyen şirketlerin yeşil yıkama için kullandıkları popular bir pazarlama stratejisi haline geldi” diyor Brüksel merkezli kar amacı gütmeyen Carbon Market Watch yöneticileri.

Yiyecek firmalarının iddiaları STK’lerin gözetimi altında

Karbon nötr iddialarının sonsuza dek yasaklanmasını isteyenler sadece STK’ler değil. Haziran ortasında bir grup tüketici, AB çapında 17 havayolu şirketine yeşil badanalama yaptıkları gerekçesiyle şikayette bulundu. Onlara göre havayollarının, “dengeleme”, “nötrleme” ya da “karşılama” adı altında tüketicilere ödettiği ekstra karbon ücretleri ‘gerçekte yanlış’, çünkü hava yolculuğundan kaynaklanan emisyonların sebep olduğu zarar “kesin” iken, dengeleme adı altında yapılan faaliyetlerin iklim açısından faydaları, “son derece belirsiz”.

Öfkeleri daha çok petrol, doğalgaz ve havayolu şirketlerine yönelmiş olsa da diğer bir açgözlü emisyon sorumlusu yiyecek ve içecek firmaları da gözetimleri altında. Changing Market Foundation gibi oluşumlar firmaları “gerçeği saklamak” ile itham ediyor, özellikle hayvancılık ürünleri üzerine çalışan firmalar karbon nötr iddialarıyla “yeşilleşmeye” çalışırken, peynir, et ve süt gibi ürünlerin hesaba katılması gereken karbon ayak izlerini saklıyor.

Carbon Market Watch, Belçika süpermarketlerinde satılan Greenway’in etsiz çikolatalarından Evian’ın şişe suyuna, Innocent’in portakal suyundan Brugge peynirine 15 farklı markaya dair iddiaları değerlendirdi. STK’nın araştırmalarının sonucuna göre bu markaların hepsi az ya da çok tüketiciyi yanlış yönlendiriyor, araştırmacılar özellikle kullanılan denkleştirmelerin ve yürürlükteki sınırlı veya belirsiz emisyon azaltma planlarının güvenilirliği konusunda endişeliydi.

“İklim etkilerinin nötralize edildiğin temsil eden hiç bir iddianın; ne olarak adlandırılırsa adlandırılsın – denkleştirme, karşılama, nötrleme-,hiç bir şart altında kabul edilebilir olmadığını düşünüyoruz” diye açıklıyor Carbon Market Watch’ın küresel karbon piyasa politikaları uzmanı Lindsay Otis Nilles. “Bu iddiaların tamamen yasaklanmasını istiyoruz,” diye de ekliyor.

Kamyanyacıların aylardır üzerine çalıştıkları argümanları AB komitesini bir şeyler yapılması gerektiğine ikna etti. Ancak her zaman olduğu gibi manşetlerde görünenden çok daha fazla nüans var. Bu tür karbon nötr iddiaların tümü gerçekleri çarpıtmıyor olabilir.

Karbon sloganları

Energy Monitor‘ün kardeş kuruluşu Just Food‘un görüştüğü bazı markalar, genellikle kusurlu olduğunu kabul ettikleri PAS2060 gibi tanınmış standartların şemsiyesi altında, iddialarını ve bunun sera gazı emisyonlarının azaltılması açısından sağladığı ilerlemeyi gerekçelendiren sayfalar dolusu kanıt sundu.

Kredi: @wykefarms / Facebook

Ivy Reserve Vintage Cheddar isimli karbon nötr çedar peyniri markası ve mayısta karbon nötr yağlarını piyasaya sunan Wyke Farms’ın idari müdürü Richard Clothier, “Çiftlikte hayvancılığın sebep olduğu emisyonları azaltmak için bir planımız var ve işe yarıyor,” dedi. Çedar peynirinin ABD SKU’su (Stok Tutma Birimi – envanter takibi için kullanılan taranabilir bir kod) paketlenmiş peynirin net karbon ayak izinin kilogram başına 2 kg CO2 (yaklaşık -%21) kadar azaldığını ve bunun çoğunun da emisyon azaltma stratejilerinden geldiğini gösteriyor. Clothier’e göre gelecekte daha fazlası olacak.

