LGBTİ+Manşet

KAOS GL’nin gezici Medya Okulu “hak haberciliğinde daha güçlü bir dil” için İstanbul’daydı

0

2007 yılından bu yana gönüllü muhabir ağı eğitimleri ile ülke genelinde yerel LGBTİ haberciliğini güçlendiren, LGBTİ+ gündemini hak temelli habercilikle aktarmak için yayıncılık yapan KAOSGL.org haber portalı 2015 yılında yaptığı Yeni Medya Okulu ile bu çalışmalarını sosyal medyaya da taşımıştı. Geçtiğimiz yıl 7 şehre yayılan üç aşamalı “İnsan Haklarının İzlenmesi İçin Medya Okulu” ile hem habercilik deneyimi hem de sosyal medya kullanım becerileri LGBTİ+ hak savunucularına aktarılmıştı.

Belirleyici esas habercinin politik duruşu

Bu kapsamda KAOS GL Medya Okulu’nun İstanbul ayağı 28 Ekim’de Taksim Nippon Otel’de gerçekleşti. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD) ile Kaos GL Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği eğitime KAOSGL.org gönüllü muhabir, gazeteci ve yazar adayları katıldı. Eğitimin birinci bölümü KAOSGL.org editörlerinden Yıldız Tar’ın temel haber yazım teknikleri sunumuyla başladı. Haber dilini nasıl kurabiliriz? Hak haberciliği nedir? Her haber 5N1K’nın cevabını vermeli midir? Okuyucunun dikkatini en doğru şekilde habere nasıl çekebiliriz gibi soruların cevapları daha önce yapılmış haberlerden örnekler üzerinden tartışılarak arandı. Basında yer alan haberler “daha güçlü bir dille” yeniden yazıldı. Konuşmasında KAOS GL’nin yayın politikasını da anlatan Tar, basında çıkan LGBTİ haberlerini aşama aşama nasıl değerlendirdiklerinden bahsetti.

Her şeyin bir haber değeri olabileceğinden bahseden Tar, haberi yapan kişinin politik duruşunun haberi nasıl göreceğini etkilediğini söyledi. Birinci oturumunun sonunda katılımcılar gruplara ayrılarak haberciliğin temeli 5N1K kuralı üzerinden kendilerine verilen haberleri yeniden kurgulayarak yazmaya çalıştı.

Kurban ya da mağdur yerine “hayat kalan” denilmeli!

Eğitimin ikinci bölümünde Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nde Pınar Büyüktaş, cinsel şiddet alanında hak temelli haberciliğin nasıl olabileceğini anlattı. Derneğin misyonu ve vizyonu hakkında katılımcıları bilgilendiren Büyüktaş, daha önce Birgün, Evrensel, Milliyet ve Gazete Duvar gibi yayın organlarında çalışan habercilere verdikleri eğitimlerin sonuç verdiğini ve bu tür eğitimleri vermeye devam edeceklerini söyledi. Eğitimde “tecavüz kültürü yerine onay kültürünü besleyen bir yaklaşımı nasıl besleyebiliriz?” sorusunun cevabı arandı.

Şiddet haberlerinde asla çocuk fotoğrafı kullanılmamalı!

Haberde kullanılan görsellerin şiddeti nasıl beslediği basında çıkan haberler üzerinden değerlendirilirken mağdurun yaşadığı travmanın görsellerle tetiklenmemesi, şiddetin pornografiye dönüşmemesi gerektiği belirtildi. Cinsel şiddet içerikli haberlerde habercinin nasıl bir dil kullanıp, kullanmaması gerektiği tartışıldı. Cinsel istismar haberlerinde asla çocuk fotoğraflarının kullanılmaması ve cinsiyete atıf yapılan görsellerden uzak durulması gerektiğinin altı çizildi. Haber yazımında kurban ya da mağdur kelimeleri yerine “hayatta kalan” tanımlasının kullanılmasının tavsiye edildiği vurgulandı. Eğitimde cinsel şiddete maruz kalanlarla yapılması planlanan röportajlarda ise hangi adımların atılması gerektiği paylaşıldı.

M.

(Yeşil Gazete)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.