Dünyaİklim KriziManşet

Kaliforniya’daki Dixie yangını üçüncü haftasında: Binlerce kişi tahliye edildi

0

Uzun süredir iklim krizinin neden olduğu sıcak dalgalarıyla mücadele eden Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde yaklaşık üç hafta önce çıkan ve henüz kontrol altına alınamayan orman yangını rüzgarın da etkisiyle daha geniş alana yayıldı.

Kaliforniya’nın kuzey bölgesindeki Butte ve Plumas ilçelerinde başlayan eyaletin en büyük orman yangını 22’inci gününde şiddetli rüzgar etkisiyle tekrar alevlerini artırdı. Bölgedeki birçok yerleşim yeri alevler arasında kaldı.

Sacramento’da binlerce kişi için tahliye emri verildi.

274 bin dönümden fazla alan yandı

Çıkış nedeni henüz net olarak bilinmeyen ve son birkaç günde büyüyen yangın 274 bin dönümden fazla alanı küle çevirirken, alevlerin yalnızca yüzde 35’i kontrol altına alınabildi.

Kaliforniya Orman ve Yangından Koruma Departmanı’ndan (Cal Fire) yapılan açıklamada, 14 Temmuz’dan bu yana devam eden ve “Dixie” olarak adlandırılan yangının eyaletin en büyük orman yangını olduğu belirtildi.

Sputnik’in aktardığına göre açıklamada kuvvetli rüzgarların ve çevredeki sarp arazinin alevleri kontrol altına almayı zorlaştırdığı bildirildi.

20’nin üzerinde bölge tahliye edildi

Kaliforniya tarihindeki en büyük sekizinci yangın olan Dixie yangınına, 4927 itfayeci, 425 itfaiye aracı ve 32 hava aracı ile karadan ve havadan müdahale ediliyor.

Yangının tehdit ettiği 20’nin üzerinde bölge tahliye edilmiş ve bölgede yaşayan kişiler ve hayvanlar için barınaklar oluşturulmuş durumda. 67 yapıyı yok eden yangında can kaybı yaşanmazken yangının tamamen kontrol altına alınması hedeflenen tarihin ise 13 Ağustos 2021 olduğu belirtildi.

Oregon eyaleti de yanıyor

Yılın en kurak sezonunda büyük yangınların çıktığı ABD’nin batı yakasında, Kaliforniya’nın dışında Oregon eyaleti de ülkede yaşanan en büyük orman yangınına sahne oldu.

Bootleg bölgesinde 6 Temmuz’da başlayan yangında, 413 bin dönümden fazla alan tahrip oldu. Hala devam eden yangın yüzde 84 kontrol altına alındı.

Birbirine komşu iki eyalette eş zamanlı çıkan ve hala söndürülemeyen orman yangınları nedeniyle bölgenin hava kalitesi olumsuz etkilendi.

ABD Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezi, bu yılın başından beri ülke genelindeki 37 binden fazla yangında 3 milyon dönümden fazla alanın kül olduğunu bildirmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.