İZSU: Denizdeki renk değişimine plankton patlamaları neden oldu

Yazar:
Yeşil Gazete

İnsan kaynaklı iklim krizinin etkileriyle birlikte artan hava sıcaklıkları sonucu deniz sularındaki aşırı ısınma, İzmir Körfezi’nde çeşitli organizmaların üremesine ve çoğalmasına neden oldu. “Plankton” türü organizmaların aşırı üremesi ve Körfez’in bazı noktalarında denizin renginin değişmesiyle ilgili açıklamada bulunan İZSU Genel Müdürlüğü, “Planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

İzmir’de son günlerde artan hava sıcaklıkları Körfez’de farklı türlerdeki mikroorganizmaların ani patlamalarına sebebiyet verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Körfez Şube Müdürlüğü tarafından körfezde meydana gelen renk değişimleri izlenmektedir.

Hava sıcaklığındaki ani artışlar deniz suyu yüzey sıcaklığını da arttırmakta, bu durum farklı türlerdeki mikroorganizmaların patlamalarına sebep olmakta. makro ve mikro alg patlamaları şeklinde deniz yüzeyinde suyun rengini değiştirerek kırmızı, sarı, beyaz ya da yeşil renkli tabakalar oluşturmaktadır.

Yaşanan durum İzmir Körfezi gibi sığ ve su sirkülasyonunun az olduğu, dalga ve rüzgar etkisinin az görüldüğü bölgelerde, yüksek hava sıcaklıklarına bağlı olarak dönemsel dalgalanmalar şeklinde görülebilmektedir.

İZSU Genel Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve TÜBİTAK MAM uzmanları ile plankton türlerinden numuneler alarak gerekli incelemeleri yapmaktadır. Görülen planktonların deniz kirliliği ile bir ilgisi bulunmamaktadır.”

İklim değişikliğiyle birlikte artan sıcaklar denizleri ve denizlerde yaşayan canlıların varlığını tehlikeye atıyor. Sıcaklıkla birlikte planktonlarla alglerin varlığı da artıyor. Bu artış da denizdeki canlıların yaşamına devam etmesini olumsuz yönde etkiliyor. Algler ve planktonlar üzerinde yapılan gözlemlerde su hareketlerine bağlı olarak fotosentez ve solunum şiddetinin değiştiği gözlemleniyor. Sudaki oksijen seviyesini düşüren algler ve planktonlar, sudaki canlıların da varlığı için tehdit oluşturuyor.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024