Kadın Kadına Öykü Yarışması

Kaos GL’nin düzenlediği ve teması “Her Yerdeyiz” olarak belirlenen 6. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na katılım başladı. Öykülerin 15 Nisan 2011’e kadar gönderilmesi bekleniyor.

Onur Jüri üyeliğini şanatçı İlkay Akkaya’nın yapacağı yarışmanın ödülleri, Mayıs ayında gerçekleştirilecek olan 6. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’da sahiplerini bulacak.

Kadın Kadına Öykü Yarışması Ekibi yaptığı açıklamada, “hamamlardan, kafelerden, eylem alanlarından, okul kantinlerinden ve toplantı salonlarından mekânsızmış gibi gözüken bedenlerin, aşkların ve yaşamların” sayfalara aktarılmasını istedi.

“Herkesin olan tüm mekânların “bizim de” olması gerektiğini anlatmanızı, biz hariç herkesin sahiplendiği “mekânlardan” bahsetmenizi istiyoruz.”

6. Kadın Kadına Öykü Yarışması Ekibinin, “Her Yerdeyiz” Temalı Çağrısı

2006 yılında “Mutlu Aşk Vardır” temasıyla yola çıktığımızda hedef “belleklere kazınmış karanlık bir imajı silmek”ti. Bugüne dek kadınların kadınlara olan aşkını anlatan filmler, romanlar ve öykülerde canavarlaştırılmış lezbiyenler ve biseksüel kadınlar görmüş, sonu hep mutsuz biten, ruhsal çalkantılar içinde gidip gelen, şiddetle bezeli ve yaralayıcı ilişkilere tanık olmuştuk. Mutlu ve umutlu biten öykülere hasret kalmıştık. Kurgu ya da gerçek, kendi hikâyelerimizi kendimiz anlatalım, mutluluklarımızı paylaşalım, bizi görmezden gelenlere, hiçe sayanlara ve duygularımızın üzerinde tepinenlere inat birbirimize öykülerimizle gülümseyelim istedik.

İkinci yarışmamızda “İlk Adım, İlk Kadın, İlk Aşk” dedik ve “ilk”lerin hissettirdikleriyle buluştuk yeniden. Üçüncü yarışmamızda, kadınların kaleminden akan “Ten ve Tutku” dolu öyküleri okuduk coşkuyla. 2009 yılında, bu coşkuyla “Ütopya”larımızın peşine düşelim dedik. Beşinci yarışmamızda, ütopyalarımızın gülümsemesini hep yanımızda taşıyarak, gördüklerimize, duyduklarımıza, yaşadıklarımıza ve bunların bize düşündürdüklerine, hissettirdiklerine geri döndük ve “Bir Kadın (mı) Sevdim(?)” dedik. Bu sene ise, “Her Yerdeyiz” diyerek herkese ve her yere haykırmaya karar verdik. “Her yer”in tam olarak nereler olduğunu sizden duymaya niyetlendik.

Yalnızca Bu Sene Değil, Her Sene “Her Yerdeyiz”!

Sokakların bizim olmadığı söylendi hep. El ele yürüyemezdik, ayıptı. Aşklarımızı yatak odalarımızda yaşamamızı istediler. Çimlerde el ele uzanamazdık, yasaktı. Barda sevgilimizi öpersek tacizi hak ederdik, böyle denirdi.

Herkesin kendini var edebildiği mekânlar bizim değildi; hiç bizim olmadı. Sokaklardan evlere, sosyalleşme alanlarından işyerlerimize, üniversite koridorlarından okul yurtlarına nasıl yaşayacağımızı -ya da yaşayamayacağımızı- başkaları belirledi, sınırları onlar çizdi ve yasakları onlar koydu. Eşcinsel/biseksüel kadınlara, bu tabloların hiçbirinde yer yoktu. Oysa biz her yerdeyiz. Odamızda tek başımıza, kalabalık bir otobüs sıkışıklığında ya da bir pazar kuyruğunda sırlarımızla bulunuruz. Bazen kimseye göstermeden çamaşır çekmecelerimizin içinde saklarız onları, bazen de “işte tam yanında” diye tüm dünyaya haykırmak isteriz.

