İzmir’in Karşıyaka Belediyesi, iklim değişikliğine karşı mücadelede adım atarak, Polonya’nın Gdynia Belediyesi ile iş birliği içinde “Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş İçin Ortaklık” projesini başlattı. Bir yıl sürecek bu proje, Ege Orman Vakfı ile ortaklık içinde yürütülecek ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki “Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme” girişimi çerçevesinde gerçekleştirilecek.
“Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş İçin Ortaklık” projesi iki kıyı şehrinin iklim krizine karşı daha dirençli hale gelmesi amacıyla, yerel yönetimlerin kapasitelerini artırma ve sürdürülebilirlik konularında farkındalığı güçlendirme hedefleri doğrultusunda tasarlandı.
Proje, Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından da destekleniyor ve Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı’ndan yaklaşık 100 bin avro hibe desteğine layık görüldü.
‣ Karşıyaka Belediyesi de ‘zehirsiz kent’ olma sözü verdi
Projede özellikle dijital araçların geliştirilmesi üzerinde durularak, iklim değişikliğiyle mücadelede yerel planların hazırlanması ve izlenmesi amaçlanıyor. Bu araçlar, iki şehir arasında karşılıklı adaptasyon ve teknik bilgi aktarımını kolaylaştıracak. Ayrıca, özellikle genç nesillerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artıracak eğitim programları ve teknik eğitimler düzenlenecek.
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, projenin genel hedeflerini şu sözlerle özetliyor:
“Yeşil Bir Gelecek için Eşleştirme Hibe Programı’na yapılan yaklaşık 1000 başvuru arasından seçilerek, projemiz hibe almaya hak kazanan 26 proje arasında yer aldı. Bu iş birliği ile hem yerel yönetimlerimizin kapasitelerini artırmayı hem de Türkiye ve Polonya’daki şehirlerimiz arasında iklim ve çevre eksenindeki diyalogu güçlendirmeyi hedefliyoruz. İki kent arasında gerçekleştirilecek bilgi ve tecrübe aktarımı ile iklim değişikliği uyum eylemleri ve akıllı şehir dijitalleşme uygulamalarını destekleyeceğiz. Ayrıca, gençlerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artırarak, yeşil ve dijital dönüşümle sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyoruz.”
“Yeşil Bir Geleceğe İkiz Geçiş İçin Ortaklık” projesi, iki şehir arasında sadece çevresel iş birliğini değil, aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma yolunda atılacak adımlar konusunda da önemli bir köprü görevi görmeyi hedefliyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…