Japonya protestolar sonucu balina avını durdurmak zorunda kaldı

Japonya, bir sivil toplum örgütünün protestoları nedeniyle her sene yaptığı Antarktika’daki balina avını durdurdu.

ABD merkezli çevreci grup Deniz Çobanı Koruma Topluluğu (Sea Sheperd Conservation Society) aktivistleri Japon filosunun ana gemisini bir süredir takip ediyordu.

Ülkenin balıkçılık kurumundan bir yetkili avın “şimdilik” güvenlik nedeniyle durdurulduğunu açıkladı.

Ticarî balina avı 1986’dan bu yana yasak ancak Japonya avlanmayı sağlayan bir bilimsel araştırma yönetmeliğini kullanıyor.

İzlanda ve Norveç ise yasağa resmî çekinceler koymuş durumda ve ticarî avlanmaya devam ediyor.

Yükleme rampası bloke edildi

Tüm avın durdurulup durdurulmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Balıkçılık kurumundan Tatsuya Nakaoku, Reuters’a verdiği demecinde “Güvenliği öncelik olarak belirlediğimizden, filo şimdilik avlanmayı durdurdu. Bundan sonra ne yapacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Aktivistlerin gemileri filoyu haftalardır taciz ediyordu.

Deniz Çobanı Koruma Topluluğu, botlarından birinin, filonun ana gemisinin kıç kısmındaki yükleme rampasını bloke ettiğini ve böylece zıpkınlanan balinaların gemiye yüklenmesini engellediğini söyledi.

Çevrecilere göre son günlerde balina avcıları Antarktika’daki geleneksel avlanma bölgelerini terk edip Güney Amerika’nın güney ucuna yöneldi.

Japon filosu dört gemi ve 180 kişilik mürettebat barındırıyor ve güney kış sezonunda Antarktika sularında 850 balina avlamayı amaçlıyor.

Kurtarılan her balina bir zafer

Deniz Çobanı’nın kaptanı Paul Watson, Steve Irwin gemisinden AFP haber ajansına uydu telefonuyla bağlanarak yaptığı görüşmede “Kurtarılan her balina bizim için bir zafer, demek ki bu sene birçok zafer kazandık” şeklinde konuştu.

Ticarî balina avı dünya çapında 1986’dan bu yana yasak.

Japonya bilimsel araştırma amacıyla avlanmaya devam edeceğini açıklasa da balina etinin yolculuğunun en sonunda yemek masalarında son bulduğu bilinen bir gerçek.

Çok az sayıda Japon düzenli olarak balina eti yiyor ancak birçoğu balına avı yasağını kültürel bir geleneğe yabancı müdahalesi olarak görüyor.

(BBC)

Çev: Serkan Köybaşı

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR