Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Japonya’da koronavirüsün bir diğer sonucu: İntihar vakaları artıyor

0

Japonya’da koronavirüsün yıkıcı etkilerinin sonuçlarından biri de intihar oranlarındaki artış oldu. Salgının, özellikle kadınlar ve gençlerde ekonomik zorluk, ailedeki iş yükünün artması sebepleriyle intiharı tetiklediği belirtildi.

Japonya Sağlık Bakanlığı‘nın açıkladığı verilere göre, 10 yıldır gerileyen intihar oranlarının 2020 yıl sonu itibariyle tekrar yükselişe geçti. 2020 yılında 20 bin 919 kişi intihar ederken, aynı dönemde koronavirüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 460 kişi olduğu belirtildi.

Japonya, ekonomisi en büyük yedi ülkenin arasındaki birlik olan G7 ülkeleri içinde en yüksek intihar oranına sahip ülke. Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olan ülkenin intihar oranlarını Asya bölgesinde sadece Güney Kore geçiyor.

Cinsiyet uçurumu su yüzüne çıktı

Sağlık Bakanlığı’nda görevli bir yetkili ülkede artan intihar vakalarıyla ilgili “Koronavirüs salgını insanları alışılmadık koşullarda yaşamaya itti” dedi.

Yetkili, ülkedeki cinsiyet uçurumunun ve kadınların karşı karşıya kaldığı sorunların su yüzüne çıktığını ve bundan kaynaklı intihar oranlarının arttığını vurguladı.

Japonya’nın kamu yayın kuruluşu olan NHK‘nın bir araştırması, her dört kadından birinin geçen yıl nisan ayından beri işini kaybetme de dahil olmak üzere ekonomik zorluklar yaşadığını ortaya çıkardı.

Oranlar bu yıl da artabilir

2020 yılında artan intihar vakalarıyla ilgili “dönüm noktası” diyen Waseda Üniversitesi Öğretim Üyesi Michiko Ueda, Japan Times‘a yaptığı açıklamalarda “Koronavirüs kesinlikle önemli bir faktör. İntihar rakamlarının bu yıl da artacağı olasılığını inkar edemeyiz” açıklamasında bulundu.

İntihar konusunu araştıran Ueda, zaten evle ilgili sorumluluğun neredeyse tümünü üstlenmek zorunda bırakılan Japonyalı kadınların, okulların geçici olarak kapanması ve ofiste çalışanların sayısının azaltılmasıyla birlikte iş yükünün daha da arttığını belirtti.

Ülkede salgından en çok etkilenen sektörün kadınların en fazla çalıştığı otel ve konaklama sektörü olduğu belirtiliyor.

Genç nüfusta da intihar vakalarında artış yaşanıyor

Son 10 yılda ülkede intihar oranları düşse de gençlerde bu oran artmaya devam etti. 2020 yılında yüzde 30 artarak rekor seviyeye ulaştı.

Sağlık Bakanlığı, geçen yılın kasım ayına kadar olan sekiz aylık zaman diliminde 300 ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisinin intihar ettiğini açıkladı.

Ülkede 2020 yılında aralarında fim oyuncusu ve şarkıcının da bulunduğu üç ünlünün art arda intihar etmesinin de kırılgan durumdaki gençleri olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Kız çocuklarında intihar oranı artıyor

Chuo Üniversitesi‘nde görevli psikiyatrist doktor Satomi Takahaşi, özellikle küçük yaştaki kızlar arasında intihar oranlarının hızla arttığını vurgulayıp konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Koronavirüs salgını sırasında bu grupta istismar, aile içi şiddet ve hamilelik gibi nedenlerden dolayı psikiyatrik destek için başvuranların sayısının arttığını gözlemledik.”

İntiharları önlemek amaçlı Sotto adlı sivil toplum kuruluşunun danışmanlarından olan Munetaka Kaneko “Bazıları için intihar riski, pandemi riskinden çok daha ciddi ve gerçek” dedi.

Kaneko, hükümete intiharlara verilecek cevabın ve alınacak önlemlerin pandemi politikasının bir parçası yapması tavsiyesinde bulundu.

2006 yılında İntiharı Önleme Temel Kanunu‘nun çıkmasından sonra alınan ekonomik önlemlerle birlikte akıl sağlığı konusundaki genel bilinçlenme işe yaramıştı. Çoğunu işini kaybeden orta yaş ve üstü Japonyalı erkeklerin oluşturduğu yıllık 30 binin üzerindeki intihar vakaları her geçen yıl azmış ve 2019’da 20 binin altına düşmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.