EnerjiManşet

Kaliforniya yenilenebilir enerjiye ağırlık veriyor: Çatı üstü güneş zorunlu oluyor

0

ABD’nin Kaliforniya eyaleti yenilenebilir enerjiye yönelik girişimlerini artırdı.

Eyalette artık çatı üstü güneş elektriği sistemleri birçok yeni bina için zorunlu olabilecek.

Zorunluluk eyalette 1 Ocak 2020’den sonra inşa edilecek yeni binalar için uygulanacak olan ”2019 Bina Enerji Yasası” düzenlemesi kapsamında gelecek.

Düzenlemenin Kaliforniya Enerji Komisyonu’nda 9 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirecek görüşmelerde kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Düzenleme müstakil evler ve konut kullanımı için inşa edilen üç kata kadar binaları kapsıyor.

Yanlarında yüksek binalar veya ağaçlar bulunan binalar, çatı genişlikleri yeterli olmayan binalar ise düzenlemeden muaf olacaklar.

Düzenleme ile aynı zamanda konutlarda 5kWh’a kadar enerji depolama birimleri kurulmasına yönelik şartlar belirlenirken, konut sahiplerinin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayabildikleri takdirde elektrik dağıtım şirketlerinin de konutlarda kendi depolama birimlerini kurabilmesine imkân sağlanıyor.

Düzenlemedeki şartların yeni yapılacak konutların inşa maliyetlerinin, standartların ilk uygulanmaya başladığı 2006’ya göre 25 ila 30 bin dolar arasında artırması öngörülüyor. Yalnızca güneş elektriği kurulumlarının maliyetinin ise 12-14 bin dolar arasında olacağı hesaplanıyor.

Bununla birlikte bu yatırımların, bina sahiplerine 30 yıl içinde 50 ila 60 bin dolar arasında geri dönüş sağlaması öngörülüyor.

Kaliforniya’da halihazırda yeni inşa edilen binaların yalnızca yüzde 15 ila 20’sinde çatı üstü güneş enerjisi sistem kurulumu bulunuyor.

 

(Yeşil Ekonomi)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.