DünyaManşet

Juncker: AB’de tehlike çanları çalmaya devam ediyor

0

junckerAvrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yıllık “Birliğin Durumu” konuşmasında AB’nin kısmi bir varoluşsal krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Juncker, Avrupa’nın ancak birlik için çalışılması halinde işleyeceğini vurguladı.

Avrupa Birliği(AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, ‘Birliğin Durumu’ konuşması Brüksel için tehlike çanlarının çalmayı sürdürdüğünü bir kez daha teyit etti. Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’na hitap eden Juncker, geçen yıl AB’nin durumunun iyi olmadığını söylediğini hatırlatarak, “AB, en azından kısmen, varoluşsal krizde” dedi.

AB,  son dönemde karşı karşıya kaldığı çok sayıda meydan okumanın yanı sıra üye ülkelerin kendi aralarında ve Brüksel’le ilişkilerde yaşadığı sorunların yarattığı olumsuz sonuçların da üstesinden gelmeye çalışıyor. AB’nin onlarca yıllık entegrasyonuna tanıklık ettiğini vurgulayan Juncker, İngiltere’nin ayrılmasıyla AB’nin dağılmayacağını vurguladı. AB’nin geriye kalan 27 üyesine çağrıda bulunan Juncker, aradaki bazı anlaşmazlıklarda önümüzdeki bir yıl içinde uzlaşma sağlanmasını istedi. Juncker, milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada yatırımların artırılmasını, AB sınırlarının daha iyi korunmasını ve savunmada işbirliğinin sıkılaştırılmasını önerdi.

‘Avrupalılar yoruldu’

Avrupa’da yüksek işsizlikten, mültecileri entegre etmeye kadar çözülmemiş çok sayıda sorun olduğunun altını çizen ve dünyanın kendilerini izlediğini söyleyen Juncker, “Sözlerimizi ortak eylemlerimizin izlemesi gerekiyor aksi takdirde kalan kelimeler olacak ve sadece kelimelerle uluslararası işleri şekillendiremezsiniz” diye konuştu. Avrupa’nın ancak birlik için çalışılması halinde işleyeceğini söyleyen Jean-Claude Juncker, Avrupalıların bitmek tükenmek bilmeyen tartışmalardan, kavgalardan ve çekişmelerden yorulduğunu kaydetti. AB’de yeterince birlik olmamasından yakınan ve herkesi sorumluluk almaya çağıran Juncker, mevcut çatlak ve bölünmüşlüklerin popülizmin dörtnala koşması için alan oluşturduğu uyarısında bulundu. Juncker, “Başarının ulusal makamlara, başarısızlığın Avrupa’ya ait olduğu yönündeki eski hikâyeye son vermeliyiz aksi takdirde ortak projemiz hayatta kalmaz” diye konuştu.

Türkiye’ye idam cezası mesajı

Özgürlük, demokrasi ve hukuk devletinin, korunması için savaş alanlarında ve kürsülerde yüzyıllardır mücadele edilen değerler olduğunun altını çizen Juncker, “Avrupalılar olarak idam cezasına kararlı bir şekilde karşıyız çünkü insan yaşamının değerine inanıyor ve saygı duyuyoruz” dedi. AB’de idama yönelik bir tartışma olmamasına ragmen Juncker’in bu vurguyu yapması, 15 Temmuz sonrası bu yöndeki tartışmaların alevlendiği Türkiye’ye dolaylı mesaj olarak algılandı.

Yatırım fonları artırılacak

AB Komisyonu Başkanı Juncker, ayrıca AB’nin önümüzdeki bir yıl içinde vatandaşlarına sosyal ve güvenlik alanlarında faydalı olduğunu göstermesinin önemini vurguladı. Juncker bu çerçevede AB Komisyonu’nun Avrupa Stratejik Yatırım Fonu’nun kapasitesinin iki katına çıkartılacağını söyledi. Juncker, 2018 yılında sona erecek fonun uzatılarak 2022 yılına kadar yapılacak yatırım projeleri için 630 milyar aktarılacağını kaydetti.

Kaynak: Hürriyet, Deutsche Welle

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.