İnsan HaklarıKadınManşet

Kadınlar seçim öncesi toplanıyor: Laik ve demokratik bir ülkede; eşit, özgür ve şiddetsiz bir yaşam!

0
Fotoğraf: Demet ARAN / csgorselarsiv.org

Eşitlik İçin Kadın Platformu‘nun (EŞİK), genel seçimler yaklaşırken kadınların haklara saygı saygılı bir siyaset talebini yükseltmek için düzenleyeceği EŞİK Kadın Forumları‘nın ilki 1 Ekim ‘de Van‘da yapılacak.

İlk aşamada 11 ilde yapılacak Kadın Forumlarının ikinci durağı da 2 Ekim’de Edirne olacak.

Forumlarda komşu illerin de katılımıyla kazanılmış haklara yönelik tehditler, saldırılara karşı mücadele ve ortaklaşılan talepler konuşulacak.

Van Kadın Forumu 13.00-17.00 saatlerin arasında Van Barosu toplantı salonunda, Edirne Kadın Forumu ise 14.00-17.00 saatleri arasında Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nin toplantı salonunda gerçekleşecek.

Kadınların tüm kazanımları tehdit altında

Platformdan yapılan açıklamada “İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz çekilme girişiminden çok daha önce başlayan ama artık eşit ve özgür bir hayat hakkımıza açık saldırılara dönüşen iklimin hakim olduğu bir ülkede yaşıyoruz” denildi:

Çalışma, seyahat etme, dilediğimizce giyinme, sanat yapma, konser verme, konsere gitme, dans etme, evimizin bahçesinde arkadaşlarımızla muhabbet etme, gülme, şaka yapma gibi haklarımıza ve yaşam tarzımıza yönelik hem iktidardan, hem de kışkırttığı fanatik yandaşlarından gelen saldırıların dozu her geçen gün artıyor.

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişiminin sadece devletin kadına karşı şiddeti önleme yükümlülüğünden kaçması değil, aynı zamanda, kadınların haklarını güvence altına alan tüm yasaları, uluslararası sözleşmeleri ve mekanizmaları da terk etmesinin yolunun açılması anlamına geldiğini söyleyen EŞİK, “Anayasanın kadın erkek eşitliğini güvence altına alan 10. Maddesi ve aile reisliğine son veren 41. Maddesi çok uzun süredir kağıt üzerindeki bir kelime yığını halinde duruyor” ifadelerine yer verdi ve şunları söyledi:

“Sıra, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesini düzenleyen Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması (CEDAW) Sözleşmesine, çocukları istismardan koruyan Lanzarote Sözleşmesi’ne, çocuk istismarı faillerinin affına, 6284 sayılı şiddet yasasına, nafaka hakkına ve bir bütün olarak Medeni Yasa’ya gelebilir.

Kadınların ve kız çocuklarının kazanılmış tüm hakları tehlike altında.

İstanbul Sözleşmesi’nden geri adım atılması sürecinde iyice yükseltilen LGBTİ+ düşmanlığı ise artık sokaklara taşan bir nefret suçları dalgasına dönüşmüş halde ve tüm LGBTİ+’ların can güvenliğini tehdit etmekte.”

Türkiye’de kadın hakları artık bir bütün olarak tehlikede.

Bu tehlike ikincil bir mesele değil, ülkenin bütün acil sorunları ile eşit derecede önemli.

Seçim hazırlığındaki iktidarın kadınlara daha çok ayrımcılık ve şiddetten başka bir şey vaad etmediği belirtilen açıklamada muhalefetin de eşitlik krizini gözden kaçırdığını, çöküşten çıkış için acil önlemler önermediği dile getirildi:

“Milyonlarca kadın ve çocuk için iktidarın seçim vaadi, seçimden sonra nafakanın kesilmesi!”

EŞİK Kadın Forumları sonrasında daha da güçlenecek olan 5 acil talep ise şöyle sıralandı:

1. Eşit yurttaşlık hakkımızı aşındırmaktan vazgeçin.

2. Kazanılmış haklarımızı tehdit eden söylem ve girişimlere son verin.

3. Evde, işte, sokakta, tüm toplumsal yaşamda şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil eylem planı uygulayın.

4. Eğitimi eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, bilimsel, laik, parasız hale getirin.

5. Eşit istihdam, kreş ve işyerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulayın.

Açıklamasını “Bir yüzyıl daha kaybetmeyeceğiz! Haklarımıza, hayatlarımıza, hayallerimize sahip çıkacağız!” diyerek bitiren EŞİK, kadınları özgürlüklerine yönelik tehditlere karşı birlikte durmak için Ekim ve Kasım ayı boyunca başka şehirlerde de devam edecek forumlara davet etti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.