Ne olursa olsun bu ve bunun gibi iddiaların markalar tarafından kullanılmasının raflar üzerinde ve tedarik zincirinde değişimi tetikleme gücü var. Belki yeterince hızlı değil ama olacak.”

Diğer şirketler de doğru bir iddianın nasıl olması gerektiği hakkındaki tartışmaları destekliyor. Karbon nötr iddiasında bulunmak için standard bir yaklaşım ve daha katı denkleştirme düzenlemeleri istiyorlar. Şu an piyasada ton başına denkleştirme yapılacak projenin büyüklüğüne göre değişiyor. “Şu an gerçekten çok iyi denkleştirme projeleri ve tamamen yararsız projeler var,” diyor Achilles’in küresel tedarik zinciri karbon danışmanı Mike Tournier: 

“Bu işe giriş motivasyonu çok iyi ancak sonuçlar o kadar iyi olmayabilir ve şu an sonuçlar sözlerden daha önemli,” diye ekliyor bir çevresel gelişim ve adil ticaret karbon kredisi şirketi Savimbo CEO’su Drea Burbank. Karbon nötr ve denkleştirme kavramının arkasında yatan basit bilim oldukça sorunlu.

Ne olursa olsun, bu ve bunun gibi iddiaların markalar tarafından kullanılmasının raflar üzerinde ve tedarik zincirinde değişimi tetikleme gücü var. Karbon kredileri piyasasında daha iyi düzenlemeler kuşkusuz hayatımızı kolaylaştıracaktır. Herhalükarda bu olacak. Belki yeterince hızlı değil ama olacak. Karbon nötr iddialarını daha dün cümle aleme duyuran bazı markalar yavaş yavaş bu kullanımdan kaçınmaya başladı bile.

Leon bunun yüksek kar marjlı bir örneği. 2021 yılında fast food zincirleri arasında “karbon nötr hamburger ve patatesleri” duyuran marka geçtiğimiz yıl kullandıkları denkleştirme yöntemlerinin geçerliliği konusunda yoğun bir eleştiriye maruz kaldı. Bu eleştirilerle birlikte “kanallarımızdaki karbon mesajlarını aşamalı olarak kaldırmaya” başladılar, bu bilgi o zamandan beri internet sitelerinden silindi.

Geçtiğimiz hafta Nestlé, karbon dengeleme yöntemlerini kullanmayı bırakmaya; KitKat ve Nespresso gibi belirli markaları karbon nötr hale getirme yönündeki taahütlerini geri çekmeye karar verdiğini söyledi. Bunun yerine “net sıfır hedefine ulaşmanın en büyük farkı yaratacağının bilincinde olarak, kendi tedarik zincirlerimizde ve operasyonlarımızda sera gazı emisyonlarımızı azaltmaya yardımcı olan program ve uygulamalara yatırım yapacaklar.” Bu karar çok ani gibi görünse de hafife alınacak bir karar değil.

Bu kelebeğin kanat çırpışı bir fırtınayı tetikler mi? AB’nin “tüketicilerin yeşil geçiş konusunda güçlendirme programının bir parçası olan yeşil taleplerin yönlendirmesi sayesinde Avrupa’daki düzenleyici ortam değişiyor. Bu da yiyecek ve içecek üreticilerinin karbon nötr iddiasında bulunabilmek için gerekli kanıtlarını bulmasını kesinlikle zorlaştıracak.

Birleşik Krallık merkezli VP Comms’un yöneticisi Victoria Page, “Gönüllü karbon piyasalarının güvenirliğindeki problemleri düşündüğünüzde karbon nötrlük ya da dengeleme ile ilgili iddialarda bulunmak çok fazla risk taşıyor. Bu güvenceyi sunamayan markalar bunu kullanmayı denememeliler” diyor.