Bu sefer hamamlardan, kafelerden, eylem alanlarından, okul kantinlerinden ve toplantı salonlarından mekânsızmış gibi gözüken bedenlerinizi, aşklarınızı ve yaşamlarınızı sayfalara aktarmanızı bekliyoruz. Herkesin olan tüm mekânların “bizim de” olması gerektiğini anlatmanızı, biz hariç herkesin sahiplendiği “mekânlardan” bahsetmenizi istiyoruz.

Kalabalıklar arasında görünmez kılınmışımıza inat, gettoları hapsedilmeyi reddeden eşcinsel/biseksüel kadınlar olarak, varlığımızı bu sefer de beyaz sayfalara dökelim, göremeyenler ve görmek istemeyenler görsün diye…

Bu senenin “Onur Jürisi”

Yarışmamızın onur jüri üyesi sanatçı İlkay Akkaya, 26 Mayıs 1964’te İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nu bitirdi. Profesyonel müzik çalışmalarına Grup Yorum’a katılarak başladı. Grup Yorum’la birlikte “Berivan-Haziranda Ölmek Zor” ve “Türkülerle” albümlerinde çalıştı. 1990’da Tuncay Akdoğan ve İsmail İlknur’la birlikte Grup Kızılırmak’ı kurdu. Kızılırmak’la birlikte şu ana kadar on üç albüm çıkardı. Yurtiçi ve yurtdışında sayısız konserlere çıktı. Çeşitli gazete ve dergilerde haftalık yazıları yayınlandı.

Kızılırmak’la çalışmalarını sürdürürken bir yandan da solo çalışmalar yaptı. 1990-1992 yılları arasında Ankara Birlik Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Pir Sultan Abdal” oyununun müziklerini yapan Kızılırmak’ın bu oyuna diğer katkısı, Tuncay Akdoğan’ın ve İlkay Akkaya’nın oyuncu olarak da sahnede yer almasıydı. 1991 yılında Tarık Akan ve Füsun Demirel’in oynadığı “Bir Küçük Bulut” filminin müziğini yaptı. Kızılırmak’la birlikte başka birçok oyun müziği yapan Akkaya 2003’te Zafer Diper’in sahnelediği “Talan” adlı oyunda da rol aldı. Mayıs 2005’te Nazım Hikmet’in “Şeyh Bedreddin Destanı” adlı şiiri, oyunlaştırılmış şekilde sahnelendi. Bu oyunun müziklerini de Kızılırmak yaptı. Oyun Küba’da sahnelendi; Ayrıca İlkay Akkaya ve Kızılırmak, Küba Kültür Bakanlığı davetlisi olarak Havana’da konser verdi.

İlk solo albümü olan “Kül”ü 1999’da yayınladı. Yine 1999’da “Salkım Söğüt” adlı ortak bir çalışmada yer aldı. Daha sonra 2001’de “Unutma” adlı ikinci solo albümü yayınlandı. “Salkım Söğüt 4” de 2002 yılında yayınlandı. Üçüncü solo albümü olan “Yine” 2003 yılında yayınlandı. Son solo albümü olan “Yalnız” da Aralık 2005’te dinleyicileriyle buluştu. 2010 yılında “Gelmedin Diye” albümüyle dönüş yaptı. Akkaya, 2008 yılında Yeşiller Partisi’nin kurucular kurulunda ve parti meclisinde yer aldı.

“Ödüllerden de Bahset Bize…” mi Diyorsunuz?

Birinci olan öykünün sahibi 300 TL ya da iki kişilik bir hafta sonu tatili kazanacak. İkinciliğe değer görülen yarışmacımızı ise 200 TL ya da hoş bir restoranda iki kişilik leziz bir akşam yemeği bekliyor. Yarışmanın üçüncüsü ise 100 TL ya da sürprizlerle dolu bir sepet arasında karar verecek. Yarışma ile ilgili gelişmeleri Kaos GL’nin web sayfasından takip edebilirsiniz.

6. Kadın Kadına Öykü Yarışması – 2011 : “Her Yerdeyiz” Başvuru Koşulları:

• Yarışma, Türkiye’de ya da yurt dışında yaşayan bütün kadınlara açıktır.

