ManşetSivil Toplum

İzmir’de Cemevi devrimi gerçekleşti

0

İzmir İl Genel Meclisi, il sınırları içerisinde bulunan cemevlerinin bakım onarım, elektrik, su, çöp ve atık su giderlerinin İzmir İl Özel İdaresi tarafından karşılanmasını içeren önergeyi, AK Partili üyelerin ‘red’ oyuna rağmen, CHP ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul etti.

İl Genel Meclisi’ne CHP’li Elvan Çelen ve arkadaşları tarafından verilen ve kent sınırları içerisinde bulunan cemevlerinin bakım onarım, inşaat, elektrik, su, çöp ve atık su giderlerinin İzmir İl Özel İdaresi tarafından karşılanmasını öngören önerge hakkında, Hukuk, Plan ve Bütçe, Kültür ve Turizm ile Sosyal Hizmetler komisyonları tarafından gelen raporlar tartışıldı. Hukuk, Plan ve Bütçe, Kültür ve Turizm komisyonları tarafından hazırlanan ortak raporda, cemevlerinin de kültür merkezi statüsünde kabul edildiğinden dileyen cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının özel idareden karşılanmasında bir sakınca olmadığı ifade edildi. Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun raporunda da, cemevlerinin bu tür ihtiyaçlarının özel idare bütçesinden ödenememesi durumunda, ihtiyacı olan vakıf, dernek gibi kurumlara yardım için, valinin yetkisinde bulunan ödenekten yararlanılabileceği dile getirildi.

Komisyon raporları üzerine konuşan AK Partili Meclis Üyesi Mehmet İlkbahar, Meclis’in 2009 yılında cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi için temenni kararı aldığını hatırlatarak, “Biz Meclis olarak bir temenni kararı aldık. Ancak komisyon üyeleri sanki biz kesin bir karar almışız gibi rapor hazırlamışlar. Biz bu önergenin geri çekilmesini ve düzeltilmesini istiyoruz aksi halde ret oyu kullanacağız” dedi.

Daha sonra söz alan CHP Grup Başkan Vekili Hüseyin Mumcuoğlu, ülkenin önemli sosyal konularından birinin cemevleri konusu olduğunu dile getirerek, Bu sorun, şimdiye kadarki iktidarlar tarafından çözülmedi. 9 Yıldır iktidar olduğunu söyleyip ortalıkta dolaşan AKP bu işi bir gecede çıkartacağı kanunla çözebilir” diye konuştu.

Ak Parti Grubu adına konuşan Mahmut Öztaş ise “Tamam bu işin çözüm yeri Ankara, 9 yıldır biz çözmedik ama çabalıyoruz. Ancak 80 yıldır çözmeyenlerin dönüp kendilerine bakması lazım. Grup olarak şerh koyup ret oyu vereceğiz” dedi.

‘ MHP’DEN GAYRIMÜSLİMLER ÖRNEĞİ
MHP Grubu adına ise Ahmet İncesu konuştu. Daha önce cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin temenni kararına ret oyu verdiklerini hatırlatan İncesu şunları söyledi:

“Temenni kararına ret oyu kullanmıştık ancak madem ileri demokrasi, madem gayrımüslümlerin ibadethaneleri onarılıp ibadet etmeleri sağlanıyor. Toplumun büyükçe bir kesimini oluşturan Alevilerin de bu isteklerinin kabul edilmesi gerekiyor, onların ibadetlerini yaptıkları yerlere de bakmamız gerekiyor. Bu yüzden bu önergeye evet oyu vereceğiz.”

Oturumu yöneten Meclis 1’inci Başkan Vekili Vedat Aksoy konuşmaların ardından komisyon raporlarını oylamaya sundu. CHP ve MHP’nin kabul, AK Parti’nin ise ret oyu verdiği önerge oy çokluğu ile kabul edildi. İzmir İl Genel Meclisi’nde CHP’nin 93, Ak Parti’nin 40 ve MHP’nin 3 üyesi bulunuyor. (Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.