Saklambaç

Şu an şirketler karbon nötr iddiaları ile ilgili çok az bilgiyi kamuoyuna sunuyorlar. Haberlerde karbon nötr imalathanelerden bahsediliyor ancak karbon denkleştirmeyi nasıl kullandıkları hakkında bir bilgi yok, bazıları denkleştirmeden bahsediyor ancak detayları atlıyorlar. Just Food bu makale için AB InBev, Pernord Richard, Mars ve Danone gibi karbon nötr iddiasında bulunan şirketlere de ulaştı ama hiç biri bu konuda yorum yapmadı.

Karbon hesaplama danışmanlığı veren ve karbon nötr iddialarında yetkili olan servis sağlayıcıları gün geçtikçe artıyor. Amerikalı menşeili kurumsal pazarlama firması SCS Global’in başkan yardımcısı Karen Rigthand karbon nötr iddiaları ile ilgili şeffaflığı arttırma çabalarını destekliyor ve güvenilir karbon azaltma projelerini finanse etmenin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor. Bununla birlikte şirketler dişe dokunur azaltımlar yapmada başarısız olur ve denkleştirme politikalarına bağımlı kalırlarsa 2021 Oxfam verilerinde de görüleceği gibi arazi üzerinde artacak baskıyı ve buna bağlı olarak gıda fiyatlarında yaşanacak potansiyel sıçramayı göz önünde tutmakta fayda var.

Zürih menşeili South Pole’ün kıdemli yöneticisi ve iklim nötr sertifikasyon yetkilisi Isabel Hagbrink, emisyonlarını dengeleyen şirketlerin “diğer iklim hedefleri içinde motivasyonlarının yüksek ve idealist olduklarını” söylüyor ve  ekliyor: “Gönüllü karbon marketi, şirketlere iklim hareketindeki desteklerini elle tutulur biçimde arttırabilmeleri için güvenilir ve kanıtlanmış bir yol önermeli, bunun yanında markaların özgüvenli eforları için de takdir gördüğü yol haritaları oluşturulmalı.”

Sürdürülebilir gıda danışmanı ve Prof Consulting Group ESG başkanı Sarah Blanchard: “Eğer bir şirketin kapsam 3 ve mutlak emisyonlarını içeren, SBTi onaylı 1.5oC hedefi yoksa, karbon nötr iddialarına şüpheyle yaklaşırım.”

Karbon nötr iddialarının kaldırılması iklim trenini raydan çıkarır mı? Eğer markalar yaptıkları şeyin reklamını yapamazlarsa, daha fazla sorumluluk almak yerine daha azını yapmaya mı yönelirler? Climate Neutral’in CEO’su Austin Whitman’a göre, “Karbon nötrlemenin mükemmel olmadığını biliyoruz ancak bu çoğu firma için ilk adım. Bu geçici ve yıllık dönüm noktasını kaldırırsanız, şirketleri 20 ila 30 yıllık hedeflerin belirsiz varoluşunun arkasına saklanmaya teşvik edersiniz.”

Belki.

Karbon nötr iddiaların üstündeki spot ışıklarının kaldırılmasından fazlası var. “Belki konuşulanlar bu tip bir pazarlamayı yok etmek yerine, şirketlerin iklim konusunda ‘fark yaratan değişiklikler’ hakkında konuşmaya başlamasını sağlayabilir” diye açıklıyor Irwin Mitchell hukuk burosunun kıdemli ortağı Jill Crawford.

Nestlé’nin bu adımı, şirketleri bu değişim rüzgarına katılıp katılmama hakkında tartışmalar yapmasının kapılarını açacak. Bu durum hem içeride hem de dışarıda farklı zorluklar demek. ABD’nin karbon muhasebesi platformu Greenly’nin CEO’su Alexis Nomand bunun gün sonunda ekonomi ile ilgili olduğunu söylüyor. Maliyet, hız ve teknolojinin ya da ürünlerin kullanılabilirliğinin, işletmenin parasını “emisyonları azaltmaya mı [..] yoksa bunun için başka birine ödemenin mi daha iyi olduğu” rol oynuyor diye özetliyor durumu.

