KadınManşet

Kadınlar Kadıköy’den seslendi: Hükümet istifa

0

İstanbul‘da kadınlar, 8 Mart Kadın Platformu‘nun “Soracak hesabımız, yeniyi kuracak gücümüz var” sloganıyla Kadıköy’de yaptığı eylemde bir araya geldi. Süreyya Operası’nın önünden İskele Meydanı’na kadar yürüyen kadınlar, “Hükümet istifa” sloganı attı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için çağrı yapmak amacıyla dün (5 Mart) Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde toplanan kadınlar, “Kadınlar birlikte güçlü“, “Asla yalnız yürümeyeceksin“, “Yaşasın kadınlar, yaşasın 8 Mart” ve “Hükümet istifa” sloganları atarak İskele Meydanı’na yürüdü.

ANKA’nın aktardığına göre; 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen eyleme katılan kadın örgütleri adına yapılan ortak açıklamayı, Bilge Seçkin Çetinkaya ve Esin İzel Uysal okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

‘Kamusal yaşamdaki varlığımızı baskı altına alıyorlar’

“Depremde on binleri, alınmayan önlemlerle enkaz altında katledenler, yüz binlerce insanı göçük altında, göndermedikleri yardımlar sebebiyle ölüme terk ettiler. Depremin ilk günlerinde hayati önem taşıyan adımları atmayan devlet, biz kadınların deprem bölgesinde yaşayan kadınlarla kurduğumuz dayanışmayı engellemeye çalışıyor. Gerici politikalarla güçlendirilmiş aile yapısını dayatarak bizleri aileye sıkıştırmaya çalışıyorlar. Kamusal yaşamdaki varlığımızı baskı altına alıyorlar.

‘Yaşamlarımız üzerinde kurulan bu kuşatmayı, tarikat ve cemaatleri, sömürü ve şiddet yuvası olan her alanı reddediyoruz’

Deprem bölgesine psikolojik destek için ilahiyatçı gönderip, çadırlara okuldan önce Kur’an kursu açıyor. Yaşamlarımız üzerinde kurulan bu kuşatmayı, tarikat ve cemaatleri, sömürü ve şiddet yuvası olan her alanı reddediyoruz. Baskı ve zor yoluyla kadınları susturmaya çalışan erkek egemen sisteme, onun temsilcilerinden olan AKP iktidarına itaat etmiyoruz.

Bugün burada, kentlerimizi yeniden dayanışma ile inşa etmek için isyanımızla, öfkemizle bir aradayız. Biz kadınlar, şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız. Yeniyi biz kuracağız. Yaşamlarımızı bizler savunacağız. Yaşasın kadın dayanışması.

‘Kadın cinayetleri, bir kırım şeklinde artarak devam ediyor’

Kadın cinayetleri, bir kırım şeklinde artarak devam ediyor. Her gün, güvende olmayarak yaşamak zorunda kaldığımız evlerde, sokaklarda, çalışma alanlarında katlediliyoruz. Şüpheli kadın ölümlerinin arttığı, faillerin indirimle ve aklanarak mahkeme salonlarından yollandığı, etkin uygulanmayan koruma kararlarıyla kadınların ölümlerine davetiye çıkarıldığı bu düzende, yaşamını savunan kadınlar cezalandırılıyor. Katledilen kadınların, akıbeti bulunamamış kadınların öfkesiyle katillerden ve onları üreten, koruyan, cesaretlendiren bu düzenden hesap soruyoruz.

‘Biz kadınlar, biat etmedik, etmeyeceğiz’

Ekonomik krizin derinleştiği bu koşullarda işten ilk çıkarılan, biz kadınlar ve LGBTİ artılar oluyoruz. Kadın işsizliği rakamları son bir yılda çığ gibi artarken güvencesiz, düşük ücretlerle ve kötü koşullarda çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Ev içi emeğimiz daha da görünmez kılınıyor, mutfağın tüm yükü bize yükleniyor. Bu yük, deprem bölgelerinde yaşamı yeniden inşa etmek için mücadele eden kadınlarda çok daha ağır. Biz kadınlar, biat etmedik, etmeyeceğiz.”

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.