LGBTİ+Manşet

İzmir’de Onur Yürüyüşü engellenen LGBTİ+lar: Her yürüyüşümüz onur yürüyüşü

0

İzmir‘de  LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için bugün (19 Haziran) Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde aktivistler bir araya geldi. Yürüyüş öncesinde polis toplanma yeri olan ÖSYM binası ve çevresini abluka altına aldı. Yüzlerce LGBTİ+ aktivisti yürüyüş için bir araya geldiğinde ise polis caddenin her iki tarafını da kapatarak geçişlere engel oldu.

KaosGL‘den Barış Azar’ın aktardığına göre, Çağdaş Hukukçular Derneği ve İzmir Barosu’ndan avukatların da katıldığı eylemde,  HDP İzmir il binasında ırkçı nefret saldırısı sonucu öldürülen Deniz Poyraz da anıldı.

Zahter Saklıyan‘ın okuduğu İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü basın açıklaması şöyle:

“Varlığı, benliği, renkleri yok sayılan, yaşam alanları gasp edilen, ayrımcılıkla, ötekileştirilmeyle, sistematik şekilde nefret ve nefret saldırıları ile başbaşa bırakılan LGBTİ+’lar olarak; iktidar tarafından işgal edilen sokaklarımız, üniversitelerimiz, kampüslerimiz, kulüplerimiz, güvenli alanlarımız için; iktidarın saldırdığı İstanbul Sözleşmesi için, haklarımız ve hayatlarımız için bugün 9. İzmir Onur Yürüyüşü’nde bir araya geldik!

Her dönem aralıksız bir şekilde iktidar tarafından devam ettirilen LGBTİ+fobi, bu sene de iktidarın pandemiyi bahane ederek kullandığı bir politika oldu. Pandemi boyunca LGBTİ+’ları hedef almaktan, LGBTİ+’ları hedef göstermekten ve LGBTİ+’ları krimanilize etmekten tek bir an bile geri durmayan bir iktidar gördük.

Koronayı, eşcinsel hastalığı olarak tanımlayan ve HİV fobiyi ve LGBTİ+ fobiyi durmaksızın üreten Diyanet gördük. “Eşcinselliğe geçit vermeyeceğiz” diyerek LGBTİ+ sapkın olarak işaretleyen İçişleri Bakanı gördük. “Biz eşcinsellik propagandasına karşı sessiz kalmayacağız” diyen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı gördük. “LGBTİ, yok öyle bir şey, bu ülke millidir, manevidir” ve “Bu lezbiyenlerin, mezbiyenlerin söylediklerine takılmayalım. Biz analarımıza bakalım” diyen ve devlet kanallarında canlı yayından LGBTİ+’ları hedef gösteren Partili Cumhurbaşkanı gördük. LGBTİ+ ve gökkuşağı temalı ürünlerin “+18” ibaresiyle satışa sunulması gerektiğine karar veren Ticaret Bakanlığı gördük. Salgın ile mücadele kapsamında 18 trans seks işçisi kadının evini basan, trans kadınları gözaltına alıp, saatlerce sebepsiz gözaltı uygulaması ile alıkoyan emniyet gördük. Kapılarına kilit vurulan, evleri mühürlenen, cinsiyet uyum süreci keyfi şekilde duraksatılan-aksatılan ve sağlık hakları gasp edilen transları gördük.

‘Hepsini gördük’

Daha bu senenin başında, Türkiye’nin birçok yerinde Boğaziçi eylemlerine katılan onlarca LGBTİ+’nın darp ile gözaltına alındığını, birçok arkadaşımızın ailelerine ve çevrelerine ifşa edildiğini ve bazı arkadaşlarımızın da gözaltında çıplak arama işkencesine maruz bırakıldığını gördük. Üniversitelerinin özerk, demokratik, ilerici ve aydın yapısını savunan 2 Lubunya arkadaşımızın, neredeyse 3 ay kadar sebepsizce tutuklandığını ve tutukluluk süreleri boyunca kötü muameleye maruz kaldıklarını gördük. Bir sanat eserini “dinimize saldırı” propagandasına dönüştüren ve propagandayı araçsallaştırıp, LGBTİ+’lara karşı silah niyetine kullanan, bu silah ile okul kulüplerimizi kapatan, kulüp ve dernek odalarımızı basan bir iktidar gördük. Sadece bu sene başından beri onlarca arkadaşımızın nefret saldırısına uğradığını, katledildiğini gördük.

Hande Kader son olsun derken, İzmir’de Miraş Güneş isimli bir trans kadının üç erkek tarafından katledildiğini öğrendik. Katiller artık “kadın sandım erkek çıktı” savunması yaptıklarında cezasız kalmasın derken, 6 Mart günü Büyük Kadın Buluşması Mitingine katılan trans kadınlara “siz kadın değilsiniz, buraya katılamazsınız” denildiğini ve bu transfobik açıklama sonrasında alana girmeyi isteyen Trans+ Kortejine uygulanan sert müdahaleyi gördük. Cis-hetero patriyarkanın ikili cinsiyet dayatmasını yeniden üreterek sosyal medya üzerinden trans+’lara saldıran akademisyenler gördük.

Direne direne kazanacağız!

Biz LGBTİ+’lar, işte tam da bu yüzden diyoruz ki; bizleri virüsten çok, iktidarın topluma yaydığı LGBTİ+ nefreti öldürüyor. LGBTİ+’ları virüsten çok, ırkçı, erkek egemen, heteronormatif, türcü düzen öldürüyor. LGBTİ+’ları virüsten çok, genel ahlak baskısı ve kutsal aile dayatması öldürüyor. LGBTİ+’ları virüsten çok, katillere ödül denilebilecek cezalar veren ve neredeyse katillere acıyan işbirlikçi erkek Yargı öldürüyor.

Bizler, çarka, koliye, madiliğe, gullüme, çorculuğa, sokağa… Nereye gidersek gidelim, her zaman “vardık, varız, var olacağız!” diye gideriz. Bugün bunu buradan bir kere daha hep birlikte yineliyoruz; LGBTİ+’lar vardı, varlar, var olacaklar!

Bizler, bugün buraya sadece vardık, varız, var olacağız demeye değil; her yürüyüşümüzün onur yürüyüşü olduğunu söylemeye ve bundan sonra da hiçbir LGBTİ+’nın yalnız yürümeyeceğini söylemeye; ırkçı, erkek egemen heteronormatif türcü iktidara karşı her zaman yan yana ve omuz omuza olduğumuzu söylemeye geldik.

Bugün burada bizimle dayanışmaya gelen bütün dostlarımıza çok teşekkür ederiz. Direne direne kazanacağız!”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.