KentManşet

İzmir’de tarihi binaya PVC doğrama

0
Görsel: Birgün

İzmir‘in ilk saat kulesinin bulunduğu, 2’inci Abdülhamit döneminden kalma tarihi binaya kaçak PVC doğrama yaptırıldığı ortaya çıktı.

Çivi dahi çakılması yasak olan 131 yıllık tescilli binaya yedi ay önce taşınan TCDD 3’üncü Bölge Müdür Yardımcısı Cüneyt Can‘ın talebiyle balkon PVC doğrama ile kaplatılmak istendi.

İzin alınamayınca kaçak yapıldı

Cüneyt Can

ANKA’dan Mustafa Akbaş’ın haberine göre talep ilk olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na iletildi. Gelen yanıtta koruma altındaki tescilli tarihi binada hiçbir işlem yapılamayacağı bildirildi.

Ancak koruma kurulunun itirazına rağmen, Can ve ailesinin taşınmasından 1 ay sonra, tarihi binada inşaata başlandı. Kaçak olarak yapılan inşaat için de TCDD’de çalışan müteahhit Davut Ö.’nün görevlendirildiği iddia edildi.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel yaptığı açıklamada “Bu tarihi binada TCDD Müdür Yardımcısı Cüneyt Can oturuyor. Fransızlar’dan kalma tarihi bir bina burası. Yanında da saat kulesi bulunuyor. Bölge Müdür Yardımcısı lojman olarak kullanılan bu tarihi binaya taşındıktan sonra pimapen yaptırıyor. Kendi zevkine ve keyfine göre balkonunu kapatarak tarihi binaya zarar veriyor” dedi.

‘Eski haline getirin’

SİT kurulundan izin alınmadan çivi dahi çakılmaması gerektiğini hatırlatan Sertel, “Tarihi binayı komedi haline getiriyorlar. Tıpkı Bodrum Kalesi’ni Sünger Bob haline getirdikleri gibi… Bu binaya yaptıkları da aynı. Yakıştığını düşünen varsa buyursun söylesin” ifadelerini kullandı.

TCDD Genel Müdürlüğü’ne seslenen Sertel, “Bu bina size babanızdan kalmadı. Burası lojman olarak kullanılabilir, ama buraya çivi bile çakamazsınız. Böyle pimapenle kapatarak tarihi binaya zarar veremezsiniz. Tarihe, kültüre saygınız olması lazım. Bunu derhal eski haline çevirmeniz lazım” çağrısında bulundu.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.