Hayvan HaklarıManşet

İzmir’de “Hayvanlar mal değil candır” eylemi

0

İzmir Hayvan Özgürlüğü aktivistleri ile Vegan & Vejetaryenler Derneği Türkiye üyeleri Cuma günü (27 Aralık 2013) Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde hayvan sömürüsüne karşı eylem gerçekleştirdi.

23-hayvan-hakları...

Hindiler dolma değildir

17 kişilik grup tarafından yapılan eylemde 15:00 – 17:00 saatleri arasında stand kuruldu ve hayvan hakları ihlalleri sokaktan geçen insanlarla paylaşıldı. 2 saat süren stand etkinliğinin ardından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde “Kafesler kırılsın mezbahalar yıkılsın”, “Hindiler dolma değildir”, “Hayvanlar için insanlar nazidir”, “Kan kokuyor mezbahalar kan kokuyor”, “İnsana hayvana gezegene özgürlük” ,”Kültürler farklı zulüm aynı”, “Hayvanlar dostumuz biz onları yemeyiz”, “Hayvanlar mal değil candır” sloganları ile yürüyüşe geçen grup Sevinç Pastanesi önünde basın açıklaması okuduktan sonra dağıldı.

İzmir Hayvan Özgürlüğü aktivistleri ile Vegan & Vejetaryenler Derneği Türkiye üyeleri adına Orkun Tüfenk‘in okuduğu basın açıklamasının tam metni şu şekilde;

Hayvanlar Mal değil Candır

Basın açıklamasını Orkun Tüfenk okudu

Basın açıklamasını Orkun Tüfenk okudu

Uygarlık insan ile doğanın arasını açmaya başladığından beri, farklı kültürlere ait insan toplulukları çeşitli nedenlerle hayvanlara sistematik biçimde işkence etmiş, onları sömürmüş ve katletmiştir. Gerek tarihte gerek günümüzde her gün düzenli olarak yaşanan hayvan hakkı ihlalleri özellikle bazı günlerde ayyuka çıkmaktadır.

Eski çağlarda, özel günlerde, dini ve ruhsal ayinler içinde bir rüşvet olarak tanrıya sunulan hayvanlar, bugün özel günlerde de tüketim kültürü içinde fantezi nesneleri olarak sofralarımızın bir aksesuarı haline gelmiştir. Bu duruma özellikle, yılbaşındaki hindi yeme fantezisi örnek oluşturmaktadır. Hindi yemek ne Türkiye dışında ne içinde bir gelenek değildir. Aksine yeni yeni küresel bir çılgınlık olarak ortaya çıkmış tüketim toplumunda hüküm süren zevk rejiminin fantezilerinden biridir.

21-hayvan-haklarıYılbaşı tüketim çılgınlığının en gözde odaklarından biri haline gelmiştir. Yılbaşılarında insanlar mutluluk illüzyonuna kendilerini kaptırarak yılbaşı ağacı süslemek için çamların kesilmesine, sofralarının televizyonlardaki gibi görünmesi için de Hindi katliamlarına sebep olmaktadır. Bu küresel çılgınlık içinde yine en çok zararı hayvanlar görmektedir. Sadece, Amerika’da şükran günü için 45 milyondan fazla hindi öldürülürken yılbaşı için 22 milyon hindi katledilmektedir. Türkiye’de de bu katliama özenilmekte ve ABD’nin yolundan gidilmektedir.

Fakat şunu bilmeliyiz ki, hindilerin bizim 15 dakikalık tüketim fantezilerimizin ötesinde kendine has bir hayatı vardır. Bizim için anlık olan bir zevk onların tüm yaşamıdır. Biz bu akşam burada, Hindi katliamı özelinde yılbaşında ve günlük yaşamınızda ölü hayvan bedenlerinin tüketilmesine karşı olduğumuzu haykırmak için toplandık. Hayvanlar insanların zevk ve fantezi nesnesi değildir bu yüzden herkesi onların yaşamına saygı duymaya ve Vegan olmaya çağırıyoruz!

İzmir Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri”

 

Fotoğraflar: Melis Bulu, Zeliha Ustabaş

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.