Kategoriler: ManşetSivil Toplum

Anıttepe Forumu:Kahrolsun bağzı kafa karıştırıcılar

Hükümetin tüm kafa karıştırma politikalarına itirazsız biat eden ana akım medyanın engellemelerine rağmen doğru bilgiler semt forumlarından gizlenemiyor. Dün bir açıklama gönderen Ankara Anıttepe Forumu ODTÜ’den yol geçirme projelerine karşı farklı bilgiler aktardı.

ODTÜ otoyol projesinin onaysız, plansız ve yasadışı olduğuna işaret edilen açıklamada projenin gerekli izinleri alınmadan Haziran 2012’de ihaleye çıktığını, inşaatın ise Nisan 2013’de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıdığını hatırlatarak Çevre Bakanının  kanunsuz otoyol projesini yasal kılmak için çeşitli çabalar içinde olduğu vurgulanıyor. Açıklama şöyle:

OTOYOL MESELESİNDE BAĞZILARI KAFA KARIŞTIRIYOR!

Dün öğlen saatlerinde Anadolu Ajansı, Çevre bakanı Bayraktar’ın bir açıklamasını yayınladı. Dün akşam saatlerinde ise Başbakan Tabiat Kurulu önünde #SİTİKORU nöbeti tutan arkadaşlarımıza cevap verdi. Ve yine dün ODTÜ Rektörlüğü konu ile ilgili bir açıklama yayınladı. Anıtpark Forum olarak bu üç ayrı açıklama hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi, ne anlama geldiğini duyurmayı gerekli gördük.

Çevre bakanı Bayraktar’ın yaptığı açıklama vatandaşların kafasını karıştırma amaçlı hazırlanmıştır.

− Bakanın sözleri medyada “ODTÜ’lülerin Zaferi” başlığıyla duyurulmuş ve bakan, “kampus bütünlüğünü bozmayacak şekilde, batı-doğu doğrultusundaki tünel geçişinin onaylanacağını” ifade etmiştir. Oysa bu iki aksın ve projenin farklı olduğu Ankaralılar tarafından bilinmektedir.

− Şu anda 100.Yıl ve Çiğdem mahallesinden geçecek olan yola karşı nöbet ve eylemler sürdürülmektedir. Bahsi geçen kanunsuz otoyolu projesinde güzergâh ODTÜ A1 kapısının solundan girip, en az 5000 ağacı kesip A4 kapısından 100.Yıl-Çiğdem’e bağlanmaktadır.

− Bu kanunsuz otoyolu inşaatı yasal izinler alınmadan başlanmış, projesi onaylanmadan Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 yılında ihaleye çıkılmıştır. İhale Söğüt İnşaat adlı firmaya yaklaşık 627 milyon TL’ye ihale bedeli ile verilmiştir.

− Çevre ve Şehircilik Bakanı henüz izinleri tamamlanmadan başlayan yolun yasal hale getirilmesi için Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan kararın çıkarılması gerektiğini bilmektedir. Fakat henüz böyle bir karar yoktur. Koruma Kurulu henüz kararı vermemişken Bakan twitter hesabından 10 gün içinde kararın çıkarılacağını kurul üyelerinin iradesine rağmen söylemiştir.

− Yani yasal izinler tamamlanmayan kanunsuz yol Çiğdem ve 100.Yıl yönünden başlatılmış ve ODTÜ’nün kapısına getirilmiştir. Şimdi Bakan bu yolun yasal altlığını oluşturmak için kamuoyunun kafasını karıştırmaktadır.

Sadece Bakan karıştırmıyor, Başbakan da kamuoyunu yanıltıyor.

− Başbakan dün yaptığı konuşma ile #AğaçKesmeMetroYap ve #SİTİKORU diyen arkadaşlarımıza “ yol medeniyettir”, “Gidin ormanda yaşayın” cevabını verdi.

− Başkent Ankara için medeniyet olan yol değil, toplu taşıma ve metrodur. İklim dostu, çocuk dostu, kadın dostu ve engelli dostu bir kentte, kentle ilgili kararlara kentlilerin de katılabildiği bir demokrasiye sahip olmak medeniyettir. Başbakan medeniyetin gerçekte ne olduğu konusunda da akılları karıştırıyor.

Peki ODTÜ Rektörlüğü neler yapıyor?

− ODTÜ Rektörlüğü’nün son yaptığı açıklama ile konuyu karıştırdığını görüyoruz. Koruma Amaçlı İmar Planı’nın Kültürel Varlıklar Koruma Kurulu’na da iletildiği son açıklama ile ilk kez kamuoyu paylaşılıyor. Oysa Plan Mayıs 2013 tarihinde Kurula iletilmiştir. ODTÜ Rektörlüğünün Planı içeren son açıklaması 5226 sayılı kanun ile tanımlanan Koruma Amaçlı İmar Planı’nın ancak “meslek odalarının, sivil toplum kuruluşları ve hemşerilerin katılımı ile oluşturulabileceği” hususunu Sayın Rektörün görmezden geldiğini, kafaları karıştırdığını görmekteyiz.

− ODTÜ, önce 1995 tarihli SİT kararından haberdar olduğunu, sonra kesilecek ağaçların sayısını bildiğini ve şimdi de Koruma Amaçlı planı Kurula ilettiğini gecikmeli olarak ve parça parça kamuoyuyla paylaşmaktadır.

Ama Ankaralılar Biliyor!

Bütün bu açıklamalarla Ankaralıların bildiği gerçekler de ortaya çıktı. Çevre bakanı, otoyol projesinin onaysız, plansız ve yasadışı olduğunu bilmektedir.

Proje gerekli izinleri alınmadan Haziran 2012’de ihaleye çıkmıştır, inşaat ise Nisan 2013’de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılmıştır. Çevre bakanının şimdilerde kanunsuz otoyol projesini yasal kılmak için çeşitli çabalar içinde olduğunu ANKARALILAR BİLİYOR!

Mevcut yasalar ve 1995 yılı SİT kararlarına rağmen, gerekli yasal izinler alınmadan otoyolu projesine sözde onay verenlerin, 8 şeritli yol geçirme niyetinde olanların ODTÜ ormanını korumayacağını ANKARALILAR BİLİYOR!

ODTÜ’den geçirilmesi planlanan ikinci yolun da hazırlandığını, Çevre bakanının himayesinde günü gelince de yine onaysız, plansız ve yasadışı yollarla inşaatına başlanabileceğini ANKARALILAR BİLİYOR!

Yasadışı otoyol ile bir kentsel talan olacağını değil, olduğunu Ankaralılar biliyor. Otoyolun Konya yolu bağlantısında başlayan AVM inşaatını, otoyol çevresindeki rant amaçlı girişimleri, Yargıtay’ın İncek ODTÜ arazisine taşınmasının ne anlama geldiğini ANKARALILAR BİLİYOR!

ODTÜ ormanı Ankara ormanıdır, Ankara’nın ciğerleridir. Ankaralılar otoyol projesine, ranta, orman ve doğa katliamına karşı çıkıyor ve kararlılıkla direniyor. Medeniyet adı altında insanların, doğanın kent dışına sürülmesine karşı çıkıyor!

Ankaralılar medeniyet nedir biliyor.

Anıtpark Forumuhttps://twitter.com/ AnitParkForum

(Yeşil Gazete)


Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi