DünyaManşet

Kamerun’da Pigmeler, kereste ticareti için yaşam alanlarından zorla çıkarılıyor

0
Fotoğraf: AA

Kamerun’un güneyinde Kongo sınırına yakın Nomedjo bölgesindeki yağmur ormanlarında yaşayan binlerce Pigme, kereste ticareti için yaşam alanlarından zorla çıkartıldı.

Pigmeler, Kamerun’da yaklaşık 5 bin yıldır ormanlarda avcılık yaparak yaşamlarını sürdürüyor.

‘Bizleri ormanda yakaladıklarında dövüyorlar’

AA‘da yer alan habere göre, Pigmelerin yaşadığı yağmur ormanları kereste üretimi ve madencilik nedeniyle hızla tükenirken, milli park haline dönüştürülen ormanlarda yaşamalarına hatta ormanlara girişlerine dahi izin verilmiyor.

Pigmelerin yerleşik hayata geçmesi için uygulamaya konulmak istenen entegrasyon çalışmaları da etkili olmuyor.

Kamerun-Kongo sınırında bulunan yağmur ormanlarından zorla çıkartılan Baka Pigmesi Tombombo Dieudonne, “Devlet ormanlara girişimizi yasakladı. Artık akrabalarımız olan diğer Pigmeler ile temas kuramıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dieudonne, Pigmelerin Kamerun’un ilk yerlileri olduğunun da altını çizdi ve “Bizler ormandan geliyoruz. Bizi bu yol kenarında yaşamaya mahkum ettiler. Bizler ormandayken çok kaliteli besinler buluyorduk. Sadece 15 farklı kalitede balımız vardı” dedi.

Dieudonne, ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

Bizleri ormanda yakaladıklarında dövüyorlar. Hemen yanı başımızdaki Dja Parkı‘na girişimiz yasak. Diğer tarafta bulunan Nki Milli Parkı‘na da aynı şekilde, oradaki akrabalarımız da acı çekiyorlar, orman görevlileri tarafından şiddete maruz kalıyorlar.”

Fotoğraf: Fabien Esiane/AA

Doğup büyüdüğü ormanlarda yaşamak ve çocuklarını yetiştirmek istediğini vurgulayan Elenga Emile de, “Bizim hayatımız ormana bağlı. Orman bizim bütün ihtiyaçlarımızı karşıladığımız vatanımızdır” açıklamasında bulundu.

‘Orman, şirketler tarafından yok ediliyor’

Kamerun ormanlarında yaşayan yerlilerin haklarını savunan OKANI Derneği Koordinatörü Venant Messe, ülkenin bağımsızlığını ilan ettikten sonra kereste ticaretinin ana geçim kaynağı haline geldiğini kaydetti ve “Her yıl sadece Baka Pigmelerinin yaşadığı bölgede, yüzbinlerce hektar orman şirketler tarafından yok ediliyor” dedi.

Kereste ticareti, Kamerun bütçesinin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.

Yok edilen ormanlar yüzünden Pigmelerin yaşam alanlarının tükendiğini belirten Messe, Pigmelerin yerleşik hayata adapte olamayacağını, onların tarım toplumu değil avcı ve toplayıcı toplum olduğunu dile getirdi.

Hiçbir sosyal hizmetten faydalanamıyorlar

Pigmeler, zamanlarının büyük bir kısmını ormanların derinliklerinde avcılık yaparak ve meyvelerle otları toplayarak geçiriyor.

Para kullanmıyor ve avladıkları, topladıkları ürünleri diğer topluluklarla ihtiyaçları karşılığında takas ediyor.

Pigmeler, av bulmak için sık sık yer değiştiriyor; maymun, antilop, ceylan ve filleri öldürmek için tahta ve taştan ok ve mızrak yapıyor, pala kullanıyor.

Yabani meyve ağaçları da ana besin kaynaklarından ve Safou olarak adlandırılan yabani erik, yabani mango ve fındık gibi meyveleri günlük tüketiyorlar.

Pigmeler ayrıca, yabancılarla iletişim kurmayı ve fotoğraflarının çekilmesini sevmiyor.

Vatandaş olarak kabul edilmedikleri için sağlık başta olmak üzere hiçbir sosyal hizmetten faydalanamıyorlar. Bu sebeple de ormandaki ağaçların yapraklarını, kabuklarını ve yabani bitkileri tedavi için kullanıyorlar.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.