Ocağın açılacağı 810 hektarlık alanda, 22.08.2012’de onaylanan planlara göre özellikle karaca türünün çoğalması hedefleniyordu. Tehlikeli ağır metallerin hayvanlar ve bölgedeki yaşam için risk oluşturacağı belirtiliyor.
Tarım, orman ve zeytin alanlarının içinde
Egeligazete’nin aktardığına göre, maden ocağının kurulacağı bölge ayrıca tarım, orman ve zeytin alanlarının içinde bulunuyor. Söz konusu kurşun ve çinko ocağı için hazırlanan dosyada, alanda 12 ay boyunca çalışma yürütüleceği, ayda 25 gün ve her gün de 16 saat çalışılacağı belirtiliyor. Ayrıca dinamit gibi patlayıcıların da kullanılacağı ifade ediliyor.
Maden alanı, Sarıyurt Mahalle merkezine 1.5 kilometre, Ovacık Mahalle Merkezi’ne 2.8 kilometre, Bayındır’a da 9.6 kilometre mesafede.
‘Halkın yüzde 99’u kiraz ve üzüm yetiştiriyor’
Maden ocağına karşı çıkan Sarıyurt ve Kızıloba mahallerinde köylüler imza kampanyası başlattı. Son derece verimli topraklara sahip olduklarını anlatan Kızıloba Muhtarı Mehmet Gelir şunları söyledi: “Burada yaşayanların yüzde 99’u tarım faaliyetleri ile geçiniyor. Çok kaliteli kiraz ve üzüm yetiştiriyoruz. Yıllık 1000 tona yakın kiraz ihracatı yapıyoruz. Verimli tarım arazilerimizin büyük zarar göreceğini düşünüyoruz. Ocak faaliyete geçince patlamalar olacak. Ayrıca sondaj faaliyetleri yürütülecek. Doğal kaynak sularımız zarar görecek. Bu yüzden burada yaşayanlar bu tesise karşı. Topladığımız imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na göndereceğiz.”
Sarıyurt Mahalle Muhtarı Tacettin Çakırca da hem arazilerin hem suların hem de karacaların zarar göreceği gerekçesiyle bu tesise karşı olduklarını söyledi.
ÇED süreci için zorunlu olan “halkı bilgilendirme toplantısı”, Sarıyurt Mahallesi Köy Meydanı’nda 13 Temmuz’da yapılacak.