İklim KriziManşet

Karayipler mercan resiflerinin yüzde 80’ini kaybetti

0

Guardian’da 1 Ağustos tarihinde Fiona Harvey imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete ekibinden Zeliha Yıldırım‘ın çevirisi ile paylaşıyoruz

* * *

İklim değişikliği, kirlilik, aşırı avlanma etkisi ile yapısı bozulan dünyanın en büyük ve en önemli mercan rezervlerinden biri sayılan Karayip mercan resifi üzerinde yürütülmeye başlanan araştırma ile resifteki bozulma boyutunun ortaya çıkması bekleniyor.

Belize de başlayan ve Meksika, Anguilla, Barbuda, St Lucia, Turks & Caicos, Florida ,  Bermuda resifleri ile devam edecek olan Catlin bilimsel araştırmasının şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırma olacağı belirtiliyor.

Catlin bilim insanlarına göre araştırma bölgesindeki resifler, dünyadaki mercan resiflerinin karşılaşacağı sorunlar için erken uyarıda bulunabilecek. Karayip mercanlarının yüzde 80’ inin son yıllarda yok olduğu tahmin edilse de araştırma ile resifin durumu daha net olarak görülebilecek.

Nüfusun büyük çoğunluğunun balıkçılık ve turizm ile geçindiği Karayipler’ de resiflerin yok olması aynı zamanda  ciddi bir ekonomik problem. Mercan resifleri; deniz canlıları için olmazsa olmaz bir yuva; balıklar için üreme alanı; besin zincirindeki köpekbalıkları ve balinalar gibi avcılar için besin kaynağı görevi görür.

Catlin Grup CEO' su Stephen Catlin

Catlin Grup CEO’ su Stephen Catlin “Araştırma sadece bilim insanlarının değerli verilere erişebilmesi açısından değil aynı zamanda şirketlerin, çevre üzerindeki önemli değişikliklerin yerel ekonomilere yapacağı etkiyi anlaması açısından da önemlidir” dedi.

Küresel olarak, mercan kayalıkları tehdit altında. Madencilik ve enerji şirketleri gibi ihracat pazarları ile doğrudan bir bağlantı hattı oluşturmak isteyen şirketler yüzünden Avustralya’da Büyük Set Resif’ inin geleceği kuşkuludur.

Iklim değişikliği nedeniyle denizlerin ısınması mercanların “beyazlama” sına yol açmaktadır.  ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi mercanlarda artan oranda  “beyazlama” olaylarının küresel ısınma nedenli olduğunu tahmin etmektedir.

Araştırmayı yürüten Richard Vevers bu yeni araştırmanın;  bu tür sorunların süreç içerisinde nasıl kötüleştiğinin – ya da sabitlendiğinin- izlenmesi konusunda gelecek bilim insanlarının referans kabul edeceği bir çalışma olması gibi önemli bir rolünün olduğunu; bilim insanları ekibinin bu tür bozulmaların altında yatan nedenleri ortaya çıkarmasıyla koruma çalışmalarına bilgiler sağlanacağını söyledi.

Araştırmayı yürüten Richard Vevers

Ekip, resif değerlendirmelerinde gözlemlerin yanı sıra uydu datasını da kullanacak. Araştırmanın parçası olarak , dünyadaki diğer resiflere uygulanabilmesini sağlayacak bir de yazılım geliştirilecek.

Vevers,  ” Bu küresel görevi başlatmak için en büyük risk bölgesi olan Karayip seçildi. Son 50 yılda özellikle kıyıların yerleşim alanı olması ve kirlilik nedeniyle mercanların % 80’ i yok oldu. Şimdi ise istilacı türler, küresel ısınma ve okyanus asitlenmesi nedeni ile tehdit altındalar- bu kusursuz fırtınadır” dedi.

Çevirenin notu;

Araştırma sonuçlarının takibi için catlinseaviewsurvey.com

 

Haberin orjinali: theguardian.com/environment/caribbean-coral-reef-loss

Haber: Fiona Harvey – Guardian

Çeviren: Zeliha Yıldırım – Yeşil Gazete

(Yeşil Gazete, Guardian)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.