Kültür-Sanat

Kaligrafide yeni bir boyut

0

Eski Yunanca’da güzel ve yazı anlamına gelen kelimelerden oluşmuş güzel yazı yazma sanatı olan kaligrafinin geçmişi çok eskilere dayanıyor. Yazıyı sadece iletişim aracı olarak görmeyip onu görsel bir şölene dönüştüren bu sanatla yazılanlar, geçmişten günümüze sözcüklere verilmiş büyülü biçimler olarak karşımıza çıkar ve iletişim aracı olan yazıya bakışımızı sekteye uğratır.

Bilgisayarın iletişim araçlarının başında geldiği günümüzde el yazımızı bile neredeyse unuttuğumuzu düşünürsek şimdilerde bu sanatın davetiye zarflarında, masa üstü isimliklerinde uygulanan yazı tekniği olarak kalmasına bir açıklık getirmiş oluruz.

Ancak hikayeyi dönüştürerek sürdüren sanatçılar da yok değil. Tolga Girgin bu sanatçılardan biri. Elektrik mühendisi ve grafik tasarımcı olan Girgin bu sanata, kullandığı gölge tekniği ile üçüncü bir boyut katıyor. Çalışmalarına bakıldığında havada duruyormuş izlenimi veren harfler ya da kağıt üzerinde sökülebilecekmiş gibi duran yazılar beyinde kısa süren bir algılama sorunu da yaşatıyor.

tolgag3

tolgag4

tolgag2

tolgag

Sanatçının diğer çalışmalarını buradan ve buradan takip edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.