Kanal İstanbulEkolojiManşet

Kanal İstanbul Çalıştayı başladı

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından İstanbul Kongre Merkezi‘nde düzenlenen Kanal İstanbul Çalıştayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açılış konuşması ile başladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’in de katıldığı çalıştayda Kanal İstanbul Projesi, sekiz başlıkta 40 uzman tarafından ele alınacak ve detaylı sunumlar yapılacak.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İmamoğlu “Bu çalıştay İstanbul’a saplanacak hançerin risklerini, Kanal İstanbul’un risklerini konuşmak için yapılıyor. Her şeyi konuşacağız, riskleri değerlendireceğiz ve bu risklere rağmen bunu yapmaya mecbur muyuz diye soracağız” dedi.

İmamoğlu: Kanal İstanbul çok riskli bir ameliyat

Kanal İstanbul’un İstanbul coğrafyasını değiştirecek, doğal hayatın ve şehir hayatının bütün boyutlarını ciddi biçimde etkileyecek bir proje olduğunu söyleyen İmamoğlu “Bu projeyi gündeme getirenlerin, buna neden mecbur olduğumuzu anlatmak ve toplumu ikna etmek zorunlulukları vardır” dedi. İmamoğlu açılış konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Kanal İstanbul, mecbur olmadıkça hiç kimsenin asla evet demeyeceği, çok büyük ve çok riskli bir ameliyat. Tamamıyla yanlış bir ameliyat. İstanbul kesip biçilecek. İstanbul’un hayati sistemleri zarar görecek. İstanbul’un bazı bölgeleri felç olacak. Kimi yerleri sakat kalacak. Bir şehri böyle riskli, böyle ölümcül bir ameliyata sevk edenler, ‘Siz ne derseniz deyin, bu ameliyat yapılacaktır’ diyemezler. Bunu yapmayı kafalarını koymuş olanlar, bu ameliyata neden mecbur olduğumuzu mutlaka anlatmak zorundalar.

‘Her detayı öğrenmek zorundayız’

Hepimiz ama hepimiz, İstanbul’un neden kesilip biçilmek zorunda olduğunu anlamak zorundayız. Bu mecburiyetin sebepleri konusunda, hep birlikte, 16 milyon hatta 82 milyon vatandaşımızla ikna olmalıyız. Hepimiz, İstanbul’a dayatılan bu büyük ameliyatın riskleri konusunda her şeyi bilmek ve her detayı öğrenmek zorundayız. Önce öğreneceğiz. Öğrenmeliyiz. Ondan sonra hep birlikte kararımızı veririz. Bütün bunlar, sağlıklı bir öğrenme ve düşünme süreciyle ortaya çıkabilir ancak. Bu çalıştay, İstanbul’un bağrına batırılacak bıçağın, yani Kanal İstanbul’un bütün risklerini bilimsel olarak ortaya koymayı amaçlıyor.

Akşener: İstanbulluya ders verme eylemi

İmamoğlu’nun ardından konuşma yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Kanal İstanbul’un İstanbulluya herhangi bir faydası olmayacağını söyledi. Dokuz yıl boyunca ilerlenmeyen projenin şu anda gündeme gelmesini değerlendiren Akşener, “Bunlar niye oluyor biliyor musunuz? İstanbullu 31 Mart’ta Ekrem başkanı seçtin, Beyefendinin sinirimi bozdun. Haziran’da bütün İstanbullu 804 bin oy farkıyla yeniden seçti, iki kere sinirini bozdunuz. Bu bir İstanbul’u ya ders verme eylemidir” dedi.

Projenin sebep olacağı yıkımlardan bahseden Akşener “Sonuç olarak çılgın proje karşımızda buna geçit vermeyeceğiz, buna İstanbullular olarak geçit vermeyeceğiz. Eğer İstanbullu İstanbullu ise gereğini yapacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kılıçdaroğlu: Bir kişinin dayatmasından başka bir şey değil

Akşener’in ardından ise sahneye CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Kılıçdaroğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Türkiye açısından büyük sorunlar doğuracak bir olayı tartışıyoruz. Bir kişinin dayatması üzerine tartışıyoruz. Ailelerin öncelikleri vardır. Bir toplumun öncelikleri vardır. Bir devletin öncelikleri vardır. Bunlar planlamayla olur. Planı kim yapar o toplumun insanları, mühendisleri, ekonomistleri ayni liyakat erbabı olan kişiler bir toplumun önceliklerini belirlerler. Peki bu projenin önceliklerini kim belirliyor? Hayır ben bunu yapacağım diyenler belirliyor. Kusura bakma yapamazsın. Bu ameliyat mutlaka yapılacaktır diyen adamın önce doktor olması lazım. Hani uzmanı olsa bu işi biliyor deriz. O işi de bilmiyor. Bilmemesi de gayet doğaldır. Çünkü o işin eğitimini almadı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.