23 NİSAN 2008 – ARİF KÜNAR / İZMİR KİTAP FUARI
Nükleer santrallerin yeni reklam sürecinde “barışçıl atom” başlığı kullanıldığına dikkat çeken Künar, nükleer santrallere neden hayır dememiz gerektiğini başlıca şu başlıklarla dile getirdi:
26 NİSAN 2008 / Kaçkar Kültür ve Dayanışma Derneği
BİLGE CONTEPE
Çernobil felaketine değinen Contepe, ülkemizde Çernobil faciasının bizzat yetkili kişilerce dikkate alınmaması sonucu Türkiye’ de bir kanser patlamasının meydana geldiğine dikkat çekti. Karadeniz’ deki çayların ve fındıkların, bedava dağıtılmasının ülkemizdeki acı gerçekler içinde yer aldığını dile getirdi.
Ülkemizde 1970’ den bu yana Akkuyu’ da bir nükleer santral yapılma istencinin olduğunu fakat buradaki halkla süren 15 yıllık mücadele ile bu çalışmaların geri çekildiğini bildiren Bilge Hanım, bugün de yapılacak olanın aynı halk hareketinin olması gerektiğini söyledi.
Türkiye’ de son beş yıllık gelişimin ne durumda olacağına dair bir çalışma bile var değilken, çok uluslu şirketleri zengin etmek için ülkemizin bu riske sokulmaması gerektiğine dikkat çekildi.
Türkiye’ de bugün, hatlarda % 20 oranında bir enerji kaybımızın olduğunu söyleyen Contepe, istediğimiz kadar büyük baraj ya da santral yapsak da doğru bir enerji politikamız olmadan hep kayıplarımız olacağını dile getirdi. Kabaca bir nükleer santralin fiyatının 6 milyar dolar olduğunu, bu para ile enerji verimliliği programlarına yatırım yaparak, doğru bir enerji siyaseti uygulayarak Türkiye’ nin gelişebileceğini ve bu yüzden nükleere hayır diyoruz dedi.
THANASİS ANAPOLİTAANOS
Yunanistan’ dan katılan Anapolitaanos, nükleer santrallerin tehlikelerini dile getirdikten sonra Nükleer enerji ucuz değil, güvenilir değil, doğa dostu değil, çözüm değil, dahası büyük bir sorun olduğunu söyleyerek; çözüm konusunda kimseden bir şey beklememiz gerektiğini, iktidarları bizim seçtiğimizi ve onların fikirlerini değiştirecek güçlerin de bizde bulunduğunu dile getirdi. Bugün teknolojide en çok ilerleme kaydeden Japonya’ da dahi nükleer santrallere karşı büyük bir güvensizliğin başladığını söyleyen Anapolitaanos, Yunanistan’ da bugüne kadar nükleer santrallere halkın geçit vermediğini ama son zamanlarda kapalı kulisler ardında bu tarz çalışmaların yapıldığını söyleyerek konuşmasını şu şekilde bitirdi;
“Sonuç elde edebilecek miyiz? Yemin ederim ki size başarılı olabiliriz. Biz hareketliyiz, nükleer enerjiye karşıyız”
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…