Temiz Hava Hakkı Plaformu’nun 2016 ile 2018 yılları arasında “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ raporuna göre, 81 ilin yarısından fazlası kirli hava soludu. Sadece 2017’de 52 bin kişi kirli hava yüzünden öldü. Kirli hava kaynaklı en fazla ölüm İstanbul’da.
Sağlık ve çevre alanında faaliyet gösteren 17 kurumun oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu, ‘Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri: Kara Rapor’u yayımladı. Türkiye’nin hava kirliliği değerlendirmesi yapan ilk rapor 2016 yılında hazırlanmıştı. Platform, bu kez 2016 ile 2018 yılları arasında Türkiye’deki hava kirliliği ve sağlık etkilerini değerlendirdi.
Kara Rapor’dan bazı çarpıcı veriler şöyle:
Raporda Eylül 2018 itibarıyla Türkiye’de 19.9 GW kurulu gücünde 27 kömürlü termik santral bulunduğuna ve buna ek olarak 33,4 GW yeni termik santralin yapılmasının planlandığına dikkat çekildi; termik santrallerin sağlık üzerindeki etkilerini saptayan Sağlık ve Çevre Birliği’nin (HEAL) 2015’te yayımlanan “Ödenmeyen Sağlık Faturası” raporuna göre “Türkiye’de termik santraller kaynaklı hava kirliliği 2875 erken ölüme neden olmuştur” denildi.
Altı AB ülkesi Adalet Divanı önünde
Platformun raporunda AB ülkelerindeki duruma da yer verildi.
Raporda hava kirliliğinin etkilerine de yer verildi: “Yapılan son çalışmalar, hava kirliliğinin sperm kalitesi ve doğurganlığı olumsuz etkilediğini, ayrıca partikül maddelerin anne karnındaki bebeğe bile etki ettiğini göstermektedir. Ayrıca kirli havanın çocuklarda düşük doğum ağırlığı, otizm, diyabet (Tip 1), ani bebek ölümü sendromu, astım, KOAH, bronşiolit ve bronşit gibi solunum hastalıkları, zatürre, bebek ölümü ve zeka geriliği gibi sağlık sorunları ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır.”
Öneriler
Türkiye’deki hava kirliliğinin önüne geçilmesi için raporda sıralanan öneriler arasında, doğru ve şeffaf ölçümlerin yapılıp halka bilgi verilmesi; DSÖ’nün önerdiği yasal limitler konusunda bağlayıcı yasalar çıkartılması, kirlilik oranları ve tahmini erken ölüm oranlarına ilişkin verilerin açıklanması; fosil yakıt desteklerine son verilmesi ve toplu taşıma ve bisikletli ulaşımın teşvik edilmesi bulunuyor.
Raporun tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…