• Yarışmaya daha önce yayınlanmamış öyküler katılabilir.

• Öyküler bilgisayar çıktısı olarak 5 kopya halinde gönderilmelidir. Metinler 12 punto ve Times New Roman karakterinde yazılmış olmalıdır.

• Bu formatta yazılacak öyküler en fazla 4 sayfa olmalıdır. Belirtilen format dışında yazılarak gönderilen öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır.

• Öykülerle birlikte metnin CD ya da diskete kaydedilmiş elektronik bir kopyası da gönderilmelidir.

• Adaylar yarışmaya en fazla üç farklı öykü ile katılabilirler.

• Öykülerin üzerine yazarın adı yazılmayacak, öykünün giriş/ilk sayfasının sol üst köşesinde rumuz belirtilecektir. Birden fazla öykü gönderen katılımcılar, tüm öyküleri için aynı rumuzu kullanacaklardır. Farklı katılımcıların rumuzlarının aynı olması durumunda Yarışma Yönetimi başka bir rumuz verebilir.

• Adaylar, rumuzlarının yazılı olduğu kapalı bir zarfın içine öykünün/ öykülerin adını, kendi adları, soyadlarını, rumuzlarını, posta ve e-posta adreslerini, telefon/ faks numaralar ile yarım sayfayı geçmeyen imzalı özgeçmişlerini içeren bilgileri öyküleri ile birlikte elden ya da posta yoluyla teslim edeceklerdir. E-posta yoluyla gönderilen ya da son başvuru tarihinden sonra elimize ulaşan öyküler değerlendirmeye alınmayacaktır. Yarışmaya gönderilen öyküler, değerlendirmeye alınsın ya da alınmasın, yazarlarına iade edilmez.

• Yarışmaya katılan yazarların öyküleri, sonuçların açıklanmasından sonra Kaos GL’nin web sitesinde, ilk üçe giren öyküler Kaos GL dergisinde yayımlanacaktır. Öyküler, yazarları ya da Kaos GL dışında üçüncü kişiler tarafından izinsiz kullanılamaz.

• Katılım ücretsizdir.

• Kaos GL, bu öykülerden oluşan bir kitap hazırlama ve yayınlama hakkını da saklı tutar.

Değerlendirme:

1- Öyküler 5 kişiden oluşan “Öykü Değerlendirme Jürisi” ve her sene değişen “Onur Jüri Üyesi” tarafından değerlendirilecektir.

2- Öykü Değerlendirme Jürisi, öykülerin toplumsal cinsiyet rolleri eşitliği yaklaşımıyla yazılıp yazılmadığını da dikkate alarak değerlendirme yapacaktır.

3- Öykü Değerlendirme sonuçları Mayıs ayının ilk haftasında Kaos GL’nin www.kaosgl.org adresindeki web sayfasında açıklanacaktır.

4- Elenen öyküler, sahiplerine iade edilmeyecektir.

Onur Jüri Üyesi: İlkay Akkaya

Jüri: Burcu Ağaç, Burcu Ersoy, Lale Düşnar, Selen Doğan, Güzin Yamaner

(Kaos GL)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Kadıköy Kaymakamlığı ‘Queer’in gösterimini yasakladı: Toplum barışını tehlikeye atar!

MUBI, yasak kararının sanatı ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bir müdahale olduğunu belirterek,  festivalin tamamen iptal edildiğini duyurdu.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

[Bir şarkının hikayesi] Shine On You Crazy Diamond/ Pink Floyd

'Paralel evrende kaybolan' Syd'e hayranlık ve onu kaybetmenin üzüntüsünü dile getiren 'Shine on you Crazy Diamond', olağanüstü bir yeteneğe, benzersiz bir övgü olarak müzik tarihine geçti. 

Gürcistan Tiyatro Festivali’nde distopik bir geleceğe bakış – Seda Elhan

Distopyanın kapsülünde sergilenen bir gelecek sorgulaması olan 'Home, To Zero' çevre bilinci üzerine kafa yoran herkesin ilgisini çekecek bir yapım. Tiflis'e yolunuz düşerse mutlaka izleyin.

EN ÇOK OKUNANLAR