TürkiyeManşet

İzmir’de hayatını kaybedenlerin sayısı 91’e yükseldi

0

AFAD bugün saat 16.00 civarında yaptığı açıklamada, İzmir’deki depremde can kaybının 91 olduğunu, 155 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere depremden bu yana 1286 artçı deprem yaşandı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bu sabah İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Özverilerinden dolayı tüm arama kurtarma ekiplerine teşekkür eden Kurum, şöyle konuştu: 

“ 17 binada çalışma başlatılmıştı, 11’inde çalışmalar bugün itibarıyla tamamlandı. 962 vatandaş yaralı olarak kurtarıldı. Şu an beş lokasyonda altı  binada çalışma yürütüyoruz. Sekiz-dokuz katlı binalarda, alt katlara kadar geldik.

Doğanlar Apartmanı, Yağcılar Apartmanı, Rıza Bey Apartmanı, Yılmaz Erbek Apartmanı ve Barış Sitesi’nde arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor. Emrah Apartmanı’nda çalışmalar tamamlandı.”

58 ağır hasarlı ve yıkık, 66 orta hasarlı bina

Kurum, hasar tespit çalışmalarının da bir taraftan başlatıldığını, 10 gün içinde acil durumdaki binalarda çalışmaları tamamlayacaklarını dile getirdi. TOKİ’nin de en geç 1 ay içinde inşaat çalışmalarına başlayacağını açıklayan Kurum şunları söyledi: 

Elazığ, Malatya ve Giresun’da olduğu gibi bir  yıl içinde, sağlam, güvenli konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. 942 personel ile hasar tespit çalışmalarını sürdürüyoruz. Bugüne kadar 4 bin 424 binada, 33 bin 434 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58’e ulaştı.

Toplam bağımsız bölüm sayımız ise 1572’dir. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var. Vatandaşlarımıza, muhtarlarımızla koordinasyon içinde hasarlı binalara ilişkin bilgilendirmeler yapacağız. Hasarlı binalara ilişkin hazırlanan broşürleri vatandaşlarımıza dağıtacağız. Valiliğimizin internet sitesinde binaların hasar durumlarına göre yapılması gerekenler de yer alacak.”

Bakan, dün iki binanın yıkım çalışmalarının başlatıldığını, bugün arama kurtarma faaliyetlerinin bitirildiği alanlardaki ağır hasarlı binaların yıkım süreçlerinin hemen başlatılacağını bildirdi.  

‘Vatandaşlar misafirhanelerde kalsın’ 

Vatandaşlara, çadırlardan ziyade kamu misafirhanelerinde kalmalarını tavsiye eden Kurum, şöyle konuştu:

“Steril, sıcak ve her türlü yemek ve barınma ihtiyaçlarını giderebilecekleri misafirhane kapasitemiz var. Yaklaşık 7 bin 600 kapasite var. Sadece 139 vatandaşımız misafirhanelerde kalıyor. Valiliğimiz, AFAD ve muhtarlarımıza misafirhaneler için başvurabilir vatandaşlarımız. Bölgeye 3 bin 500 çadır sevk edildi. Bunlardan 2 bine yakını kuruldu. Boş çadır sayımız 460. Çadır ihtiyacı olan varsa muhtarlarımız aracılığıyla gün içerisinden hemen bu ihtiyaç giderilir.”

Kurum Bayraklı’da Ziraat GYO‘ya ait 46 bin 300 metrekarelik alana, 1000 kişilik konteyner kent kurduklarını da kaydetti. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.