DünyaManşet

Joe Biden, ABD’nin resmen 46’ıncı Başkanı

0

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden 3 Kasım’da gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini kazandıktan ve o günden yemin töreninin yapıldığı bugüne dek eski Başkan Donald Trump tarafından açılan büyük tartışmalar ve Kongre Baskını’na sahne olan haftalardan sonra, 20 Ocak’ta Amerika’nın 46’ncı başkanı olarak yemin etti.

Biden ve yardımcısı Kamala Harris için bu yıl her zamankinden farklı bir tören düzenlendi. 6 Ocak’ta Trump’ın destekçilerinin saldırısı kale gibi korunan Kongre binasının Batı Cephesi’nde yapılan tören koronavirüs salgını nedeniyle çok kısıtlı sayıda konuğun katılımıyla yapıldı.

Biden ve Harris’in yemin törenine teamüllere aykırı olarak ve ABD tarihinde ilk kez eski Başkan Donald Trump katılmazken, eski yardımcısı Mike Pence ve eski başkanlar; Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton eşleriyle birlikte katıldı. Temsilciler Meclisi ve Senato Başkanları ile Cumhuriyetçi liderler de törende hazır bulundu. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts‘ın yeminini ettirdiği Biden daha sonra ABD halkına seslendi. ABD’nin yeni başkanının konuşmasından satır başları şöyle: 

  • Anayasamızın ne kadar güçlü olduğunu biliyorum. Ulusumuzun ne kadar güçlü olduğunu biliyorum. Yapmamız gereken çok şey var, eski haline getirmemiz gereken, inşa etmemiz gereken çok şey var.
  • Tüm zorluklarla mücadele etmek için sözler yeterli değil. Birliğe ihtiyacımız var.

Birlik vurgusu

  • Birbirimizi rakip olarak görmeden, birlik olmalıyız. Bunu yapamazsak ilerleme sağlayamayız. Ulus değil, kaos devleti oluruz. Yolumuz birlik olmaktan geçmektedir.
  • Yeni bir sayfa açalım ve birbirimizi dinlemeye başlayalım. Bize oy vermeyenlere de sesleniyorum: Anlaşmazlık, bölünme anlamına gelmez. Tüm Amerikalıların başkanı olacağım. Beni desteklemeyenler için de çok çalışacağım.”
  • Bizi bölen güçler derin ve gerçek, ama yeni değil.”

İttifakları onaracak, dünyaya yeniden entegre olacağız

  • Mücadele daimi, zafer ise hiçbir zaman garanti değil. Tarih, inanç ve mantık bize birliğin yolunu gösteriyor.
  • Size söz veriyorum: Kişisel çıkarı değil, kamu yararını gözeteceğim. Sevgi ve iyilikle hikayemizi yazacağız. Gelecekteki kuşaklara hikayemizi, demokrasi ve adaleti koruduğumuzu anlatacağız.
  • İttifaklarımızı onaracak, dünya ile yeniden angaje olacağız; amacımız geçmişin sorunlarına değil, bugünün ve yarının sorunlarına cevap vermektir.”

78 yaşındaki Biden, ABD tarihinin en yaşlı başkanı olacak. 

ABD’nin ilk kadın, siyah başkan yardımcısı Harris

Eski Senatör Kamala Harris, Başkan Yardımcısı yeminini Biden’den hemen önce yaptı. Jamaikalı ve Hindistanlı bir ailenin kızı olan Harris, bu göreve gelen ilk siyah, ilk kadın ve ilk Asyalı Amerikalı.

Kongre olaylarının ardından bugün yapılan yemin töreni sırasında binlerce Ulusal Muhafız başkenti korudu. Geleneksel olarak yemin törenini izleyen Amerikalılar’ın doldurduğu Kongre karşısındaki geniş Ulusal Park alanı (National Mall) ise bu kez güvenlik nedeniyle bariyerlerle kapatıldı. Parka 200 bin bayrak ve 56 ışık yerleştirildi. Bunlar ABD’nin eyaletlerinden ve topraklarından halkları sembolize ediyor.

Biden, başkanlığının ilk 100 gününde koronavirüs aşısının dağıtım hızını arttırmayı, ilk 100 günde 100 milyon Amerikalı’nın aşılanmasını sağlamayı, 1 trilyon 900 milyar dolarlık yardım paketini Kongre’den geçirmeyi hedefliyor. Ayrıca görevdeki ilk gününde,  ülkede kaçak olarak yaşayan göçmenlerin vatandaşlık yolunu açacak sekiz yıllık bir sürecin başlatılması için göçmenlik tasarısını da Kongre’ye gönderiyor.

Törende Amerika Ulusal Marşı’nı pop şarkıcısı Lady Gaga okudu, şarkıcı Jennifer Lopez de eski bir country şarkısı seslendirdi.

Biden ayrıca görevdeki ilk 10 gününde Kongre’nin onayını gerektirmeyen konularda bir dizi kararname imzalayarak Trump dönemi politikalarını değiştirmeye hazırlanıyor. Bunlar arasında bazı Müslüman ülkelerden gelenlere uygulanan seyahat kısıtlamalarının kaldırılması, Paris İklim Anlaşması’na geri dönülmesi, federal binalarda maske zorunluluğu getirilmesi, ABD’nin güney sınırını aşarak ülkeye giren göçmen ailelerle çocuklarının bir araya getirilmesi yer alıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.