ManşetDoğa MücadelesiYerel

İzmir’in son yeşil alanlarından İnciraltı mahkeme kararına rağmen imara açılıyor

0

İzmir’in Balçova ilçesinde yer alan İnciraltı’nın imara açılması yönündeki adımlar devam ediyor. Mahkemenin verdiği “Tarım arazisidir” kararıyla iptal olan yapılaşma planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan inceleme sonucunda yok sayıldı.

İl Toprak Koruma Kurulu “Burası tarım alanı olmaktan çıkmıştır” yönünde bir karar imza atarak İnciraltı’nın plana açılması yönünde onay kararı verdi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ise kurulun kararına şerh koydu.

Egepostası’ndan Tenzile Aşçı’ya konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası eski Başkanı Ferdan Çiftçi mahkeme kararını hatırlatarak “Tarım alanı değil demekle gerçek değişmiyor” ifadelerini kullandı.

‘Mahkeme kararı var’

Vatandaşların imar beklentilerine sokularak böyle bir projeye başlandığını ifade eden Çiftçi “O alan ile ilgili dava EXPO planlaması sürecinde benim dönemimde açılmıştı ve arazi ile ilgili ‘Tarım alanıdır’ diye kesinleşmiş bir karar var ortada. Ortada bir mahkeme kararı varken ve alanın tarımsal niteliği de duruyorken ‘Tarım alanı değil’ demekle gerçek değişmiyor” dedi.

Alanın planlanması gerektiğini belirten Çiftçi “Evet oranın planlanması da gerekiyor. Ama bu yapılırken tarımsal niteliği bulunan alanlar tarım alanı olarak planlanarak yapılmalı. Hele ki pandemi sürecinde üretimin ve tarımsal ürünlerinin değerinin bu denli anlaşıldığı bir dönemde böyle bir değerin, sadece kent içinde kaldığı gerekçesiyle geçmişten gelen 40 yıllık bir imar beklentisinin yükseltilmesi doğru bir hareket değil” ifadelerini kullandı.

‘Kamu yararı tarım arazisi olarak kalması’

Mahkemenin alanla ilgili daha önce de projeye uygun değildir kararı verdiğini hatırlatan Çiftçi, “Daha önce de İl Toprak Koruma Kurulu burası ile ilgili imara uygundur kararı vermişti ve mahkeme ‘tarım alanıdır’ demişti. Bu karar neticesinde çalışmalar durdurulmuştu. Ama bugün yine mahkeme kararına rağmen İl Toprak Kurulu aynı kararı alıyor. Yani kurul, mahkeme kararını çiğniyor. Alanın ‘kamu yararı’ kararı alınarak plana açılması isteniyor ancak buradaki kamu yararı alanın tarım arazisi olarak kalmasıdır” dedi.

‘Karar hukuksuzdur’

Çitfçi, İnciraltın’daki arazinin niteliklerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirterek “Mahkeme kararından bugüne kadar geçen süre içerisinde İnciraltı’nın niteliklerinde herhangi bir değişiklik olmadı. Ne üreticiler oradan gitti ne de toprağın niteliği değişti! Bugün üreticiler zaten tuzlu ve alkali topraklarda zor bir şekilde üretim yapıyorlar. İnciraltı tarım açısından çok elverişli topraklara sahip” ifadelerine yer verdi.

Mahkeme kararına rağmen alınan kararın bir tercih olduğunu ifade eden Çiftçi, “Alınan karar, yönetenlerin orada proje gerçekleştirmek istemesidir. Bu biz yaptık oldu mantığından başka bir şey değildir. Halk yararı o alanın tarım alanı olarak kullanılmasında ve hatta oradaki tarım üreticilerinin sorunlarının da çözülmesidir” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.