Ekolojik YaşamManşet

Karadeniz’de betona karşı ahşap ustaları yetişiyor

0
Çaykara'nın, Karaçam mahallesindeki bu tepede daha önce ahşap binalar vardı. [Fotoğraf: Sami Ayan / Çaykara Gazetesi]

Karadeniz’in yayla ve köylerinin geleneksel ahşap evlerinin yerinde gittikçe beton binaların yükselmesi üzerine Of Ticaret ve Sanayi Odası ahşap ev yapabilecek ustaların yetiştirilmesine yönelik bir proje hazırladı.

Al Jazeera’dan Güray Ervin’in haberine göre Trabzon‘un Of ilçesinde başlayan projeye endüstri meslek liselerinin mobilya dekorasyon bölümü ile üniversitelerin orman ve endüstri mühendisliğinden mezun olmuş 40 genç başvurdu. Mülakatları geçen 20 öğrenci kursa katılmaya hak kazandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi‘nde başlayan eğitimlerde öğrencilere sektörel girişimcilik, ahşap yapılarda altyapı, doğal afetler, zemin etüdü, ahşap kaplama malzemeleri hakkında bilgi veriliyor.

Çaykara'nın, Karaçam mahallesindeki bu tepede daha önce ahşap binalar vardı. [Fotoğraf: Sami Ayan / Çaykara Gazetesi]

Çaykara’nın, Karaçam mahallesindeki bu tepede daha önce ahşap binalar vardı. [Fotoğraf: Sami Ayan / Çaykara Gazetesi]

Öğrenciler üç aylık teorik eğitimin ardından altı ay süresince proje ortağı firmada saha eğitimi alacak. Kursu başarıyla bitirenlere İŞKUR tarafından sertifika verilecek.Eğitim sonunda isteyen öğrenciler, saha eğitimi aldıkları firmada çalışmaya devam edebilecek.

“İlk hedef yayla ve köyler”

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kenan Gelişli, Doğu Karadeniz bölgesinde bundan 40- 50 yıl öncesine kadar ahşap yapılar hakimken şimdi neden betonun tercih edildiğini şöyle anlatıyor:

“Yangınlar, malzeme teminindeki zorluklar, eskime, çürüme gibi nedenlerle ahşap binaların sayısı azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre yüzde üçe kadar düştü. Bu projenin amacı, teknolojik ve güncel yöntemlerle ahşap yapı yapmayı, eskileri onarmayı, bakımların nasıl yapılacağını öğretmek. Böylece ahşap yapı oranını yükseltmek istiyoruz. Ahşap artık eskisi gibi dayanıksız değil. Farklı kaplama teknikleri gelişti. Sanıldığı kadar da pahalı değil. Bu projenin ilk hedefi yayla ve köyler.”

Avrupa Birliği’nin de desteklediği proje ilgi görmesi halinde, Rize ve Giresun’da da hayata geçirilecek.

(Al Jazeera )

You may also like

Comments

Comments are closed.