Kanada’da son 134 yılın sıcaklık rekoru kırıldı

Kanada Meteoroloji Hizmetleri, ülkede bu mevsimde 134 yıldır görülmeyen sıcaklık rekorunun kırıldığını bildirdi.

Kanada Meteoroloji Hizmetleri‘nin verilerine göre, ülkede bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar son 134 yılın rekorunu kırdı.

Manitoba eyaletindeki 21 şehirde rekor sıcaklık kaydedilirken ve eyaletin başkenti Winnipeg‘de hava sıcaklığı 37 dereceye yükselerek, 134 yıl önce ölçülen 33,3 derecelik rekoru kırdı.

Carman kentinde kaydedilen 36,9 derecelik sıcaklık, 1911’deki 32,8 derecelik 111 yıllık rekoru geride bıraktı.

Sprague kentinde kaydedilen 34,8 derece, 1933’teki 34,4 derecenin biraz üzerine çıkarak rekor yeniledi.

Kanada’nın en büyük metropolü Toronto’da da bu ay başında 32,1 derece ile rekor sıcaklık kaydedilmiş ve bu sıcaklığın, yılın bu döneminde 1944’te kaydedilen 31,1 santigrat dereceye göre yeni rekor olduğu açıklanmıştı.

Eyalet genelindeki birçok şehirde hafta sonu rekor sıcaklıkların görülmesi üzerine uzmanlar uyarılarda bulunarak, güneş ışınlarına doğrudan maruz kalınmaması çağrısı yaptı. Aşırı sıcakların, özellikle yaşlılar, bebekler, küçük çocuklar ve kronik hastalıkları olan kişiler için sağlık riski oluşturabileceği belirtilerek, bolca su içilmesi tavsiye edildi.

Sadece Kanada değil: Aşırı sıcaklar dünyayı etkisi altına alıyor

Akdeniz‘den Kuzey Denizi’ne uzanan sıcak dalgası, geçen hafta sonu Birleşik Krallık’tan Fransa, İspanya ve Almanya‘ya kadar pek çok Batı Avrupa ülkesini zorladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü sözcüsü Clare Nullis, “Sıcak dalgaları artık çok daha erken tarihlerde başlıyor. Atmosferdeki rekor seviyedeki sera gazı konsantrasyonları nedeniyle daha sık ve daha şiddetli hale geliyor. Bugün tanık olduğumuz şey, ne yazık ki, geleceğin bir fragmanı” diye konuştu.

Son haftalarda görülen aşırı sıcaklıkların dünyanın diğer bölgelerini de etkiliyor. ABD’nin yaklaşık üçte biri geçen haftayı sıcak dalgası altında geçirdi. Kansas Sağlık ve Çevre Departmanı Sözcüsü Matthew Lara, aşırı sıcaklık ve nem nedeniyle en az 2 bin büyükbaş hayvanın öldüğünü bildirdi.

İki hafta önce 50 dereceyi aşan kavurucu sıcaklıklarla boğuşan Hindistan ve Bangaldeş‘i ise bu kez sel bastı. İki ülkede şiddetli muson fırtınalarının neden olduğu yıldırım çarpmaları ve toprak kaymalarında en az 59 kişinin öldüğü açıklandı.

Milyonlarca insan ise aşırı hava olayları nedeniyle evlerinde mahsur kaldı. Meteoroloji, selin gelecekteki birkaç gün içinde daha da kötüleşmesinin beklendiği konusunda uyardı. Bangladeş hükümet yetkilileri, son sel felaketini ülkede 2004’ten bu yana yaşanan “en kötü sel” olarak nitelendirdi.

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR