Doğa MücadelesiEkolojiManşet

İzmir’den Şırnak’a doğa talanı: Kimler bu işten rant sağlıyor?

0

İZMİR- Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği, Özgür Kadın Hareketi (TJA) çağrısıyla dün 18.00’da İzmir Karşıyaka vapur iskelesinde bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve dernek temsilcileriyle ekoloji aktivistleri Şırnak’taki ağaç kıyımına karşı eylem gerçekleştirdi.

Şırnak’ta ağaç kesimleri iki yıla yakın bir süredir  devam ediyor. Çevre örgütlerinin ve yöre halkının yoğun tepkisine rağmen, orman yoksunu bölgede kesildikten sonra kamyonlara yüklenen binlerce ağaç, Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor.

Şırnak’ta neler oluyor?: ‘Orman kıyımında güvenlik bahane, asıl amaç rant ve bölgeyi madenciliğe açmak’

HDP Ekoloji Komisyonu adına Meltem Işık’ın okuduğu basın açıklamasında “Ülkenin doğusundan batısına dört bir koldan yürütülen ekolojik talan, tüm canlıların yaşam alanlarını yok etmekte ve insanlarımızı göçe zorlamaktadır” denildi ve eklendi:

“Ekolojik talan savaş politikalarından bağımsız değildir. Yakılan ormanlar, kesilen ağaçlarla bölge çölleştirilip insanların tarım yapmasının önüne geçilerek zorunlu göçe zorlamaktadır. Bölge illerinde, özellikle son yıllarda güvenlik gerekçesiyle kalekollar inşa etmek için ormanlar yakılmaktadır. Tüm bunlar savaş siyasetinin ürünüdür.”

Kimler bu işten rant sağlıyor?

Söndürülemeyen orman yangınlarının ve ağaç katliamlarının, bölgenin ekosistemine geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verdiğinin vurgulandığı açıklamada, Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın bir süredir büyük bir doğa talanı yapıldığına dikkat çekilerek şunlar aktarıldı:

“Sistematik olarak devam eden orman yangınlarıyla bir ekosistem yok edilmekte, yok etmenin yanında, kesilen ağaçlar, satılarak ranta dönüştürülmektedir. Yürütülen bu ağaç ve doğa talanı, tüm canlıların yaşamını tehdit etmekte ve bölgeyi kurak bir araziye dönüştürmektedir.”

Eylemde ayrıca Şırnak’taki ağaç kesimleriyle ilgili olarak şunlar soruldu:

  • Kesilen ağaçlar kimler tarafından kesiliyor?
  • Kimler bu işten rant sağlıyor?

Basın açıklamasında son olarak Türkiye’nin diğer bölgelerindeki ekokırımlara dikkat çekildi:

“Bu coğrafyada Kazdağları’ndan Karettepe’ye, Marmaris yangınlarından, Erzincan İliç’e, Akbelen’den Şırnak’taki ağaç kesimlerine kadar uzanan, bir dizi ekokırım yaşanmaktadır.

Tüm bu ülke genelinde yaşanan ekokırıma karşı birlikte mücadeleyi örmeliyiz. Çünkü ekoloji mücadelesi aynı zamanda emek ve yaşam mücadelesidir. Çünkü ekoloji mücadelesi, geleceğimize, toprağımıza, suyumuza sahip çıkma mücadelesidir. Ekoloji mücadelesi, insanlık mücadelesinin en önemli bir parçasıdır.”

Basın açıklamasının ardından 17 Eylül’de ekokırıma karşı Cudi’de yürümek üzere vatandaşlar Cizre’ye davet edildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.