EnerjiManşet

Karaman’ın hayatı kararacak

0

Türkiye’nin güneş enerjisi için en uygun illerinden biri olan Karaman’da kömür yataklarının bulunmasının ardından bölgede bir termik santral yapılmak isteniyor.

Karaman AKP Milletvekili Mevlüt Akgün’ün kişisel websitesinde yer alan yazılı basın açıklamasına göre Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün Konya’nın Karapınar İlçesi ile Karaman’n Ayrancı İlçesi Ambar ve Kavuklar köyleri ile Akçaşehir kasabasında bulduğu kömür yataklarının büyüklüğü 1.8 milyar tona yakın. Bu tahminler doğruysa, Türkiye’nin Elbistan’dan sonra en büyük kömür madeni Karaman’da bulundu anlamına geliyor.

Akgün’ün açıklamasına göre kömür madeninin bulunmasının ardından harekete geçen EÜAŞ Genel Müdürlüğü, bölgede 5000 MW kurulu güce sahip bir termik santral kurmak için etüt çalışmalarına başladı. Özel sektör veya kamu-özel sektör işbirliğiyle yapılacağı tahmin edilen projeye 2013 yılında başlanacağı ve inşaatın 5-6 yıl süreceği tahmin ediliyor.

Termik santrallerin enerji verimliliği çok düşük olduğundan (yaklaşık %35), 5000 MW kurulu güce sahip bir termik santral (kömürün kalitesi ve nemi gibi değişkenlere göre) günde 30-35.000 ton kömür yakıyor. Bu da yılda 25 milyon tona yakın karbon dioksit salımı demek. Diğer bir deyişle, yapımının planlandığı iddia edilen santral çalışmaya başlarsa tek başına Türkiye’nin bugünkü toplam seragazı salımının %10’una yakın bir oranda salım yapacak.

Türkiye, insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük felaket olan iklim değişikliğinin nedeni olan seragazları salımlarını azaltmak bir yana, dünya rekorları kırarak yükseltmeye devam ediyor. 1990 yılından bu yana Türkiye salımlarını %120 civarında arttırdı.

(Özel Haber: Durukan Dudu – Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.