Hayvan HaklarıManşetYerel

Karadeniz’in üç endemik türü ‘kirlenen sulak alanlar’ nedeniyle tehdit altında

0

Dünyada sınırlı bölgelerde yaşayan, Türkiye‘de ise Doğu Karadeniz Bölgesi‘nde görülen ve Uluslararası Bern Sözleşmesi’nin koruması altındaki Kafkas semenderi, Kafkas şeritli semenderi ve Kafkas kurbağasının nesli, yaylalarda kirlenen sulak alanlar nedeniyle tehlike altında.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bülbül, “Düzensiz ve kaçak yapılaşmalar, atıklarla çevrenin ve su ortamlarının kirletilmesi hayvanları azalma stresine sokuyor ve üreme başarılarını olumsuz etkiliyor” dedi.

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası’ndaki durgun ve temiz su kaynaklarında araştırmalar yürüten Bülbül, insanlardan uzak alanlarda yaşayan üç türün azaldığını tespit etti.

Sulak alanlara kanalizasyon suyu veriliyor

Üç türün yaşam alanları olan temiz su kaynaklarının kirletildiğini belirten Prof. Dr. Bülbül şunları anlattı: “Kaçak inşaatlar yapılıyor, tesisler yapılıyor, yol geçiyor, kanalizasyon suyu verilerek sular kirletiliyor. Suda oksijen bitiyor ve bu hayvanın yumurta ile larvasının yaşama imkânı kalmıyor.

Hayvanlar daha temiz su olan yerlere gitmeye çalışıyor. Zaten küresel ısınmaya bağlı olarak sular da azalıyor. Hem bu olurken hem de insan etkisi olduğunda hayvanların habitatları bozuluyor. Yaylalardaki yapılaşmalar, atıklarla çevrenin ve su ortamlarının kirletilmesi gibi olaylar hayvanları azalma stresine sokuyor ve üreme başarılarını olumsuz etkiliyor”

‘Yaylalar doğallığını kaybediyor’

Doğu Karadeniz yaylalarındaki yapılaşmanın her geçen gün arttığını kaydeden Prof. Dr. Bülbül, “Bölgedeki yaylalarımız yapılaşma ve doğallığını kaybetme tehlikesi altında ve bu her gün giderek artıyor. Bunlar ileride yerine konulacak, kaybettiğimizde geri kazanabileceğimiz değerler değil” diye konuştu.

Prof. Ufuk Bülbül, söz konusu hayvanların, doğal dengede ve besin zincirinde çok önemli rolleri olduğunu vurguladı:

“Böcekle beslendikleri için böcek popülasyonlarını baskılıyorlar. Hiçbir canlı doğada boşuna yaratılmamıştır. Bu canlılar özetle yaşamak istiyorlar. Tek gayeleri çoğalmak yaşamak ve nesillerini devam ettirmek. Bunlara yardımcı olabilecek bir tek insanoğlu varken tam tersine biz bunu bozuyor ve engel oluyoruz çünkü maalesef sadece kendi yaşantımızı düşünüyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.