LGBTİ+EmekManşet

Kamuda çalışan LGBTİ+’ların yalnızca yüzde 4.4’ü iş yerinde açık davranabiliyor

0
Caucasian business woman with a tie, rainbow flag pattern

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi; Türkiye’de kamu ve özel sektörde LGBTİ+’ların durumunu inceledikleri yıllık araştırma sonuçlarını açıkladı.

İstihdamda LGBTİ+’lara yönelik ayrımlığın boyutunu ortaya koyan rapordaki en önemli sonuçlardan birisi ise gizliliğe zorlama.  Kamuda çalıştığı kurumda cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet özellikleri yönünden tamamen açık olduğunu beyan eden katılımcıların oranı yüzde 4.4 ile sınırlı kaldı.

İşe alım süreçlerinde yalnızca yüzde ikisi açık

Geçen yılki araştırmaların sonucunda bu oran yüzde yedi olarak tespit edilmişti. Raporda bu durum “Görüldüğü kadarıyla, LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık ve nefret söyleminin yeniden üretilmesine neden olan koşullar kamuda özel sektöre nazaran çok daha vahim bir tablo oluşturmaktadır” şeklinde ifade ediliyor.

İşe alım süreçlerinde açık davranan LGBTİ+ oranı ise sadece yüzde 2.1 oldu. LGBTİ+ çalışanların istihdam edilmeme riskini bertaraf etmek için zorunlu bir kapalılık stratejisi izlemek zorunda kaldığının söylendiği raporda “Ayrımcılığa uğrama riski işe alındıktan sonra da devam ettiğinden, aynı strateji LGBTİ+ çalışanların çalışma hayatlarının tümünü belirlemektedir. Kapalılık, özel sektöre oranla kamuda çok daha kaçınılmaz hale gelmektedir” denildi.

Rapor hakkında

İstihdamda LGBTİ+’ların durumunu araştıran çalışmanın 2019 sonuçları “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” ve “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” başlıklı iki raporda kamuoyu ile paylaşıldı.

Prof. Dr. Melek Göregenli, Prof. Dr. Mary Lou O’Neil, Dr. Reyda Ergün, Dr. Selma Değirmenci ve Doğancan Erkengel’in hazırladığı raporların editörü ise Kaos GL İnsan Hakları Program Koordinatörü Murat Köylü.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.