KadınManşet

Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın bu seneki teması, ‘Bir Dostluktan Neler Doğar?’

0
İllustrasyon: Aslı Alpar

Kaos GL Derneği’nin bu yıl 14.’sünü düzenlediği Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın bu yılki teması “Bir Dostluktan Neler Doğar?” olarak belirlendi.

Kaos GL ekibi bu yılki tema ile dostluğun, bütün çağrışımlarıyla imkanlılıklarını hatırlatma ve kadınlara “Bir Dostluktan Neler Doğar?”ı sorarak kalemlerine, klavyelerine ilham verme arzusunda olduklarını belirtiyor.

Yarışmaya son katılım tarihi 1 Şubat 2019. Öykülerinizi bu tarihte kurula ulaşacak şekilde “Tunus Caddesi PTT Tunus Şubesi PK:12. Kavaklıdere Çankaya / ANKARA” posta adresi ya da [email protected]  mail adresine gönderebilirsiniz. 10 Mart 2019 tarihinde açıklanacak yarışma sonuçları ise Kaos GL web sitesinden duyurulacak.

Kaos GL ekibi öykü yarışmasına katılmak isteyen kadınlar için bu seneki temaya ve içeriğe dair bir  çağrı metni de yayınladı.

Hem çağrı metnini hem de yarışmaya dair katılım koşullarını paylaşıyoruz.

” 14. Kadın Kadına Öykü Yarışması – “Bir Dostluktan Neler Doğar?””

İllustrasyon: Aslı Alpar

“Bir dostluktan neler doğar” diye sorduk birbirimize. Bir dostluktan emek doğar, dayanışma doğar, direniş doğar ve elbette aşk doğar. Dostlukla aşk arasındaki ince, geçişli çizgi dostluğun aşka içkin olduğunu fısıldar kulaklara, dostluk aşka yakınsadıkça büyüyü, mucizeyi hatırlatır.

Mücadele ortağın, yoldaşın, inancın, umudun, aşkın, her şey bittiğinde yanında kalan kişi olunca, dostu sevmek politik bir eyleme dönüşür. Dostluk, sevdiğin kadının saçının kokusu, başını yasladığın arkadaşın, bir mart eyleminde çığlığın, şiddete karşı bir kasım soğuğunda sıcağın olur.

Bir özgür seçimin kıyısında kurulur dostluk. Mümkün olan başka bir dünyaya açılan yaşam biçiminin kurulacağı yola çıkmaktır bu seçim. Çekirdek aile, tek eşlilik gibi heteronormatif kurumları merkezileştiren ilişkilenme biçimleri hayatımıza zorunlu yaşam modelleri olarak dayatılırken radikal dostluk ve kuir yoldaşlık varoluşumuzu yeniden kurar. Varoluşumuz politik olunca dostluklarımız da direnişimizi güçlendirir.

Bunca kötücül baskıyı sırtlanarak özgürleşmeye çalışan kadınlar olarak aramızdaki görünmez hiyerarşileri tümden yok eden, sevgi ve şefkatin kucakladığı gerçek bir dayanışmada kavuşur anlamına dostluk. İki kadının birlikte duyumsadığı bağı, hazzı kavrayıp toparlayıverir el çabukluğuyla…

“Kadını, kadının kurdudur” zanneden, öyle olsun isteyen, dostluğu ve dayanışmayı her daim erkekler arasında gösteren eril dünyaya inat, bir büyük pencere açsak ve kadınlar arasındaki dostluğu, içine aldığı güçlü sevgisi, kamusallığı, dayanışması ve aşkıyla yazsak nasıl olur diye sorduk kendi kendimize. Eee sevgili kadınlar, ne duruyorsunuz? Hadi sarılın düşlerinize, anılarınıza ve başlayın dostluk öykülerimizi yazmaya…

çatlağını çatlağıma dayadım
uğultumuz artık en çatlak
uğultumuz artık en şehir
tuvalet bir de seninleyken gurbet
bekleme canım, içeri gir
bronşit çatlağından bak ne güzel kıkırdıyor sesimiz
tirim tirim titriyor ay, Didem!
parasız zengin olduk kız.
Çatlak, Zeynep Uzunbay

