Kültür-SanatManşet

İzmir’de 25 Kasım: Pamuk ipliğine bile bağlı olmayanların öyküsü “İplik Hayatlar”

0
Belgeseller İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gösterildi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında İzmir’de oldukça kalabalık ve çok coşkulu geçen kadın eyleminin ardından “Eleştirel Okuma Ve Yazı evi” topluluğu tarafından  Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde belgesel yönetmeni Kibar Dağlayan Yiğit’in “İplik Hayatlar” ve “Rüzgarın Şarkısı“ belgesellerinin gösterimi yapıldı.

25 Kasım İzmir’de de coşkulu geçti

 

İplik Hayatlar, Bursa’da bir tekstil fabrikasında aralarında bir çocuğun da olduğu beş sigortasız kadının güvenlik önlemleri alınmadığı için bir yangında can vermesini konu alıyor. Mevsimlik işçiler olmak üzere ucuz çocuk ve kadın işçiliğinin boyutlarını ve dramını gözler önüne getiren bir yapımda işyerindeki makinalar sigortalı kadınlar sigortasız. Bir makine kadar değerleri olmayan bu insanların yaşamları da pamuk ipliğine bağlı. İplik Hayatlar belgeselinin bir tiyatro oyununa da uyarlanması bu alanda Türkiye’de ilk olma özelliğini de taşıyor.

İkinci film “Rüzgarın Şarkısı” ise tüm dünyanın gerçeği olan köylülüğü bitirme politikalarına ve çok uluslu şirketlere dur diyen köylerin mücadelelerini anlatan ve ekolojiyi odağına alan bir belgesel.

Belgeseller İzmir Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gösterildi

Zeugma film festivali belgesel bölümünün ve Belgesel sinemacılar birliğinin gösterim koordinatörlüğünü üstlenen, ayrıca 2013 yılında Bursa kadın kısa filmleri festivalinden onur ödülüne layık görülen Kibar Dağlayan Yiğit’in filmografisi şu şekilde:

-Bir çok sevmelerin öyküsü Didem Madak  2017

-Rüzgarın Şarkısı   2016 .

-Mutluluğun belgeseli 2012 .

– Camdan Köprüler 2010 . Belgesel

-İplik hayatlar2008

-Özgürlüğü ararken 2007 Belgesel

 

Haber: Göknur Yumuşak

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.