DünyaManşet

Kabil Havalimanında silahlı çatışma: En az bir ölü, üç yaralı

0

Taliban‘ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’dan tahliyeler sürerken, bu sabah Kabil Hamid Karzai Havalimanı‘nda bir çatışma çıktığı açıklandı.

Alman ordusunun duyurduğuna göre, sabah havalimanının kuzey kapısında kimliği bilinmeyen silahlı kişiler ile Batılı güvenlik güçleri ve Afgan korumalar arasında çatışma çıktı. Çatışmada bir Afgan koruma öldü, üç kişi yaralandı. Alman ordusu, ölen Afgan’ın havalimanının dışında alanı korumak için konuşlu Taliban militanlarından biri olup olmadığı konusunda ayrıntı vermedi. Çatışmaya, ABD ve Alman güçlerinin de dahil olduğu belirtildi.

Hamid Karzai Havalimanı’nda cumartesi günü  yaşanan izdihamda da yedi Afgan yaşamını yitirmişti, hayatını kaybedenler 15’e ulaşmıştı.

CNN: Yalnızca ABD ve NATO ülkelerinin vatandaşları ile Yeşil Kart sahipleri tahliye edilecek

Taliban’ın Kabil’de yönetimi ele geçirdiği 15 Ağustos’tan bu yana havalimanındaki  tahliye kaosu sürüyor. ABD, 24 saat içinde 33 ABD Hava Kuvvetleri uçağının Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na doğru yola çıkacağını duyurdu. Her bir uçağın Kabil’den 400 kişiyi tahliye edebilecek kapasitesi olduğu belirtildi.

CNN’e konuşan bir kaynak ise ABD’nin Kabil Havalimanı tahliye politikasında değişikliğe gittiğini söyledi. Kaynak, ABD’nin Kabil Havalimanı’na alınacaklarla ilgili politikasında değişikliğe gittiğini söyleyerek pazartesi gününden itibaren yalnızca ABD vatandaşları, yeşil kart sahipleri ve NATO ülkeleri vatandaşlarının havalimanına girebileceğini söyledi.

Geçmişte ABD ve NATO misyonları için çalışmış Afganların başvurduğu ABD Özel Göçmen Vizesi programına başvuranların ise havalimanına alınmayacağı belirtildi. Kabil Havalimanı üzerinde Taliban’ın kontrolü ele geçirmesiyle Afganistan’dan ayrılmayı bekleyen 20 bin kişi olduğu biliniyor.

Penşir Vadisi’ne kuşatma

Öte yandan, Penşir Vadisi’nde Taliban’a karşı direniş hareketi başlattığını açıklayan, Afgan lider Ahmet Şah Mesud’un oğlu Ahmet Mesut’un güçlerine karşı, bugün yüzlerce militan bölgeye doğru yola çıktı.

Mesud, Taliban’ın diyalog kurmayı reddetmesi halinde ‘savaşın kaçınılmaz olduğunu’, ‘Taliban’ın da katılacağı bir hükümetle ise sorunu olmadığını’ söylemiş; Taliban da sorunu diyalogla çözmek istediğini açıklamıştı. ancak örgüt, militanların bölgeye doğru yola çıktığını açıkladı ve Twitter hesabından bir video paylaştı.

Taliban ayrıca, kuzeydeki Bağlan vilayetinde geçen hafta yerel milis gruplarının kontrolü ele geçirdiği üç bölgeyi de yeniden kontrol altına aldıklarını duyurdu. Buna göre, Pençşir yakınlarındaki Bano, Deh Saleh ve Pul el-Hesar bölgeleri yerel direniş gruplarından geri alındı.

‘Çekilme için ek süre yok’

Batılı güçlerin ülkeden çekilmesi de sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden tahliyelerin daha önceden çekilme tarihi olarak belirlenen 31 Ağustos’tan ileri bir tarihe sarkabileceğinin sinyalini verirken, Taliban Batılı güçlere ülkedeki askerlerini çekmeleri için ek süre vermeyeceğini açıkladı.

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, ABD’nin daha önce ilan ettiği son çekilme tarihi olan 31 Ağustos’un kendileri için “kırmızı çizgi” olduğunu söyledi. Şahin, çekilme süresinin uzatılmasının Afganistan’ın işgalinin de uzaması anlamına geleceğini belirtti.

ABD dün, tahliyeleri hızlandırmak için sivil uçakları da devreye sokmuştu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.