Kadın Kadına Öykü Yarışması

Katılım Koşulları ve Öykü Değerlendirme Kriterleri

Yarışmaya Teknik Katılım Koşulları

  • Yarışma, Türkiye’de ya da yurt dışında yaşayan bütün kadınlara açıktır.
  • Yarışmaya daha önce yayınlanmamış öyküler katılabilir.
  • Metinler 12 punto ve Times New Roman karakterinde yazılmış olmalıdır.
  • Bu formatta yazılacak öyküler en fazla 4 sayfa olmalıdır.
  • Adaylar yarışmaya en fazla bir öykü ile katılabilirler.
  • Yarışmaya posta ya da e-mail aracılığıyla katılmak mümkündür.
  • Öykülerin üzerine yazarın adı yazılmayacak, öykünün giriş/ilk sayfasının sol üst köşesinde rumuz belirtilecektir. Farklı katılımcıların rumuzlarının aynı olması durumunda Yarışma Yönetimi başka bir rumuz verebilir.
  • Yarışmaya e-posta yoluyla katılmak isteyen katılımcılar öykü ve özgeçmişlerinin her ikisini de ıslak imza ile imzalayıp, tarattıktan sonra [email protected] mail atarak yarışmaya başvurabilirler.
  • Yarışmaya posta yoluyla katılmak isteyen katılımcılar, rumuzlarının yazılı olduğu kapalı bir zarfın içine öykünün adını, kendi adlarını, soyadlarını, rumuzlarını, posta ve e-posta adreslerini, telefon/ faks numaraları ile yarım sayfayı geçmeyen imzalı özgeçmişlerini içeren bilgileri imzalı öyküleri ile birlikte posta yoluyla teslim edeceklerdir. Öyküler bilgisayar çıktısı olarak 2 kopya halinde gönderilmelidir. (Cezaevindeki kadınlar ve bilgisayara erişimi bulamayanlar, durumlarından jüriyi haberdar etmeleri halinde bu koşuldan muaf tutulacaktır).
  • Belirtilen format dışında yazılarak gönderilen öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Son başvuru tarihinden sonra ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Yarışmaya gönderilen öyküler, değerlendirmeye alınsın ya da alınmasın, yazarlarına iade edilmeyecektir.
  • Yarışmaya katılan yazarların öyküleri, sonuçların açıklanmasından sonra Kaos GL’ nin web sitesinde, ilk üçe giren öyküler ise Kaos GL dergisinde yayımlanacaktır.
  • Öyküler, yazarları ya da Kaos GL dışında üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanılamaz.
  • İlk üçe girememiş öykülerin sahipleri öykülerini (yayımlanmadan) yarışmadan çekme hakkına sahiptir.
  • Kaos GL, bu öykülerden oluşan bir kitap hazırlama ve yayınlama hakkını da saklı tutar.
  • Öykü Değerlendirme sonuçları Kaos GL’nin kaosgl.orgadresindeki web sayfasında açıklanacaktır.
  • Yarışmaya katılım ücretsizdir. 

Ödüller:

Birinci olan öykünün sahibi 750 TL

İkinci olan öykünün sahibi  600 TL

Üçüncü olan öykünün sahibi  400 TL kazanacak.

Jüri Özel Ödülü kazanan öykü sahiplerine, 1 yıllık Kaos GL dergisi aboneliği verilecektir.

Yarışma ile ilgili gelişmeleri Kaos GL’ nin web sayfasından takip edebilirsiniz.

Öykü Değerlendirme Jürisi:

Aslı Solakoğlu, Aylime Aslı Demir, Belma Fırat, Burcu Ersoy, Burcu Baba, Karin Karakaşlı, Pelin Buzluk, Süreyya Karacabey

Öykülerde Aranacak Değerlendirme Koşulları:

  • Öyküler “Öykü Değerlendirme Jürisi” tarafından değerlendirilecektir.
  • Öyküler, belirlenen tema çerçevesinde şekillendirilmeli veya temayı içermelidir. Tema dışı öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Öykü Değerlendirme Jürisi, öykülerin toplumsal cinsiyet rolleri eşitliği yaklaşımıyla yazılıp yazılmadığını da dikkate alarak değerlendirme yapacaktır.
  • Öyküler lezbiyenlerin ve biseksüel kadınların öznelik hallerini içermelidir.
  • Lezbiyenliğin ve biseksüelliğin kriminalize edilmesine, karikatürize edilmesine ve pornografik olarak sunulmasına katkı sunan öyküler değerlendirilmeye alınmayacaktır.
  • Yarışmaya eşcinsel ve biseksüel kadınları güçlendiren, hayallerine, ütopyalarına cesaret veren öykülerin katılımı beklenmektedir.
  • Heteroseksüel aşka dayanan, heteroseksüel aşkı dayatan ve ikili cinsiyet rejimini olumlayan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Homofobik, bifobik, transfobik, türcü, ırkçı anlatıya dayanan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Edebi bir tür olarak öykü formatına uygun olmayan metinler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Öyküler Türkçe dilinde dil bilgisi kullanımı ve üsluba dikkat edilerek değerlendirilecektir.
  • Katılımcılar belirtilen koşulları kabul etmiş sayılırlar. Değerlendirme jürisi, bu koşulları gözetmeyen öyküleri diskalifiye etme hakkına sahiptir.

 

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.