ManşetKadınTürkiye

Kadınlardan Aysel Tuğluk için özgürlük çağrısı

0

Kocaeli F Tipi Cezaevi’nde 2016’da beri tutuklu bulunan ve demans tanısına rağmen tahliye edilmeyen eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, Adli Tıp Kurumu‘nda (ATK) gözlem altında tutuluyor. Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi bugün bir basın açıklaması yapacak. Ayrıca “Aysel Tuğluk’a Özgürlük için 1000 Kadın” kampanyasına altı bini aşkın kadının imza verdiği çağrı metni 5 Şubat Cumartesi günü ATK ve Adalet Bakanlığı‘na gönderilecek.

Kronik ve ilerleyen demans teşhisi konulan Kürt siyasetçi Tuğluk’un “cezaevinde kalamayacağı” yönündeki hastane raporunun dikkate alınmamasına tepki gösteren Yeşil Sol Kadınlar, “Bizler Yeşil Sol Partili kadınlar olarak Aysel Tuğluk’un ve onun vesilesi ile tüm hasta mahpusların cezaevlerinde tutulmalarına, sağlık ve bakım hizmetlerine, tedavi olanaklarına erişimlerinin engellenmesine, artık yeter diyoruz. Hukuk ve tıp gibi binlerce yılın ve insanlığın ortak değerleri üzerine inşa edilmiş, insanların ve toplumların sağlığı için yararlı olduğu müddetçe saygınlık vemeşruluk kazanan, etik değerlerle çevrelenmiş kurumların daha fazla yıpratılmaması için sorumluları göreve davet ediyoruz” çağrısında bulunuyor.

‘Cezaevlerinde ölümler dikkat çeken bir düzeyde artmıştır’

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, bugün saat 15.30’da Kızılay Atatürk Bulvarı‘nda yapacağı basın açıklaması için de çağrıda bulunuyor. Aysel Tuğluk ve cezaevlerindeki hasta mahpusların haklarını savunma çağrısında bulununan Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, son dönemde cezaevlerinde ölümlerin arttığını vurguluyor:

“Cezaevlerinde şiddet, sürgün, tecrit, intihara sürüklenme, ağır hastalıklar, kanser ve ölümler son yıllarda dikkat çeken bir düzeyde artmıştır. Hükümet yetkilileri, Adalet Bakanlığı ve yetkisi olan adli görevliler cezaevlerindeki sağlık sorunları konusunda suskun kalmakta, içeride olanlar konusunda bir rahatsızlık duymamaktadır.

Cezaevleri, ancak içerideki nüfusun, dışarıda sesini duyurabilecek olanakları oluşursa ve bu kişilerin sorunları toplumun vicdanında derin yaralar açarsa konuşulmaktadır. Hasta tutsaklar çoğu zaman kaderine terk edilmekte, mahpuslar ancak artık tedavi edilemez noktalara geldiği zaman yoğun kamuoyu baskısı olursa fark edilmekte, bir kısmı ise içeride sağlık ve bakım hizmeti olanaklarından mahrum bir şekilde yaşamlarını yitirmektedirler. Çoğu mahpus, bir daha asla eski sağlığına yeniden kavuşamayacak bir şekilde zarar görmektedir.

‘Adalet kurumlarını Tuğluk’un haklarını savunmaya çağırıyoruz’

Aysel Tuğluk milletvekilliği yapmış, siyasi partilerin üst düzey organlarında görev almış Kürt bir kadın hukukçu ve siyasetçidir. İnsan hakları, demokrasi ve barış mücadelesi için çalışmıştır. Kapatılma ile birlikte annesinin cansız bedenine karşı yürütülen yıkıcı ve kirli siyasi manevralarla sınanmıştır. Şimdi de hasta bedeni, bu durumuna rağmen tutsak edilmeye devam edilmektedir. Cezaevinde kalamayacağına dair verilen sağlık raporları tahliye edilmesine yetememektedir. Aysel Tuğluk ve onunla benzer koşullarda ısrarla tutulan diğer hasta mahpuslar bir an önce serbest bırakılmalı ve kapatma cezası, politik tutsakları rehineleştirmek amacıyla kullanılmamalıdır. Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi olarak tüm adalet kurumlarını ve kamuoyunu Aysel Tuğluk ve diğer hasta mahpusların haklarını savunmaya ve korumaya davet ediyoruz.”

‘Aysel için geç olmadan en yüksek sesi çıkarmanın vakti’

Aysel Tuğluk için ayrıca 5 Şubat Cumartesi günü dilekçeli bir eylem de yapılacak. “Aysel Tuğluk’a Özgürlük için 1000 Kadın” imza kampanyasına altı bini aşkın kadının imza verdiği metin dilekçe olarak ATK ve Adalet Bakanlığı’na gönderilerek Tuğluk’un cezaevinde kalamayacağına dair kapsamlı bir kurul raporunun gereğinin yerine getirilmesi talep edilecek.

Kadınlar yaptıkları çağrıda şu ifadeler yer verdi:

“Aysel için geç olmadan en yüksek sesi çıkarmanın vakti. Gelin 6 bini aşkın kadının imzalarıyla Aysel Tuğluk’a Özgürlük için çağrımızı, imza metnimizi hep birlikte Adli Tıp Kurumu’na, Adalet Bakanlığı’na postalayalım, bu kurumları tıp etiğine ve hukuka uygun davranmaya çağıralım! Dilekçelerimizi yollamak için 5 Şubat Cumartesi saat 12.00’de Kadıköy Merkez PTT’de (İskele) buluşalım”

Ne olmuştu?

Aysel Tuğluk, 2018’de  “örgüt yöneticisi olmak” iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. HDP’li siyasetçi için  6-8 Ekim Kobani eylemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında da tutuklama kararı bulunuyor.

Cezaevinde hafıza kaybı yaşadığı ve kendi başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğu ve Tuğluk’un 2016’dan beri bulunduğu Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tek kişilik hücreye alındığı açıklanmıştı.

68 kadın örgütü HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk‘un tahliye edilmesi için ortak çağrı yapmıştı. 68 kuruluşun imzacısı olduğu ortak açıklamada, “Aysel Tuğluk’un cezaevinde kalamayacağına dair, kapsamlı bir kurul raporu ortadayken ısrarla bunun gereği yerine getirilmemesi, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere devletin sorumluluğundadır. Ona yaşatılan bu hukuksuz süreçte imzası olan tüm yetkilileri bir kez daha hukuka, bilime ve vicdana uygun davranmaya çağırıyor; Tuğluk’un tedavisinin olması gereken ortamda sürdürülebilmesi için bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerektiğini hatırlatıyor, dayanışma çağrımızı yineliyoruz” denilmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.