ManşetUlaşım

İzmir’li bisikletçilerden 77. CM çağrısı: Kentin ana unsuru otomobiller değil insandır!

0

İzmir’deki bisiklet kullanıcıları 2010 yılından beri olduğu gibi her ayın son Cuma günü yollara çıkıyor. Kasım ayının son Cuma günü yapılacak İzmir Critical Mass (CM) 77 için geri sayım başladı.

Bisiklet kullanıcıları 25 Kasım Cuma günü saat 18.30’dan itibaren geleneksel olarak toplandıkları Konak Meydanı’nda buluşacaklar. Saat 19.00’da başlayacak olan Critical Mass bisiklet eylemliliği ile yollardaki haklarını savunmak, bisikletli kullanıcılar için farkındalık yaratmak için pedal basacaklar.

34

Bisikleti olan, bisikleti hangi amaçla olursa olsun kullanan her yaştan bisiklet kullanıcısının katıldığı Critical Mass, 1992’den beri 300’den fazla şehirde gerçekleştirilmekte olan bir etkinliktir.

77. İzmir Critical Mass buluşmasına dair İzmirli bisikletçilerin yayınladığı çağrı metni şu şekilde:

“Biz trafiği tıkamıyoruz, trafik biziz!

Otomobiller trafiği tıkamıyorlar, tıkanıklığın sebebi onlar!

32

Critical Mass lidersiz, eşitlikçi bir sivil insiyatif platformudur. Kararlar eylem öncesinde katılan herkesin görüşü alınarak verilir. Geçilecek rotalar eylem öncesinde belirlenir.Tüm dünyada olduğu gibi İzmir’de de Critical Mass eylemine bisikletliler, kaykay ve paten kullanıcıları ile tekerlekli sandalye vb. araç kullanan engelliler katılmaktadır.Critical Mass’e katılan motorsuz ve sadece insan gücüyle çalışan taşıtlar daha yaşanabilir kentlerin vazgeçilmez unsurlarıdır.

Son yıllarda İzmir’de tüm kesimlerce farkedilen artan trafik tıkanıklığı ve artan hava kirliğinin sebep olduğu yaşam koşulları, ulaşım ve sağlık konusunda kentte rahatsızlık yaratmaya başladı. Toplu ulaşımda verimliliğin arttırılması ve ulaşım hakkına sahip tüm bisikletli, yaya ve engellilerin bu haktan otomobiller kadar demokratik payda faydalanabilmesini savunan bisiklet kullanıcıları bu çağrılarını 25 Kasım Cuma günü yollarda yeniden dile getirecekler.

Karayolları Trafik Kanunu’nda bir ulaşım aracı olarak tanımlanan, bisiklet yollarının olmadığı şehir içi tüm yollarda en sağ şeridi kullanma hakkına sahip olan bisikletin, ulaşımdaki payının arttırılması ve şehirlerde artmakta olan hava kirliliği, gürültü kirliliği gibi unsurların azaltılmasında en önemli ulaşım tercihinin bisiklet olduğunu belirten bisiklet kullanıcıları, şehirde yaşayan insanların ve sürücülerin bunu farketmeye çağırıyor.

33

Her gün trafiğe katılan yeni araç varlığını şehrin kaldrabilmesi için yeni yollar, yeni bulvarlar, otoparklar yapmanın soruna çare olmadığını, bunun çocuklar için gerekli oyun alanlarını, yayalar ve engelli vatandaşlar için gerekli kolay hareket imkanını sınırladığını belirtiyorlar. Turizm kenti olduğunu söylediğimiz İzmir’in ulaşıma yönelik yol, köprü, kavşak, tünel yapımına dayalı bu çözüm arayışı sayesinde artık yaya olarak gezilebilecek bir kent olma kimliğini kaybedeceğini düşünüyorlar. Çağdaş Avrupa kentlerinde olduğu gibi insanın şehir içinde hareketlilik anlamında ana unsur kabul edildiği planlama politikalarına ağırlık verilmesi, şehir merkezindeki araç mevcudunun azaltılmasına yönelik adımlar atılması gerektiğinin altını çiziyorlar.

Bisikletli ulaşım altyapısının, bisikletin diğer toplu ulaşım unsurları ile olan entegrasyonun İzmir’deki eksikliklerinin bu noktada bisiklet kullanıcılarını en çok etkileyen unsur olduğu, yeni kullanıcıların bu sebepler dolayısı ile ulaşımda bisiklet tercihini yapmaktan çekindiğini belirten Critical Mass İzmir Hareketi, yerel yönetimin bu anlamda da dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

31

Tüm bu istekleri ve karar vericilerin bu yöndeki tercihlerini gözden geçirmelerini sağlamak için 25 Kasım Cuma günü saat 19.00’da başlayacak Critical Mass bisiklet eylemi için tüm bisiklet kullanıcılarını Konak Meydanı’na davet ediyorlar.

Critical Mass İzmir’in iletişim Facebook sayfa adresi : https://www.facebook.com/groups/cmizmir/

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.