İztuzu tartışması devam ediyor

Fotoğraf: Gokbel.net İztuzu Kumsalı 2008'de Avrupa'nın en iyi açık alanı seçilmişti
Fotoğraf: Gokbel.net
İztuzu Kumsalı 2008’de Avrupa’nın en iyi açık alanı seçilmişti

Yeşil Gazete’nin “İztuzu’nda doğa korumacılar karşı karşıya geldi” haberi ardından, taraflar dün 13.30’da TRT Radyo 1’de konuyla ilgili söz aldılar.

“Hastane ya da otel, her hangi bir binanın buraya yapılmasını istemiyoruz”

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUPadına Berna Babaoğlu Babataş neden İztuzu Kumsal’ındaki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMERait tesisin yenilenmesine karşı olduğunu açıkladı:

“DEKAMER ile görüşmelerimizde bu tesisin yerinin yanlış olduğunu yeterince araştırma yapılmadan karar verildiğini söyledik. Bu tesisin deniz kenarında olmasına gerek yok, dünyada benzer bir çok projede deniz kaplumbağalarına suni tuzlu su ile bakılıyor. Ayrıca DEKAMER orada 2 barakayla başladı. Bugün 6 baraka haline geldi. DEKAMER’de yıllık ortalama 4 kaplumbağa tedavi ediliyor. Bugüne kadar da toplam 20 civarında kaplumbağaya hizmet verdi. Deniz kaplumbağalarının korunmasını destekliyoruz ama arada İztuzu Kumsalı’nın harcanmasını istemiyoruz” dedi. İztuzu’nun Sarıgerme’nin başına gelenlerin gelip gelmeyeceği ihtimaline dair soru üzerine Berna Babaoğlu Babataş “Biz Sarıgerme olmak istemiyorz. Yeni tesis için alternatif mekanlardan biri de Sarıgerme. Halihazırda Sarıgerme kumsalı otellerle, binalarla dolmuş durumda. 1985’te İztuzu’na bir otel yapılması gündeme geldiğinde doğa korumacıların verdiği mücadele sonunda İztuzu denizi, ormanı, kumsalı ile, bina yapılmasına izin verilmeden, doğal haliyle korundu. Hastane ya da  otel, her hangi bir binanın burayı yapılmasını istemiyoruz, bina binadır” dedi.

DEKAMER’in yanıtları

Daha sonra yayına DEKAMER Müdürü Yakup Kaska bağlanıp soruları yanıtladı. “‘Bu yapı ile beraber yapılaşma başlar’ iddiasına ne diyorsunuz, bu kaygıyı nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Prof. Kaska “Orman Genel Müdürlüğü’nün protokolü açık, protokol tahsis edilmiş alan içine bir konaklama alanı yapılmasına kesinlikle izin vermiyor. DEKAMER’in burada istediği iki şey var, deniz kaplumbağalarının vücut ısılarını sabit tutmamıza yarayacak kapalı bir mekan ve operasyonları yapabileceğimiz steril bir mekan elde etmek. Basitçe bakarsak oraya yapılacak şey, çelik direklerden ibaret bir çadır, gerekirse kaldırılabilecek bir yapı.” Ayrıca yapının Dalyan’da ya da her hangi başka bir yerde yapılmasına itirazı olmadığını ancak mevcut endişelerin karşılığı olmadığını söyledi. 

DEKAMER Müdürü bahsedilen yapıya ihtiyaç olup olmadığını gelip görmeleri için İKUP’a açık çağrı yaptığını, kamp süresince onlarla zaman geçirmelerini istediğini ama sadece bir kişinin katıldığını, onun da yapının gerekliliğini onaylayarak gittiğini söyledi. Yeşil Gazete olarak bahsedilen kişiye sosyal medya aracılığıyla ulaşarak durumu sorduk ancak bu haber yazıldığı sırada henüz bir cevap alamamıştık.

Göcek kara semenderinin yaşam alanlarının bozulacağı iddiası ile ilgili olarak Kaska, türün bu bölgede var olduğunu ancak yaşam alanının tatlı suyun bulunduğu bölge olduğunu söyledi ve ekledi “Bu tür deniz suyunun karışmaya başladığı bölgeye kadar inmez, bulunduğumuz bölge kumun bozulmuş olduğu, deniz suyu ile tatlı suyun kısmen karıştığı bölge, dolayısıyla türün yayılış alanı bizim bulunduğumuz alana kadar inmiyor”

Özlem Katısöz
Özlem Katısöz

ODTÜ’de şehir planlama okudu. Üzerine bölge planlamada yüksek lisansa başlamıştı ki bu işlerin yurt dışında daha kolay olacağına karar verip İngiltere’ye gitti ve Yerel Kalkınma ile ilgili çalıştı. Bu sırada aldığı Sürdürülebilirlik dersi hayatının geri kalanı için ilham kaynağı oldu ve doğa koruma, çevre ile ilgili işlerde çalışmaya karar verdi. 2013’ten beri Yeşil Gazete için gönüllü çevirmenlik ve gönüllü muhabirlik yapıyor. Kalkınma, kentleşme, kurumsal sosyal sorumluluk, kadın meselesi, doğa koruma konularında okumayı, yazmayı seviyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

EN ÇOK OKUNANLAR