Birleşik Krallık’ta bir ortak market zinciri dengelemeye yatırdıkları fonları çoktan emisyon azaltımını amaçlayan fonlara kaydırdı. Tabii ki tüm yatırımların bir anda karbon kredilerinden çekilmesi riski var ancak bu olacak bir şey değil. Karbon azaltımı için yapılabilecek bir çok şey var. Emisyonları son zamanlarda artan tarımsal gıda sektörü bir bütün olarak Kapsam 3 emisyonları ile başa çıkmakta zorlanıyor. Pek çok şirket kendi paylarına kapsam 3 emisyonlarını hesaplamadı ya da net sıfır planları Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) tarafından onaylanmadı.

Sürdürülebilir gıda danışmanı ve Prof Consulting Group ESG başkanı Sarah Blanchard, “Eğer bir şirketin kapsam 3 ve mutlak emisyonlarını içeren, SBTi onaylı 1.5oC hedefi yoksa, karbon nötr iddialarına şüpheyle yaklaşırım” diyor.

Tüketiciler ayrıca, Quantis danışmanlık şirketinde küresel yiyecek ve içecek sektörü yöneticisi olan Charlotte Band’inin de bahsettiği “etkilerde gerçek bir değişim” görmek istiyor. Band’a göre taahhütlerin zamanı çoktan geçti, şirketlerin emisyonlarını azaltma ile ilgili aksiyon planları oluşturmaları gerekiyor. Bu planların detaylıca incelenmesi gerek ancak Bande şu konuda uyarıyor: “Eğer şirketlere başardıklarını iddia ettikleri ya da üzerine çalıştıklarını söyledikleri şeyler üzerinden saldırmaya başlarsak, neden devam etsinler ki?”

Gerçekten de güvenilirlik ve şeffaflık arasında ince bir denge kurulması gerekiyor. Ancak bunu bulmak zaman alabilir ve bu arada markalar ipin ucunda yürüyor. Bundan sonrası bir gevezelik ve sessizlik dönemi olabilir ve bu da sürdürülebilirlik konusunda ilerleme için ölümcül olabilir. ‘Yeşil suskunluk’ olarak adlandırılan bu durum, işletmelerin yasal, finansal ve itibarla ilgili tepkilerden korkması nedeniyle giderek artıyor. South Pole‘dan Hagbrink bunun “endişe verici” bir eğilim olduğunu belirtiyor.

İsminden doğal

ABD’de karbon nötr iddiaları henüz bu kadar denetim altında değil. Amazon dışarıdan farklı karbon nötr sertifikaları “sürdürülebilir daha çok ürünün dağıtımını sağlamak için” kabul ediyor. Greenly’den Normand, “Bugün karbon nötr olduğunuzu söylemek için oldukça iyi bir zaman” diyor, ancak Avrupa’da başlayan hareketin yakın zamanda Atlantik Okyanusu’nu geçerek değişimi buraya da getirmesini bekliyor.

Bu konuda diğer markalardan daha çok çıkarı olduğu iddia edilen bir market markası Neutral. İnternet sitelerinde “ABD’deki ilk karbon nötr yiyecek şirketi,” oldukları yazıyor. Süt ürünleri, SCS Global tarafından denkleştirme teknikleri üçüncü parti denetçiler tarafından “destekledikleri projelerin gerçek, değer katan, kalıcı, kontrol edilebilir ve uygulanabilir” olduğundan emin olunarak sertifikalandırılmış. Verdikleri bilgi oldukça açık ve bilinçli.

Şirketin yardımcı başkanı Jim Jarman bunu şu şekilde açıklıyor: “Tüketiciler şeffaflık istiyor, öyleyse onların seçimlerinin etkilerini anlamalarını ve daha iyi seçimler yapmalarını sağlamalıyız. Bulundukları konumu ve sorumluluklarını üstlenenen şirketler istiyor,  öyleyse ortada hiç bir problem yokmuş gibi davranmamalıyız.”

