Dünyaİklim KriziManşet

Kaliforniya’da kuraklık: 27 milyon kişiye yeni yıla kadar yalnızca sağlık ve güvenlik için su desteği sağlanacak

0
ABD‘nin Kaliforniya eyaleti yetkilileri, çarşamba günü kuraklıktan etkilenen bölgedeki 27 milyon nüfusa ve 750.000 dönümlük tarım arazisine hizmet eden su kurumlarının, 2022’ye kadar eyaletten talep ettikleri suyu, kritik sağlık ve güvenlik için ihtiyaç duyulanlar dışında alamayacaklarını açıkladı. 

Bu, Su Kaynakları Departmanı‘nın (DWR) “sıfır” su tahsisi yayınladığı en erken tarih. Karar, iklim krizine bağlı kuraklığın ülkenin en kalabalık eyaletini etkisi altına almaya devam etmesi ve rezervuarların tarihsel olarak en düşük seviyelere düşmesi nedeniyle “olağanüstü bir dönüm noktası” olarak nitelendiriliyor.

Guardian’ın aktardığına göre, yetkililer, eyalette zorunlu su kısıtlamalarının gelebileceğini belirterek, büyük su bölgeleri için tüketicileri su tasarrufu yapmaya çağırdı. DWR‘nin direktörü Karla Nemeth gazetecilere verdiği demeçte, “Koşullar bu kadar zorlu olmaya devam ederse, zorunlu kesintiler göreceğiz” dedi.

Söz konusu düşük tahsis, şimdiye dek benzeri görülmemiş olsa da, Kaliforniyalıların içme veya banyo için su bulamayacağı anlamına gelmiyor. Devlet Su İdaresi, 29 ilçeye su veren kaynaklardan sadece biri; diğerleri ise Kolorado Nehri ve yerel depolama birimleri.

Devlet, talep eden bazı ilçelere sağlık ve güvenlik ihtiyaçları için az miktarda su sağlayacak. Ancak önemli miktarda su tüketen sulama, peyzaj ve bahçe işleri gibi başka amaçlar için su alamayacaklar.

Su temini yüzdeleri, bu kış eyaletin ne kadar kar ve yağış aldığına bağlı olarak erken yeniden ayarlanabiliyor. Geçen yıl, eyaletin kayıtlardaki en kurak ikinci yılı olan ilçelerin dağılımı aralık ayındaki %10’dan marta kadar %5’e düşmüştü. 1996’dan bu yana eyaletlere su sağlanamayan tek zaman, son büyük kuraklığın yaşandığı Ocak 2014’tü.

Geçen ay ‘kuraklık acil durumu’ ilan edilmişti

Güney Kaliforniya’nın metropolitan su bölgesi, eyaletin en büyük müşterisi ve yaklaşık 19 milyon kişiye su sağlıyor. Arzının üçte biri devletten geliyor. Bölge, kasım ayında bir “kuraklık acil durumu” ilan etmiş ve su tasarrufunu zorunlu kılmıştı.

Bölgenin Su İşleri Genel Müdürü Adel Hagehalil, “Kuzey Kaliforniya kaynaklarımızın dramatik şekilde azalması, hepimizin koruma çabalarımızı hızlandırmamız gerektiği anlamına geliyor. Bitkilerinizi ya da çimlerinizi suladığınız miktarı bir veya iki gün azaltın. Daha kısa duşlar alın. Sızıntıları düzeltin. Hepimiz üzerimize düşeni yaparsak, birlikte üstesinden geleceğiz” dedi.

Los Angeles ve Ventura’da da sorun yaşanıyor

Bölge bir bütün olarak Kolorado Nehri gibi diğer kaynaklardan suya erişime sahipken, Los Angeles ve Ventura ilçelerindeki bazı bölgeler, neredeyse sadece devlet kaynaklarına güveniyor. Bu kesimlerin yöneticileri de ortak bir bildiri yayınlayarak, sakinlerinden dış mekanda kullandıkları suyu azaltmasını istedi.

Eyalet su kaynakları kontrol kurulu kısa süre önce, yağmur yağdığında çimenleri sulamak veya otomatik olarak kapanmayan nozulları olan arabaları yıkamak gibi bazı “savurgan” uygulamaları yasaklayacak acil durum düzenlemeleri önerdi.

Carla Nemeth ise yerel bölgelerin su tasarrufu politikalarını kendilerinin belirlememesi ve gönüllü çabaların hedefe ulaşamaması durumunda devletin zorunlu kısıtlamalar koyabileceğini söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.