Türkiyeİklim KriziManşet

Kadıköy’de sifonları yağmur suyu dolduracak

0

Kadıköy Belediye Meclisi‘nde Kadıköy’de inşa edilecek binalarda yağmur suyu ve gri su toplama tankı yapılması kabul edildi.

Karara göre, yağmur suyu ve gri su olarak adlandırılan duştan, küvetten, lavabodan toplanan evsel atık suları, tuvalet rezervuarlarında, bahçe sulamada ve ortak alan temizliğinde kullanılacak.

Alınan bu karar susuzluk tehlikesi ve iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor.

Projenin detayları

Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan plan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği yağmur sularının toplanıp geri kullanılmasına yönelik “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe” dayandırıldı.

Yönetmelikte 2 bin metrekare büyük parsellerde yapılan düzenlemeyle, ilçedeki parsellerin küçük ve nüfusun yoğun olması sebebiyle 400 metrekareye indirildi. Bunun yanında 2 bin metrekare üzerindeki parsellerde de gri su kullanılacak.

‘Sorumluluklarımızı yerine getireceğiz’

Alınan kararla ilgili konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, çevre ve iklim değişikliğiyle ilgili sorumluluklarını yerine getireceklerini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

Suyun her bir damlası önemli. Yerel yönetim olarak bugünü olduğu kadar geleceği de düşünmek ve tasarlamak durumundayız. İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede kurumsal olarak üzerimize düşen görevi yapacağız. Günlük kullandığımız suyun yüzde 20’si, basit bir filtre yardımı ile bahçe işleri ve rezervuarlarda kullanılabilir. Kadıköy’de yeni inşa edilecek binaların yanı sıra tüm hizmet birimlerimizde ve parklarımızda suyun geri dönüşümünü ve tasarruflu su kullanılmasını amaçlıyoruz. Parklarımızı kuyu suyuyla değil yağmur suyuyla sulamayı, sulamayı da damla sulama ile yapmayı hedefliyoruz. Belediye olarak tüm yenilikçi yöntemleri kullanarak, çevre ve iklim değişliği ile ilgili sorumluluklarımızı yerine getireceğiz.”

Tankların büyüklükleri parsel büyüklükleriyle doğru orantılı

Yağmur suyu toplama tanklarının büyüklükleri ise parsel büyüklükleriyle doğru orantılı olacak. Parsel büyüklüğü 400-800 metrekare olan yerlerde tank büyüklükleri minimum 12 metreküp, 801-999 metrekare olan yerlerde minimum 15 metreküp, 1000-1500 metrekare olan yerdeler minimum 18 metreküp, 1501-2000 metreküp olan yerdelerde 20 metreküp, 2001 metrekare ve üzerinde ise parsel büyüklüğü minimum 25 metreküp hacminde olacak.

Gri su için de 2 bin metrekare ve üzerindeki parsel büyüklüklerinde minimum 30 metreküp hacminde tanklar kullanılacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.