Kredi: @eatneutral / Facebook

Hayvancılık sektöründe emisyonları azaltmak Sisifusvari bir iş gibi görünse de, “acı verici derecede yavaş” bir başlangıca rağmen çiftlik için girişimler Neutral için meyve vermeye başlıyor. Organik süt üretiminin sorumlu olduğu emisyonların dörtte üçü, emisyon azaltımı için odaklandıkları çiftliklerden salınıyor. Jarman bunun geleceğimiz olduğu konusunda çok emin. “Eğer Neutral, ABD’nin süt üretiminin %10’unu sağlamayı başarırsa bu ilham verici olur. Bu görünüşte büyük bir oran ancak gün sonunda yalnızca %10. Bu yüzden eğer sektör bazında emisyonları azaltmak gibi bir görevimiz varsa, bu bizim ne yaptığımızla ilgili değil herkesin ne yapabileceği ile ilgili ya da diğer bir değişle birbirimizden ne öğrenebileceğimizle ilgili.”

Şimdiki planları büyük etki yaratabilecekleri diğer ana alanları geliştirmek. “Tarım sektöründe karbon ayak izimizi dişe dokunur şekilde düşürme ve tüketiciyi değişimin bir parçası haline getirme hedefinin gündemimiz olduğu ilk günden beri bakış açımız bu,” diye ekliyor.

Sürdürülebilir paketlemeden karbon azaltım iddialarına kadar her şey didik didik inceleniyor ve mahkemeler iddiaların ‘gerçeğin ortaya çıkarılması’ aşamasına ilerlemesine izin veriyor ki bu da kayda değer bir değişim.”

Diğer markalar da karbon nötr kavramını kendi net sıfır “yolculuklarına” tüketiciyi de “dahil etmek” için kullanıyor. Ancak tüketicilerin büyük çoğunluğunun kafası karışık. 2022’de Morning Constultant tarafından yapılan bir ankete göre ABD’de 10 tüketiciden 6’sı “karbon nötr” teriminin ne anlama geldiğini bilmiyor ya da yanlış biliyor. Birleşik Krallık ve Almanya’da yapılan araştırmalar da benzer sonuçlar ortaya koyuyor.

Genel ve kabul edilmiş bir tanımı olmayan “karbon nötr” ve “net sıfır” gibi kavramlar için konuştuğumuz düşünüldüğünde anket sonuçları şaşırtıcı değil. Arizona Üniversitesi’nden Sürdürülebilir Harcama Araştırmaları İnsiyatifi’nde kurucu profesör ve yönetici olan Nicole Darnall’a göre bu belirsizlik markalar tarafından kendi lehlerine kullanılıyor. “Karbon nötr sloganını gören insanlar kapsam 1,2 ve 3 hakkında düşünmüyor” diye açıklıyor.

Darnall düzenlemelerin Avrupa’da sıkılaştırılmasını destekliyor. ABD’de ufukta görünen bir şey yok ama bu yiyecek şirketlerinin umursamadan karbon nötr iddialarını devam ettirebilecekleri anlamına gelmiyor. Mayıs ayında Ernst&Young’ın adli tıp ve dürüstlük hizmetleri müdürü Chandan Sarkar,  “ESG ile ilgili iddialara bağlı yanıltıcı reklamlara ilişkin tüketici davaları artıyor,” diyerek uyardı: “Sürdürülebilir paketlemeden karbon azaltım iddialarına kadar her şey didik didik inceleniyor ve mahkemeler iddiaların “gerçeğin ortaya çıkarılması” aşamasına ilerlemesine izin veriyor ki bu da kayda değer bir değişim.”

Karbon nötr iddialarının ötesinde

Grantham Araştırma Enstitüsü’nün geçtiğimiz haftalarda yayınladığı araştırmaya göre  ABD, kayda geçen iklim davalarında 1986’dan beri açılan toplamda 1590 dava ile birinci sırada yer almaya devam ediyor. Onu 130 dava ile Avusturya, 102 dava ile Birleşik Krallık takip ediyor. AB Adalet Divanı’nda ise 67 adet dava açılmış.

