EkolojiEkolojik Yaşamİklim KriziManşet

Kanun teklifi: Bisikletteki KDV oranı yüzde 1’e düşürülmeli

0

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Doğa ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM’ye sundu.

Rızvanoğlu’nun teklifi bisikletten alınan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini öngörüyor.

‘Bisiklet ulaşım aracı olarak teşvik edilmeli’

Milletvekili Rızvanoğlu teklifin gerekçesine ilişkin olarak “Bisiklet, modern toplumun karmaşık dengelerine cevap veren ve çeşitli avantajlar sunan çok yönlü bir araçtır. Bu avantajlar, çevresel, sağlık ve sosyal boyutlarda çeşitli katkılar sağlıyor” dedi ve ekledi:

“Özellikle, metropollerde nüfus yoğunluğu artarken ve milyonlarca aracın yollarda yer almasıyla birlikte, mikromobilite, karbon emisyonuna karşı en çevreci çözüm olarak öne çıkıyor. Bu sebeple, çevre dostu bir ulaşım aracı olarak bisiklet kullanımının teşvik edilmesi, şehirlerimizin sürdürülebilirliğini artırmak adına son derece önemlidir. Bisiklet kullanımının yol açtığı karbon ayak izinin düşük olması, hava kirliliğiyle mücadelede ve iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir çözümdür.”

‘Atmosferdeki zararlı emisyonlar azalacak’

Bisikletin şehir yaşamını iyileştireceğini savunan Rızvanoğlu, bisikletin sıkça tercih edilmesinin, atmosferdeki zararlı emisyonları azaltarak temiz bir çevre oluşturduğunu ve şehir yaşamını iyileştirdiğini belirterek “Trafik açısından bakıldığında, bisikletin yaygınlaşmasıyla birlikte şehir içi trafiği azaltmak ve ulaşım maliyetlerini düşürmek de mümkün olacaktır. Bu sayede, mikromobiliteye verilen destekle birlikte, şehirlerimiz daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.

Bisikletin sağlık açısından fiziksel aktiviteyi teşvik ettiğini ve aktif bir yaşam tarzını desteklediğini belirten Rızvanoğlu, “Düzenli bisiklet sürmek, obezite, kalp hastalıkları ve birçok kronik rahatsızlığın riskini azaltıyor. Bunun yanı sıra, bisiklet kullanımını destekleyen bir politika benimsemek, sosyal bağları güçlendiriyor. Toplum içinde düzenlenen bisiklet etkinlikleri ve geziler, insanlar arasındaki etkileşimi artırarak doğayla ve çevreleriyle daha yakın bir ilişki kurmayı teşvik ediyor” dedi.

‘Bisiklet üzerindeki KDV oranı yüzde 1’e düşürülmeli’

Rızvanoğlu gerekçesini, “Bununla birlikte, bisiklet alımlarında uygulanan yüzde 18 ila yüzde 20 KDV oranı, bireylerin bu sürdürülebilir ulaşım aracını tercih etmelerini zorlaştıran bir faktördür. Vergisel kolaylıkların sağlanması, bisiklet kullanımını teşvik ederek vatandaşlar üzerindeki ekonomik yükü azaltacaktır. Bu kanun teklifi ile, bisiklet üzerindeki KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi, sadece ekonomik bir teşvik olmanın ötesinde, çevre dostu, sağlıklı ve sosyal bir yaşam tarzını desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu adım, toplumumuzun genel refahını artırırken, şehirlerimizi daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kılacak önemli bir değişime katkı sunacaktır” sözleriyle sonlandırdı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.