Davalar görünürlüğü arttırırken, hisse fiyatlarını etkiliyor ve hatta iklim hareketi etrafındaki hikayeleri değiştirerek karar vericileri yaklaşımlarını değiştirmek konusunda yüreklendiriyor.”

Yazarlar Joana Setzer ve Kate Higham, geçtiğimiz beş yılda hem mahkemeler hem de tüketiciyi koruma kurumları gibi idari kurumların önündeki dava sayısında “patlama” yaşandığını ekliyor. İklim badanası davalarının çoğu özellikle üretim sektörlerindeki çevresel etki ile ilgili iddiaların zorluklarını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz bir yılda çoğu Almanya’dan olan davalar gösteriyor ki çöp kovasından muza ürünlerin karbon nötr, iklim nötr ya da CO2 nötr olduğunu iddia etmek oldukça zor.

Bunun gibi davaların iklim yönetiminde “önemli değişimlere” sebep olduğu yazarlar tarafından belirtiliyor. Davalar görünürlüğü arttırırken, hisse fiyatlarını etkiliyor ve hatta “iklim hareketi etrafındaki hikayeleri değiştirerek karar vericileri yaklaşımlarını değiştirmek konusunda yüreklendiriyor.”

Karbon nötr iddiaları için değişim artık kaçınılmaz. Bu tarz iddialara ya da denkleştirme programlarına sahip markalar değişmeye başladılar bile. Önde gelen iş danışmanlığı ve karbon nötr sertifika sağlayıcısı MyClimate geçtiğimiz yıl “iklime katkı” modeline geçmek için iklim nötr sertifikasını kaldırdığını duyurdu.

İklime katkı modeli bize farklı bir yaklaşım sunuyor, katkı kredisi alan şirketler yalnızca kendi sorumlu oldukları emisyonun dengelenmesi için emisyon azaltımı yaptıklarını taahhüt etmiyor çünkü temel azaltım aksiyonu iklim projelerinin yapıldığı ve iklim hedefine sahip olan ülkenin uyum hedefleri üzerinden hesaplanıyor. Carbon Market Watch bunun karbon kredilerinin kullanımı ve pazarlanması konusunda bir ‘paradigma değişimi’ olduğunu söylüyor.

Özel şirketler için karbon kredileri ile ilgili yeni yönerge geçtiğimiz günlerde yayımlandı, bu yönerge iklim hareketini desteklemek için oluşturulan finansal modellerin desteklenmesini de yüreklendiriyor. Gönüllü Karbon Pazarı Uyum İnsiyatifi bu ‘kural kitabı’nın geçerli iddialarda bulunmaya da yardım edeceğini söylüyor. Şu an üç farklı iddia seviyesi var: Gümüş, altın ve platin. Bu seviyeler şirketin karbon kredisini kullanarak azalttığı emisyonlarından geriye kalanın oranına göre belirleniyor. Her zaman olduğu gibi asıl önemli olan ise bu planlar nasıl akılda kalacak şekilde pazarlanacak sorusu.

South Pole geçtiğimiz haftalarda, Myclimate’ın başlattığı hareketi takip ederek yeni bir iklim iddiası ortaya attı: İklim hareketini fonlamak. “Karbon nötr terimi küresel bir başarı olabilirdi” diyor Hagbrink, ama “yeşil badana kullanılarak geçtiğimiz yıllarda bazı şirketler tarafından istismar edildi” diye de ekliyor.

Geçtiğimiz haftalarda karbon nötr iddiaları gözetim altındaydı. Geçtiğimiz günlerde artık bunun bir kriz olduğu söylenmeye başladı. Belki de bu -en azından pazarlama noktasında- bir konseptin bitişinin başlangıcıdır ya da belki de bu güvenilir karbon iddiaları için yeni bir dönemin başlangıcıdır. Zaman şirketlere ve pazarlamacılara yeni iddiaları nasıl kullanmaları gerektiğini söyleyecek, taa ki birileri bu terimleri de istismar etmenin bir yolunu bulana kadar.

Makalenin İngilizce orijinali

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.